logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GV-NX86T256H brak sygnału na monitorze po teście POST

Dagal 14 Mar 2012 18:07 2305 10
REKLAMA
  • #1 10677061
    Dagal
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Mam następujący problem z w/w kartą graficzną. Otóż kiedy umieściłem ją w komputerze i uruchomiłem go, test POST znacznie się wydłużył. W międzyczasie monitor nie otrzymawszy sygnału z karty, wyświetlił komunikat no signal po czym wygasł (dioda z zielonej zmieniła się w pomarańczową). Kiedy w końcu wewnętrzny głośniczek "piknął" 1 raz, co świadczy o tym, że test się pomyślnie zakończył, dioda na monitorze pozostała pomarańczowa. Restarty nic nie dają, sytuacja się powtarza. Dodam, że przy korzystaniu z karty wbudowanej w płytę POST trwa dosłownie chwilkę i wszystko pięknie chodzi.

Bardzo proszę o poradę:

Mój sprzęt:
    Płyta główna: Gigabyte GA-M68SM-S2
    Chipset: nVidia GeForce 7025/nForce 630a
    Procesor: AMD Athlon64 X2 Dual Core
    Gniazdo procka: Socket AM2

I jeszcze jedno. Na karcie graficznej znajduje się gniazdo oznaczone jako J504 dwupinowe. Czy służy ono do podłączenia wentylatora aktywnego? Bo ponoć ta karta strasznie się grzeje i potrafi na dzień dobry mieć po 62 stopnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10677105
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Wykonaj Clear CMOS.
  • REKLAMA
  • #4 10680357
    Dagal
    Poziom 12  
    jasinski214 napisał:
    A może nas oświecisz co to za karta ?

Napisałem już w pierwszym zdaniu, że jest to karta graficzna.

jasinski214 napisał:
    Podaj także marke model oraz moc zasilacza.

Proszę bardzo:

Gigabyte GV-NX86T256H brak sygnału na monitorze po teście POST

Zrobiłem zdjęcie, żeby niczego ważnego nie pominąć. Przepraszam za jego jakość ale robione było telefonem. Dodam, że jest to jedyna karta rozszerzeń jaką mam w systemie.
  • REKLAMA
  • #6 10681644
    Dagal
    Poziom 12  
    Ok. Tylko, że ten też daje 350W. Może trzeba by co najmniej 400W włożyć.
  • #7 10682752
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dagal, jak kupujesz samochod to jego kolor jest jedyną podstawą Twojej decyzji? marka nie odgrywa żadnej roli?
  • #9 10685389
    Dagal
    Poziom 12  
    jasinski214 napisał:
    Ta tyle że ten co masz ma realnie ok 150-200W mocy a nie 350w jak na naklejce.

350W starczy.

Ok. W porzo.

Cytat:
    Dagal, jak kupujesz samochod to jego kolor jest jedyną podstawą Twojej decyzji? marka nie odgrywa żadnej roli?

A to, że marka zasilacza ma bardzo duże znaczenie to wiem.
  • #10 10686050
    iPC Serwis
    Poziom 13  
    jak masz możliwość wstaw inną grafikę i looknij jak się zachowa
  • #11 11208699
    Dagal
    Poziom 12  
    Dziękuję za porady, niestety okazało się, że płyta główna dokonywała żywota aż w końcu zdechła. Muszę sobie sprawić nową :(

Także temat zamykam.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Gigabyte GV-NX86T256H, która nie przesyła sygnału do monitora po teście POST, co objawia się komunikatem "no signal". Po dłuższym czasie testu, monitor pozostaje bez sygnału, mimo że test POST kończy się pomyślnie. Użytkownik zauważył, że zintegrowana karta graficzna działa poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie resetu CMOS oraz wymianę zasilacza, który może nie dostarczać wystarczającej mocy (sugerowano zasilacz Fortron 350W). Użytkownik zauważył, że jego zasilacz również ma 350W, ale może być niewystarczający. Ostatecznie, po dalszych problemach, użytkownik stwierdził, że płyta główna uległa awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA