elmirr napisał: Witam .secam francuski napewno odbiega od standardu eur.tez juz nie pamietam w jakich parametrach się rozni ,co prawda nie znacznie ale jest roznica ,dlatego moj tv wylapal ten sygnal z generatora ,jesli chodzi o kwarc na plycie digi u mnie w okolicy mcu 2600 to jest 17734,47khz
Sam Secam (jako sposób kodowania koloru) we Francji niczym się nie różni od tego, co był u nas a jeszcze jest w innych krajach.
Zespolony sygnał wizyjny (np.w kablu "po niskiej" między video a TV) jest identyczny, układy dekoderów Secamu też identyczne.
Zasadniczo różnią się od siebie systemy modulacji nadajników., a co za tym idzie, tory odbiorcze telewizorów i magnetowidów.
Fala nośna nadajników wizji we Francji jest modulowana amplitudowo odwrotnie niż w całej reszcie świata.
Skutek jest taki, że "francuz" (system Secam L) odbiera nasz sygnał telewizyjny jako negatyw, telewizor naszego standardu we Francji też widzi negatyw.
Obraz nie zsynchronizuje się, wzajemnie nie odbierają też fonii.
Dodatkowe komplikacje to na różnych zakresach są wysyłane różne wstęgi modulacji, fonia (6.5 MHz różnicy modulacja amplitudy) może być raz powyżej wizji (jak zawsze jest u nas) a czasem poniżej wizji. (Być może, dotyczyło to tylko kanałów "819 linii")
Aby to odebrać, na różnych zakresach heterodyna głowicy albo jest powyżej nośnej (u nas zawsze), albo poniżej.
Przed dwudziestu mniej więcej laty francuskie telewizory umiały jeszcze odbierać standard 50Hz/819 linii, co komplikowało tor odbiorczy a dodatkowo układy odchylania poziomego i korekcji E-W - wielostykowe przekaźniki przełączały sporą ilość elementów przy zmianie synchronizacji.
Jak teraz jest we Francji na UHF albo w kablówkach, nie wiem, mogę się dowiedzieć.
Formalnie na UHF też obowiązuje Secam L
Przypuszczam, że nowe telewizory kupuje się tam conajmniej dwusystemowe - Secam L + Pal B/G.
Wmak