logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić system SECAM na PAL w TV SHARP DV-7011S?

elmirr 02 Sty 2005 10:22 4107 16
REKLAMA
  • #1 1103394
    elmirr
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam wszystkich w nowym roku ...i mam pytanko [-] moze mi ktos pomoze[.] uruchomilem tego sharpika[,] kupilem kostke od pionu[,] ktora nie byla tania i okazalo sie[,] ze tv pracuje w systemie francuskiego secamu ...czy jest jakas opcja[,] aby to zmienic?..w menu nic nie znalazlem[,] w trybie serwisowym sa tylko ustawienia obrazu i foni ..po wejsciu w tyb serwisowy wyswietla mi sie wersja oprogramowania V2.0...PROSZE O POMOC ...MIREK

W języku polskim (i w wielu innych) używamy pojedynczej kropki na końcu zdania. (am)
  • REKLAMA
  • #2 1104653
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Jest to chassis D3000. Skąd wiadomo,że OTVC jest w systemie francuskim ? .Proponuję najpierw wejść w Serwice Mode i spróbować regulować podnośną PAL u.W następnej kolejności proponuję podstawienie bina. [NVM 3060 z wpisanym progr.] Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #3 1104922
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    ........
    Ustawienia w trybie serwisowym przeprowadza się przy pomocy pilota, jedynie samo przejście w tryb SERVICE MODE następuje poprzez naciśnięcie przycisku SERVICE SW, znajdującego się na płycie PWB-B - tuż obok wtyku „B”. Po naciśnięciu tego przycisku na ekranie pojawia się napis „SHARP Software Service Ver” - teraz możemy przeprowadzić potrzebne regulacje.
    Wyboru opcji dokonujemy poprzez naciskanie przycisków +CH/-CH, natomiast zmianę wartości poprzez przyciski +V/-V. Zapamiętanie następuje poprzez naciśnięcie przycisku ON/OFF. Powrót do trybu pracy OTVC następuje poprzez ponowne naciśnięcie przycisku SERVICE SW na module PWB-B.
    .........

Procedura regulacji
    Diagramy postepowania w przypadku typowych uszkodzeń.moze to cos ci pomoze
  • #4 1107221
    elmirr
    Poziom 13  
    witam ponownie.Skad wiem czy tv jest tylko w systemie secam francuski;a wiec tego nie wiem ,lecz wstepna diagnoza mi to podpowiedziala poniewaz tv mial ustawione menu po francusku ,i po probie zaprogramowania jakiegos programu nic nie zlapal ,natomiast kiedy podlaczylem generator z sygnalem w secamie bez trudu zatrzymuje sie i jest ok.kiedy wszedlem w tryb serwisowy to nie ma ustawien systemu ,jedynie opcje ustawienia geometrii obrazu no przynajmniej tyle z tego odczytalem ,wyraznego przelaczenia w system pal lub secam nie ma.Pozdrawiam i pliss o jakies wskazowki.
  • #5 1107636
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Czy w normalnym menu użytkownika nie ma tam w czasie wyszukiwania programów wyboru opcji L/ BG/ I/ (DK) ?
    Jeśli ustawione L to odbiera nasz sygnał w negatywie, więc nie zatrzyma się.
    Tego modelu nie znam, ale spotykałem telewizory i magnetowidy, którym trzeba było pozwolić kilkakrotnie przeszukać wszystkie pasma - za każdym razem szukał stacji w różnych systemach.
    Bywały też wynalazki (dość dawno temu), gdzie pierwszych np. 10 programów to był Secam L a dalsze Pal.
    Wmak
  • #6 1107851
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Proszę podac układy scalone,znajdujące się na bloku cyfrowym.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #7 1109911
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam.podaje uklady na plycie digi: PROCESOR IC1414 :ccu 3000,ic1415 w podstawce 27c512 pod tym symbolem jest -20 FA i naklejka na kostce AJ-9,IC1411 w podstawce:2183,IC1412 KM 4164B-12,IC14O8:MCU2600,IC1406:DPU2553,IC1401:SPU2243,IC1404:VCU2136A,IC403:DTI2223,,IC402:PVPU2204,IC1407:TPU:2735,IC1405:LA 7016.coz jeszcze moglbym dodac z dzisiejszej obserwacji kiedy siedzialem nad tym tv;okazuje sie ze telewizor w automatycznym szukaniu zapamietuje czestotliwosci stacji ,np pr2 u mnie jest na 36 i tam sie zatrzyma teletekst tez pracuje na tej stacji ale nie mam obrazu nadawanego z dwojki tak jak by system pal nie pracowal widzi tylko to co jest nadawane w secamie gdyz sprawdzalem to na generatorze tam mam krate i wszystko jest ok.Pozdrawiam Mirek .
  • #8 1110463
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam. Jest to klasyczna obsada układów do obróbki sygnałów Pal i Secam systemu digit 2000.Jeśli przy układzie MCU2600 jest kwarc 4,434 MHz to brak Palu jest wynikiem uszkodzenia.W systemie francuskim fonia jest AM ,a wizja modulowana odwrotnie jak u nas na 1 i 3 podzakresie.Natomiast na UHF obowiązuje tam typowy standart europejski.Jeśli się w czymś mylę , to proszę mnie poprawic[miałem z tym do czynienia dawno temu].Pozdrawiam.SKORBI.
  • #9 1110521
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam .secam francuski napewno odbiega od standardu eur.tez juz nie pamietam w jakich parametrach sie rozni ,co prawda nie znacznie ale jest roznica ,dlatego moj tv wylapal ten sygnal z generatora ,jesli chodzi o kwarc na plycie digi u mnie w okolicy mcu 2600 to jest 17734,47khz
  • #10 1110553
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Kwarc jest z Palu -4 x 4,43.Proszę podstawić najpierw bina.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #11 1110838
    wmak
    Poziom 27  
    elmirr napisał:
    Witam .secam francuski napewno odbiega od standardu eur.tez juz nie pamietam w jakich parametrach się rozni ,co prawda nie znacznie ale jest roznica ,dlatego moj tv wylapal ten sygnal z generatora ,jesli chodzi o kwarc na plycie digi u mnie w okolicy mcu 2600 to jest 17734,47khz

Sam Secam (jako sposób kodowania koloru) we Francji niczym się nie różni od tego, co był u nas a jeszcze jest w innych krajach.
    Zespolony sygnał wizyjny (np.w kablu "po niskiej" między video a TV) jest identyczny, układy dekoderów Secamu też identyczne.
    Zasadniczo różnią się od siebie systemy modulacji nadajników., a co za tym idzie, tory odbiorcze telewizorów i magnetowidów.
    Fala nośna nadajników wizji we Francji jest modulowana amplitudowo odwrotnie niż w całej reszcie świata.
    Skutek jest taki, że "francuz" (system Secam L) odbiera nasz sygnał telewizyjny jako negatyw, telewizor naszego standardu we Francji też widzi negatyw.
    Obraz nie zsynchronizuje się, wzajemnie nie odbierają też fonii.

Dodatkowe komplikacje to na różnych zakresach są wysyłane różne wstęgi modulacji, fonia (6.5 MHz różnicy modulacja amplitudy) może być raz powyżej wizji (jak zawsze jest u nas) a czasem poniżej wizji. (Być może, dotyczyło to tylko kanałów "819 linii")
    Aby to odebrać, na różnych zakresach heterodyna głowicy albo jest powyżej nośnej (u nas zawsze), albo poniżej.
    Przed dwudziestu mniej więcej laty francuskie telewizory umiały jeszcze odbierać standard 50Hz/819 linii, co komplikowało tor odbiorczy a dodatkowo układy odchylania poziomego i korekcji E-W - wielostykowe przekaźniki przełączały sporą ilość elementów przy zmianie synchronizacji.
    Jak teraz jest we Francji na UHF albo w kablówkach, nie wiem, mogę się dowiedzieć.
    Formalnie na UHF też obowiązuje Secam L
    Przypuszczam, że nowe telewizory kupuje się tam conajmniej dwusystemowe - Secam L + Pal B/G.
    Wmak
  • #12 1112075
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam Skorbi.Jak dostane kostke z wsadem to ja podmienie,nie posiadam programatora wiec troszke to potrwa,ale mam jeszcze jedna sugestie ,czy jak by byl uszkodzony pal to czasami niepowinienem miec obrazu tyle ze bez koloru?bo czestotliwosci stacji mi wstraja tylko nie ma obrazu, nie wiem czy jest fonia bo tv jeszcze nie byl przestrojony .Pozdrawiam elmirr
  • #13 1112399
    skorbi
    Poziom 27  
    Witam.Słuszna jest sugestia ,że przy uszkodzonym Palu obraz powinien być cz. biały .Czy na tym odbiorniku można uzyskać obraz z generatora ? Proszę sprawdzić na wszystkich podzakresach,bo możliwe jest, że obraz o takie modulacji jak u nas będzie tylko na 4 i 5 podzakresie.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #14 1112529
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam ponownie.oczywiscie sprawdzalem na wszystkich podzakresach ,wlaczylem auto szukanie i niestety nieznalazl mi obrazu z generatora ,ale kiedy generator przelaczylem na nadawanie w secamie to mi znalazl obraz kontrolny ,sa kolory i to wlasnie mnie dziwi ,natomiast jak juz wspomialem wczesniej stacje tv rowniez zlapie,ale nie mam obrazu jest tylko ciemny obraz i fonia szumi ale to pewnie ze nieprzestrojona jeszcze .A przeciez nasze stacje nadaja w pal i teraz nie wiem co myslec genka w palu nie wychwycil wogole a stacje w pal znalazl ale nie ma obrazu .Pozdrawiam ,moze cos Ci sie jeszcze nasunie bede wdzieczny .
  • #15 1112582
    wmak
    Poziom 27  
    Jaki Secam wysyła ten Twój generator ? "L", czy B,G,D,K itp.?
    Spróbuj dostroić jakiś "nasz", czyli PAL'owski telewizor do tego sygnału, który jest odbierany przez Sharpa.
    Napisz, co widać.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #16 1113158
    elmirr
    Poziom 13  
    Witam Cie Wmak.Oczywiscie[,] ze moj generator wysyla sygnal secam nasz europejski[,] czyli dk,i ten sygnal mi sie wstraja w tv ,jest rowniez kolor .Jutro wstawie jeszcze fonie i sprawdze[,] czy chodzi ,bo serwis juz mam zamkniety,ale podejrzewam ze fonia pojdzie[,] bo wstraja mi stacje tv w na prawidlowych czestotliwosciach i je pamieta ,tylko[,] ze obraz jest ciemny i szum (zapewne z braku foni[i] 6,5)[,] a wiec p.cz.i glowica bedzie ok.tak wiec sygnal dostaje[,] bo inaczej zrobilo by sie tlo niebieskie .pozdrawiam elmirr.
    witam ponownie[,] kolejny dzien meczarni z tym tv.a wiec przestroilem fonie na nasza i[,] jak podejrzewalem[,] fonia jest[,] nie ma obrazu ,wymienilem kwarc i nic nie pomoglo ,poprawilem podejrzane luty ,wymienilem elki c716,c719[,] ktore proponowal jez oraz c429 i c424 na plytce digi[;] przebiegi na oscyloskopie byly podejrzane na tych elkach ...i bezmian [;]czyzby vcu ?pozdrowionka i czekam na jakies sugestie.elmirr
  • #17 1116496
    elmirr
    Poziom 13  
    nowa sprawa w tym temacie ,sygnal secam[,] ktory odbieram na tym tv z mojego generatora jest strasznie znieksztalcony [-] pasy kolorow maja pile na krancach ,ale ten sygnal chociaz jest wylapany ,bo pal-u wogule nie ma .ile kosztuje vcu?bo chyba to tylko mi zostalo.pozdrawiam[.]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zmiany systemu telewizyjnego z SECAM (francuski) na PAL w telewizorze SHARP DV-7011S z chassis D3000. Użytkownik zauważył, że telewizor odbiera sygnał w systemie SECAM, co potwierdza menu w języku francuskim oraz brak obrazu przy próbie odbioru sygnału PAL, mimo że stacje PAL są wykrywane. W trybie serwisowym dostępne są jedynie ustawienia obrazu i dźwięku, brak opcji zmiany systemu. Wskazano, że telewizor wykorzystuje układy scalone typowe dla systemu Digit 2000, m.in. MCU2600, CCU3000, VCU2136A, a obecność kwarcu 4,434 MHz sugeruje brak obsługi PAL lub uszkodzenie układu PAL. Próby wymiany kwarcu i kondensatorów nie przyniosły efektu. Sugerowano podmianę pamięci (bina) z odpowiednim oprogramowaniem (NVM 3060) oraz sprawdzenie układu VCU, który może odpowiadać za dekodowanie sygnału PAL. Dyskusja podkreśla różnice między systemem SECAM francuskim a europejskim PAL, zwłaszcza w modulacji sygnału wizji i fonii, co wpływa na odbiór i kompatybilność. Użytkownik potwierdził, że sygnał SECAM z generatora jest odbierany poprawnie, natomiast sygnał PAL powoduje brak obrazu, co wskazuje na problem z dekodowaniem PAL w telewizorze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA