logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie do zespołu na wesela i bankiety – jaka moc, mikser i sprzęt na start?

Rolando 01 Sty 2005 22:50 1734 10
REKLAMA
  • #1 1102814
    Rolando
    Poziom 11  
    witam. Otóż od kilku lat gram na klawiszach, moje zona nieźle śpiewa i postanowiliśmy cos na tym zarobić. A więc granie na bankietach, weselach itp. i z tym wiaze sie pytanie. Jestem muzykiem a nie akustykiem więc pytam - jakie naglośnienie? Jaka moc? jaki mikser?(nie za drogo oczywiście - jak sie zarobi to się zmieni) Dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1102979
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Jezeli beda to raczej mniejsze imprezy do 50-60 osób wystarczy tutaj naglosnienie 100-150W w ukladzie kolumny dwudroznej na glosniku 12``/15`` + driverze 1``. Wzmacniacz - powermixer moze byc uzywany z komisu np. LDM, BOX electronics jakis polskiej produkcji - bedzie taniej ok.500zl.
    Kolumny na glosnikach BEYMA, EMINENCE, CELESTION , raczej tych bardziej profesjonalnych do wyboru firmy j.w w przypadku powermixera lub http://www.elestra.com.pl/ np. B12-150 wybór jest spory, odradzam kupno kolumn na glosnikach chinskich np. Alphard, Altronics. Zawsze mozna kolumny tez zrobic na zamówienie...
    Ponadto przydalby sie jakis efekt pod wokal typu kamery poglosowej, niektóre powermixery maja wbudowany.
  • REKLAMA
  • #3 1103010
    Rolando
    Poziom 11  
    Zastanawiałem sie nad powermikserem behringera PMH 3000 - wystarczy?
  • #4 1103035
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Jezeli masz oprócz siebie na klawiszach i zony na wokalu jakas wieksza orkiestre np. perkusja, gitary to wystarczy wg. mnie na mala instalacje 2-3osobowa wystarczy powermixer 4xmono 2xstereo.
    Proponuje zakup z zachodu ceny sprzetu sa tam znacznie nizsze niz u nas np. w music-town. http://www.music-town.de/ a u nich maja polska obsluge klijenta i mozna sie dogadac bezproblemu jak nie zna sie niemieckiego :-)
  • #5 1103124
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Tak stanowoczo wystarczy taki power mikser mam sporo znajomych grajcych po weselach zabawach ktorzy najczesciej nie dysponuja za duza kasa, dlatego najczesciej posiadaja sprzet z LDMa kolumny nawet z serii standardowej na takim graniu niezle sie spisuja, tego typu imprezy przy skladzie 2-3 osobowym to nie koncerty ani dyskoteki a natezenie dzwieku rzedu 100-105dB jest w zupelnosci wystarczajace (105 to moze nawet za glosno) a to nie wymaga zbyt duzej mocy ot przy podstawowych kolumnach o efektywnosci 95-96dB potrzeba z 2x50W ale dobrze miec z 3 krotny zapas mocy (jakies glosniejsze momenty)..... niestety taki sprzet nie podejdzie na imprezy w plenerze tu juz potrzeba znacznie wiecej mocy i nie ma co sie pokazywac nie majac 2x500W z dobrymi sprawnymi kolumnami.

Co do samych kolumn ja osobicie jestem za kupnem polskiego producenta ldmy, boxy, elestry, czy handboxy trzymaja niezly poziom (pewnie ze sa lepsze i gorsze konstrukcje) przy dobrych cenach....a ja nadstawilbym raczej kolumny na glosniku 15"(zawsze to lepszy kop na basie).....wiem powinien byc w ukladzie z driverem przy mozliwie niskim podziale .... ale to kosztuje
  • REKLAMA
  • #6 1107421
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 1109031
    Łukasz_PolAudio
    Poziom 12  
    Witam,
    chcialbym zdementowac informacje podana w poprzenim poscie. Nie prowadzimy wyprzedazy tego sprzetu, co wiecej, w naszej ofercie nie znajduja sie produkty SOLTON CRAAFT! Nasza firma nie prowadzi rowniez sprzedazy poprzez serwis Allegro.pl. Zapraszam na nasza witryne <a href=http://www.polaudio.pl>www</a> i do zapoznania sie z nasza aktualna oferta. Pozdrawiam uzytkownikow serwisu elektroda.pl.

Łukasz Kulesz
    XXXXXXXXXXXXX
  • #8 1109233
    Rolando
    Poziom 11  
    Witam. Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Kupiłem wczoraj dwie kolumny LDM C122, ale nie wiem jak to cyka bo nie umiem podłaczyć speakonów do kabla. Jeden koniec podłaczyłem tak jak w instrukcji Behringera, a drugi tak jak na diagramie na kolumnie i nie gra...
  • #9 1109340
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Najczęściej spotykane speakony mają 4 wyprowadzenia: 1+, 1-, 2+. 2-. Przewód dwużyłowy lutujesz: sygnał na 1+ a masę na 1-. Powodzenia pozdrawiam.
  • #10 1111339
    Rolando
    Poziom 11  
    No i podłączyłem. Dzieki za pomoc. Wszystko cyka OK.
  • #11 1117625
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Do nagłośnienia zespołu grającego na weselach i bankietach dla 2-3 osób przy imprezach do 50-60 osób wystarczy system o mocy 100-150W z kolumnami dwudrożnymi na głośnikach 12" lub 15" oraz driverze 1". Zalecane są kolumny z profesjonalnych głośników takich jak BEYMA, EMINENCE, CELESTION, a także polskie marki LDM, BOX electronics czy Elestra. Powermikser, np. Behringer PMH 3000, o konfiguracji 4x mono i 2x stereo jest odpowiedni na start i można go kupić używany lub z zachodu, gdzie ceny bywają niższe. Na imprezy plenerowe potrzebna jest większa moc, np. 2x500W. Do podłączenia kolumn używa się złącza speakon 4-pin, gdzie przewód dwużyłowy lutuje się na 1+ (sygnał) i 1- (masa). Warto unikać kolumn z chińskimi głośnikami typu Alphard czy Altronics. Oferta sprzętu SOLTON CRAAFT była mylnie polecana, a sprzedaż tego sprzętu nie jest prowadzona przez firmę POL AUDIO.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA