logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ zmieniający rezystancję w zależności od przyłożonego napięcia - jak?

RayvenPL 16 Mar 2012 12:09 1142 8
REKLAMA
  • #1 10684342
    RayvenPL
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Poszukuję schematu układu który pozwoli mi na zmianę rezystancji wyjściowej w zależności od przyłożonego napięcia.

Uściślając: chciałbym aby układ działał jak rezystor nastawny w przedziale 0 - 2,2 kOma (maksymalnie do 4 - 5 kOmów) w zależności od napięcia wejściowego z przedziału 0 - 5 V.

Przekopałem od wczoraj sporo stron, niestety jestem laikiem elektronicznym, liznąłem jakieś podstawy ale lutować umiem.

Z góry dziękuję za porady.

Pozdrawiam.

Ray
  • REKLAMA
  • #2 10684655
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Jakie jest zastosowanie, jakie prądy, napięcia, częstotliwości, jak szybko ma być przestrajany?.
  • REKLAMA
  • #3 10684701
    RayvenPL
    Poziom 10  
    Miałby zastąpić potencjometr w tym układzie:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Natomiast napięcie które miałoby nim sterować byłoby z tego układu:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - układ zmienia napięcie w zależności od przesunięcia palcem po panelu dotykowym.

Napięcie podane z zasilacza komputerowego - w układzie I 12V w drugim 5V.

Nie wiem prawdę mówiąc jakie tam prądy płyną w tym I układzie ale raczej nie za wielkie jeśli chodzi o potencjometr.

Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

Ray
  • #4 10684787
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Można przerobić układ 2, tak żeby nie był potrzebny układ 1.
    Dołożyć tranzystor wyjściowy wg schematu poniżej i zasilić z 12V.
  • REKLAMA
  • #5 10684792
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Bierzesz udział w konkursie "jak sobie utrudnić życie"?
    Wywal tego LM317...
  • REKLAMA
  • #6 10684806
    RayvenPL
    Poziom 10  
    W pewnym sensie :D Po prostu jestem zielonkawy z elektroniki ale lubię sobie coś sklecić na podstawie dostępnych schematów. Nie wiedziałem jak to zrobić bezpośrednio więc poszedłem po linii prostej - mam 2 układy, wstawię w środek trzeci i będzie działać. Ale "trzeciego" nie znalazłem, stąd ten temat.
    Dzięki za odpowiedzi i schemat.

Jednak dołożę pytanie: wybaczcie że proszę o łopatologię, ale cóż...

W którym miejscu układu II wpiąć ten wstawiony przez Kolegę?

Albo inaczej - mogę prosić o wrysowanie tego wzmacniacza do układu nr II? Ewentualnie podanie która końcówka gdzie.

Czy to będzie tak?

LM1458 mam zmienić na 158? Ten dodany rezystor jest prawidłowy?

P.S. Jaki tranzystor?
  • #7 10685648
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Bez tego rezystora 910k (ten rezystor odpowiada R1 który już jest)
    Jaki tranzystor - a ile prądu pobiera obciążenie?
    Wzmacniacz LM358 (LM158) czy LM1458 niewielka różnica, może 358 mógł by pracować bez podłączenia ujemnego napięcia zasilania (jeśli napięcie wejściowe nie spada poniżej 0).
  • #8 10685696
    RayvenPL
    Poziom 10  
    Układ zasilałby wentylatory komputerowe. Więc obciążenie, powiedzmy, 0,2-0,5A dla 12V. Im więcej się da tym lepiej - chodzi oczywiście o możliwość podpięcia dodatkowych wentylatorów.
    Czyli rozumiem że wystarczy do tego układu nr 2 włączyć na wyjściu tranzystor tak jak to narysowałem? Oczywiście bez "dodatków". :)
  • #9 10685750
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.15, p.3.1.16, p.3.1.17. Cóż za wyszukana nazwa dla regulatora wentylatora?
    PonadtoAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu układu, który zmienia rezystancję wyjściową w zależności od przyłożonego napięcia, działając jak potencjometr w zakresie 0-2,2 kΩ (maksymalnie do 4-5 kΩ) przy napięciu wejściowym 0-5 V. W odpowiedziach zasugerowano przerobienie istniejącego układu, dodanie tranzystora wyjściowego oraz wykorzystanie wzmacniacza operacyjnego LM358 lub LM1458. Użytkownik planuje zasilać wentylatory komputerowe, co wymaga obciążenia 0,2-0,5 A przy 12 V. Wskazówki dotyczące podłączenia tranzystora oraz rezystora były również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA