logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

chyba problem z GF 8600 gt / wyjsciem dvi bądź przejściówką

preezess 18 Lis 2007 15:08 1819 12
REKLAMA
  • #1 4494586
    preezess
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam wszystkich;) mam następujący problem z nowym sprzętem po podłączeniu monitora przez przejściówkę dvi/d-sub do komputera monitor nie włącza się. jest w stanie czuwania ale najprawdopodobniej nie łapie sygnału. monitor jest sprawny na 100%. początkowo myślałem, że problemem może być przejściówka ale gdy chciałem kupić nową w sklepie komputerowym powiedzieli mi że działa bez zarzutu. mam grafikę GF 8600 gt 256 mb ddr3, płytę główną GIGABYTE GA-M56S-S3 nForce 560 BOX co ciekawsze owa przejściówka nie działała tez przy innym komputerze. podłączałem również monitor dvi bezpośrednio bez przejściówki i tez nie działał. karta graficzna startuje gdyż kreci sie na niej cooler. i moje pytanie :) co może być przyczyną? sprzęt jest fabrycznie nowy. w sklepie podobno chodził przez kilka godzin po złożeniu i wszystko było ok. może problem wynikł podczas transportu? skrzynia jechała masterlinkiem z lublina do szczecina;)
  • REKLAMA
  • #3 4495652
    preezess
    Poziom 10  
    tak sprawdzałem obydwa wyjscia na ale i tak monitor nie reaguje
  • Pomocny post
    #4 4495679
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4496583
    preezess
    Poziom 10  
    komputer stał nawet 24h ;) podłączyłem go dopiero następnego dnia. dociskać jako tako wszystkiego nie mogę bo na każdej części mam plomby gwarancyjne i do procka raczej sie nie dostane. a co do tego ATX małego to nie wiem o które chodzi;) nie jestem laikiem ale tez nie jestem znawca;) jutro zabieram skrzynie do kolegi który prowadzi serwis i pewnie sie okaże co dolega mojemu pctowi. napisze diagnozę dla innych użytkowników, którzy może będą mieli ten sam problem;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4496613
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Koledze chodzi zapewne o wtyk 12V nazywany wtyczką P4 charakteryzuje się dwoma kabelkami żółtymi i dwoma czarnymi. Co do sprawdzania sprzętu to nie bądź tego taki pewien ja raz byłem u znajomego podłączyć komputer po przywiezieniu od serwisu dali taśmę 40 żyłową a na 40 żyłowej nie startował musiałem mu dać swoją wolą. Także inne ustawienia dopiero zapisały się po teście BIOSu. Ale jeżeli sprawdzali to możliwe że coś nie łączy na slocie lub innym elemencie.
  • #7 4502959
    preezess
    Poziom 10  
    sprawdziłem grafikę jest dobra. włożyłem inna karte i monitor tez nie reagował. to małe ATX o którym wspominaliście tez jest podłączone
  • #9 4503151
    preezess
    Poziom 10  
    tak monitor jest w 100 % sprawny ;) właśnie na nim teraz pracuje. podłączałem tez 2 inne i też bez rezultatu
  • Pomocny post
    #10 4503485
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4858
    Pozostaje tylko sprawdzić czy w biosie nie jest cos pomieszane - proponuję resset bios.
    No i podejrzenie pada na uszkodzenie płyty gł.
  • REKLAMA
  • #11 4503532
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Ja podobny problem miałem ze swoim radeonem 9600pro.Też niechciał startować monitor-problem taki wystąpił po pierwszej instalacji tejże karty w kompie. Dopiero po kilku próbach odpalenia kompa,łącznie ze zresetowaniem biosu ,poszła. W ubiegły piątek znowu te objawy wystąpiły ,po zawieszeniu sie kompa i jego zresetowaniu. Poszła do reklamacji,niestety
  • #12 4505372
    preezess
    Poziom 10  
    ja już nie mam siły walczyć z tym kompem. resetowałem bios 2 razy i tak to nic nie dało. dzwoniłem do firmy z której zamówiłem kompa i powiedzieli mi jeszcze że przyjmą komputer na serwis ale muszę pokryć koszty transportu:/ zawsze uważałem ze oni powinni je pokryć najwyraźniej sie myliłem. dziękuję wszystkim za pomoc
  • #13 8176513
    preezess
    Poziom 10  
    podczas transportu obluzował się procesor ;) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału obrazu na monitorze podłączonym do karty graficznej GF 8600 GT 256 MB DDR3 za pomocą przejściówki DVI/D-Sub oraz bezpośrednio przez DVI. Monitor jest sprawny, a karta graficzna działa (wentylator się kręci). Sprawdzono oba wyjścia karty oraz różne monitory i karty graficzne, bez efektu. Zasilanie, w tym wtyk ATX12V (P4), jest podłączone. Próby resetu BIOS-u nie przyniosły poprawy. Podejrzenie padło na uszkodzenie płyty głównej GIGABYTE GA-M56S-S3 lub obluzowanie procesora podczas transportu. Ostatecznie problemem okazało się poluzowanie procesora, co uniemożliwiało prawidłowe uruchomienie systemu graficznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA