logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie anteny satelitarnej na Hotbird 13E wg Słońca

michal_sc 17 Lip 2011 22:11 8580 1
REKLAMA
  • #1 9729521
    michal_sc
    Poziom 1  
    Witam,

ustawiam antenę satelitarną na Hotbird korzystając z pomocy tego poradnika:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Według niego o godzinie 13.06 letniego czasu Słońce wyznacza położenie satelity. O tej godzinie cała moja antena jest oświetlona. Po tej godzinie Słońce zachodzi za blok i powoli zacienia antenę. Zrobiłem tak długi wysięgnik żeby idealnie cała antena widziała satelitę.
    Niestety po zamontowaniu okazuje się, że nie mogę złapać sygnału. Mam dekoder Cyfry+. Złapałem dobry sygnał, ale musi to być chyba Astra, bo Cyfra nie znajduje programów. Przesuwam antenę o te kilka stopni w kierunku zachodnim, ale nie znajduje sygnału.

Nie wiem gdzie leży problem. Czy dostrzegacie gdzieś błąd w wyliczeniach na tej stronie? Dodam, że azymut w Sosnowcu, gdzie mieszkam ma być 187,8, elewacja 32,4 (wg innych źródeł, bo ta strona podaje inaczej).
    Czy problemem może być kąt konwertera? Ten niestety przekręciłem o 5 stopni w złą stroną. Tylko nie wiem, czy to problem, bo jednak sygnał (prawdopodobnie z astry) łapię na 80%.
  • REKLAMA
  • #2 9730266
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Na słońcu to można się opalać.
    Do ustawiania anten są mierniki, wskaźniki, wiedza.

Regulamin p. 3.1.16, 3.1.17.
REKLAMA