logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap Ariston, model 30917 HB 9.1 IX, włącza się tylko na chwilę

tiniak 15 Mar 2012 17:11 5623 3
REKLAMA
  • #1 10681119
    tiniak
    Poziom 10  
    Witam,

Mam problem z okapem Ariston, model jak w temacie. Przy próbie włączania wentylatora okap uruchamia się tylko na chwilkę po czym się wyłącza. Analogiczna sytuacja ma miejsce podczas próby uruchamiania światełka w okapie, żarówki zapalają się tylko na chwilkę.

Problem prawdopodobnie tkwi w płytce sterującej, oznaczonej następująco:

RHCS168001
    REV-03
    ROAL

Zdjęcia płytki znajdują się w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1627879.html

Niestety nie mam dostępu do żadnych schematów.

Proszę o pomoc.

Dzięki i pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10681188
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    sprawdź kondensator zasilania albo wymień , pewnie stracił pojemność
  • REKLAMA
  • #3 10717734
    tiniak
    Poziom 10  
    Wymiana kondensatora pomogła. Płytka działa.

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • #4 11121711
    JerzyM73
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam inny problem tzn. nie gasną żarówki.
    przepaliła mi się żarówka i kupiłem nową w Castoramie podobną do oryginalnej.
    W momencie zapalania było lekkie zwarcie i druga od tej pory się pali cały czas.
    Dziś byłem w serwisie kupić front szuflady do lodówki i przy okazji zapytałem się o ten moduł- cena powaliła - coś około 350 zł.
    Gość w serwisie powiedział, że często ludzie to kupują bo się psuje.
    Podpowiedział mi aby na przyszłość wkręcać oryginalne żarówki lub te z krótkim włóknem wolframowym - te które wymieniłem miały długie- (wygląda jak taki zyg-zag).
    Czy mógłby ktoś mi pomóc w naprawie tego elementu ??? =jestem z Łodzi ale bywam często w Warszawie, Olsztynie, Białymstoku - jak ktoś by się podjął naprawy tego ustrojstwa albo przerobienia wyłącznika samego światła za rozsądne pieniądze to było by super. O elektronice nie mam pojęcia - jedyne osiągnięcie to zamontowanie migających diod do radiomagnetofonu Kasprzak który dostałem na komunie 30 lat temu - działają do dziś
REKLAMA