logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y530 - uruchamia się tylko z zasilaczem, ekran nie działa

jac12 16 Mar 2012 11:26 4584 9
  • #1 10684211
    jac12
    Poziom 9  
    Witam, wiem że ten temat przewijał się kilka razy na forum, ale każdy przypadek ma inne podłoże. Więc tak: Mam lenovo y530 i kompletnie nie chce się włączać, uruchamia się tylko kiedy jest podłączony do niego zasilacz. Rozebrałem laptopa na części pierwsze i nie zauważyłem niczego podejrzanego... załączam jeszcze zdjęcie płyty głównej i karty graficznej , może Panowie macie jakąś koncepcje rozwiązania tego problemu. Dysk HDD działa ,działa procesor,wszystko tylko nie ekran, probowałem wyjąć kartę graficzną i uruchomić komputer ale jest to samo ( myślałem,ze komputer posiada oprócz grafiki dedykowanej także zintegrowaną ale najwidoczniej nie ). Prosze o pomoc.

Lenovo y530 - uruchamia się tylko z zasilaczem, ekran nie działa Lenovo y530 - uruchamia się tylko z zasilaczem, ekran nie działa Lenovo y530 - uruchamia się tylko z zasilaczem, ekran nie działa Lenovo y530 - uruchamia się tylko z zasilaczem, ekran nie działa
  • #2 10698297
    compix
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Rozumiem że gdy pracuje na akumulatorze to nie chce się włączyć, a gdy podłączysz zasilacz to się uruchamia tylko nic nie widać na matrycy?
  • #3 10700002
    jac12
    Poziom 9  
    Dokładnie tak
  • #4 10700228
    martiv

Poziom 18  
    Ocena: 41
    Uruchom laptopa bez dedykowanej karty graficznej i sprawdź czy się włączy.... ciężko coś określić ponieważ:

1. Brak obrazu na matrycy na samym zasilaczu czy na baterii spowodowany jest
    zapewne Nvidią norma w tych układach lub procesorem lub RAM.
    2. Nie działa na baterii, tutaj warto sprawdzić czy jest zasilanie baterii, czy świeci się dioda sygnalizująca ładowanie oraz czy jest napięcie na gniazdku od baterii...

Spróbuj uruchomić laptopa bez karty dedykowanej, jeśli się uruchomi masz winowajcę, jeśli się nie uruchomi to masz najprawdopodobniej dwa problemy z laptopem Grafika i ładowanie baterii.

Uruchomi tzn włączy zasilanie, po wyjęciu grafiki obrazu na pewno nie zobaczysz :-)
    ale sprawdzisz czy czasem karta nie powoduje problemy.
    Konto firmowe:
    ABCLAP
    Trockiego 43, Kraków, 30-394 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.abclap.pl
  • #5 10700309
    jac12
    Poziom 9  
    Uruchomił się bez karty dedykowanej . Wiadomo ,obrazu nie mam , ale na komputerze wszystko się załącza HDD ,diody . Czyli to karta ?
    Jeżeli chodzi o napięcia ,to sprawdzę jutro , bo teraz nie mam aparatury ;)

PS.W chwili obecnej czekam na kartę dedykowaną ,powinna dojść w piątek .Takie moje było pierwsze podejrzenie , że to właśnie z powody karty dedykowanej, dam znać jak będzie jak ją zamontuję.
  • #6 10700392
    martiv

Poziom 18  
    Czy po wyjęciu karty i załączeniu laptopa i podłączeniu baterii i zasilacza świeci się dioda sygnalizująca ładowanie baterii?

Kupiłeś kartę ale nie masz pewności, czy gniazdko od karty nie jest uszkodzone, też może powodować zwarcie na płycie i uniemożliwić uruchomienie laptopa.
    Jeśli ładowanie baterii jest, poczekaj jak karta przyjdzie i sprawdzisz i zobaczymy co i jak.
    Konto firmowe:
    ABCLAP
    Trockiego 43, Kraków, 30-394 | Tel.: 510XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.abclap.pl
  • #7 10738510
    jac12
    Poziom 9  
    Więc tak : po włożeniu nowej karty graficznej do laptopa laptop nadal nie uruchamia się . Zauważyłem jeszcze jeden ciekawszy objaw : kiedy jest włożona bateria do laptopa to laptop po podłączeniu do zasilania sam się uruchamia. Kiedy natomiast bateria jest wyłożona to laptop się uruchamia po naciśnięciu przycisku power (i podłączeniu wcześniej zasilania oczywiście ). Może to pomoże coś ruszyć ?
  • #8 10740732
    martiv

Poziom 18  
    Czy po wstawieniu karty graficznej i podłączeniu zasilania oraz wyjęciu baterii laptop się uruchamia po naciśnięciu PWR i wyświetla się obraz?
    Konto firmowe:
    ABCLAP
  • #9 10740804
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1535
    Czy bateria podtrzymująca jest sprawna, proponuję zrobić reset biosu.
    Czy wszystkie przetwornice pracują dając poprawne napięcia?
  • #10 10742257
    jac12
    Poziom 9  
    martiv- nie ma obrazu
    boro1234567-baterię od biosu już wykładałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Y530, który uruchamia się tylko przy podłączonym zasilaczu, a ekran nie działa. Po rozebraniu laptopa nie zauważył żadnych uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby uruchomić laptop bez dedykowanej karty graficznej, co potwierdza, że laptop działa, ale nie wyświetla obrazu. Użytkownik wymienia kartę graficzną, jednak problem nadal występuje. Dodatkowo, laptop uruchamia się automatycznie po podłączeniu zasilania z włożoną baterią, co może wskazywać na problemy z zasilaniem lub płytą główną. Uczestnicy sugerują sprawdzenie napięć oraz reset BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA