logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD2500BEVT windows nie widzi lecz programy do hdd tak

mosmati88 14 Mar 2012 22:12 1326 2
REKLAMA
  • #1 10678466
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ocena: 151
    Witam. Dostałem taki uszkodzony(ponoć) hdd od znajomego z pracy. Z racji tego, że mam notebooka z ekstremalną pojemnością 12 GB chciałbym wykorzystac ten dysk jako przenośny USB. Mam z alledrogo przelotkę ide sata itd na usb do której często podłączam inne dyski w celu przeniesienia danych lub nagrywarki i wszystko działa mimo że tani kabelek. Po podłączeniu samego zasilania dysk cicho "tyka" co sekundę. Wgrałem parę programów polecanych w necie i dysk w programach jest widoczny lecz w windowsie xp nie. Pomóżcie uratować ten dysk. Jakimi programami. Z tego typu usterkami niezbyt miałem do czynienia, lecz z waszą pomocą poradzę sobie. Jakiego programu użyć aby wiedzieć czy da się jeszcze cos z tego dyssku zrobić? Pozdrawiam i licze na podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 11928182
    krzysiekw11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Spróbuj programem MHDD 4.6 program z płyty uruchamiamy pod DOSem więc w BIOSie musisz ustawić CD jako pierwszy napęd.
    Po uruchomieniu programu wybieramy nasz dysk wciskając liczbę która widnieje przy rozpoznanym napędzie by zacząć test wciskamy F4 (pojawia się menu zmiany wprowadzamy spacją, za pierwszym razem nic nie zmieniaj to szybko go przeskanuje pokazując dokładne położenie Bad Sectorów) ikolejny raz F4 przy 100 bad sektorach jest sens to naprawiać przy 1000 i więcej naprawa tym programem trwa parę dni. Najszybszym sposobem jest wYłączenie, nie tworzenie partycji w najbardziej uszkodzonym obszarze. Cały proces przebiega szybciej gdy sformatujesz najpierw HDD.
  • #3 11928442
    mosmati88
    Poziom 23  
    Ocena: 151
    Dysku już dawno nie ma na tym świecie.
REKLAMA