Witam. Bardzo proszę o pomoc.
W linku zdjęcie z google maps z nałożonym przeze mnie kątem 13E (pod odbiór Hotbirda). Czy ten kąt jest dobrze oznaczony?
No właśnie w tym problem, że ten budynek należy do publicznej jednostki i aby zamontować musiałbym mieć różne zgody (kupa czasu i nerwów) i nie chciałbym tego robić w ciemno.
Tym bardziej, że jeśli jest to w miarę dobrze zrobione to wygląda na to że nie będzie się dało w tamtym miejscu tego talerza zamontować.
Zapewniam, że to kolega się myli...
Biorąc pod uwagę lokalizacje geograficzną autora postu:
-wytyczony kierunek wskazuje satelitę umieszczonego na pozycji 13E
-jednocześnie kierunek ten tworzy kąt około 6° W
Owszem, jeśli antena będzie jak najwyżej. Jeśli na dachu, nie będzie żadnego problemu. Jeśli antena będzie zamontowana na parterze, nie wyjdzie. Blok przysłoni sygnał z satelity. Nie wiadomo co to za budynek? czy to blok mieszkalny z balkonami? Zrób tak, patrz jutro na słońce ok. godz. 11.30, w przybliżeniu tam jest satelita HB. Jeśli słońce będziesz widział i miejsce montażu czaszy będzie oświetlone, jest szansa na odbiór.
Panowie dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Niestety w tym miejscu wskazanym przeze mnie (na wysokości pierwszego piętra) nie bardzo da się to zrobić. Całe szczęście chyba uda mi się dogadać z inną osobą aby zamontować to z drugiej strony budynku. Tam już nie powinno być problemów
I jeszcze mam jedno pytanie do KIEROWCA_VW Skąd wiedziałeś o jakie położenie geograficzne chodzi ?
PW. Temat zamykam.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik pyta o poprawność oznaczenia kąta 13E na zdjęciu z Google Maps, które ma służyć do odbioru sygnału z satelity Hotbird. Odpowiedzi wskazują na różne interpretacje kierunku, z niektórymi użytkownikami sugerującymi, że wskazany kąt to 13W, a inni potwierdzają, że to 13E. Wskazano również na problemy z montażem anteny w budynku publicznym oraz na konieczność uzyskania zgód. Użytkownicy sugerują użycie narzędzi online, takich jak dishpointer.com, do weryfikacji lokalizacji. Ostatecznie autor postu planuje zamontować antenę w innym miejscu, gdzie nie będzie przeszkód w odbiorze sygnału. Wygenerowane przez model językowy.