logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do Grundig VS700 - jak zablokować tryb SECAM na stałe w PAL?

unitral 24 Maj 2005 22:52 1230 6
REKLAMA
  • #1 1522381
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    Witam serdcznie.
    poszukuje schematu do Video Grundig VS700 , poniewaz video pracuje stale w trybie secam, mimo iz kasety nagrane sa w pal, tzn dokladniej probuje ono przejsc na pal, ale mu sie nie udaje - ciagle skacze obraz pomiedzy czarno-bialym a kolorowym.
    Szukam usterki, lub mozliwosci zablokowania go na stale w systemie pal.

Bede wdzieczny za kazda pomoc bo mi bardzo zalezy na czasie...

Pozdrawiam

Ps. moj adres unitral(_at_)wp.pl , jesli istnieje taka mozliwosc to prosze o przeslanie na ten adres albo zamieszczenie go tutaj:)
  • REKLAMA
  • #2 1523804
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    A czy jesteś na 100% pewien głowicy ?

"Usterka PAL-u "może być też spowodowana brudną / uszkodzoną głowicą.
    Jeśli tak jest to wymuszanie trybu PAL nic nie da .

Jeśli głowica jest OK to trzeba się pokręcić przy układzie identyfikacji (może np. jakiś trymerek) .
  • REKLAMA
  • #3 1524102
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Schemat wysłałem. Potrzebne są dodatkowe pomiary a najlepiej sprawdzenie przebiegów w bloku chrominancji oscyloskopem dla sygnału PAL z kasety testowej.
  • #4 1524793
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Dziekuje za schemacik Mo :)

i mam pytanie:) czy ten uklad z zamieszczonego nizej obrazka (wycinek ze strony 18) to przelaczniek Pal Secam? ( napisy Pal i Secam dodalem ja)

W taki mrazie czy puszczenie sygnaly na stale droga Palu spowoduje przelaczenie video na Pal?
    Dodam ze w chwili obecnej glowica jest sprawna, video przelezalo w szafie jakies 5 lat.... a po wlozeniu kasety zawsze identyfikuje ja jako Secam, co pokazuje na wyswietlaczy, choc kolory pojawiaja sie prawie na stale, tzn mrugaja ciagle... dlatego chce zablokowac go w Palu, zeby wykluczyc ewentualne inne uszkodzenia.... i do tego prosze o pomoc w zlokalizowaniu detektora Pal Secam..

Pozdrawiam i Dziekuje :)

Ps. jak dodac widoczny obrazek do postu? bo nie pamietam juz jak t
    o sie robilo:)[/url]
    Załączniki:
    • Schemat do Grundig VS700 - jak zablokować tryb SECAM na stałe w PAL? pal_secam.GIF (9.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1524939
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Jeżeli przyczyna nie leży po stronie dysku wizyjnego to wymuszenie standardu PAL lepiej wykonać na p.1 LA7332 (detektor NTSC/SECAM/PAL). Dla standardu SECAM stan logiczny jest wysoki (H), dla PAL niski (L). Ten układ dla różnych standardów dokonuje przełączeń również innych obwodów.
  • REKLAMA
  • #6 1525115
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Dzieki wielkie za pomoc :) niestety sprzet lezy na warsztacie i bede mogl do niego zajrzec najwczesnie jw piatek:)
    Mam nadzieje ze sie uda :)

Pozdrawiam :)
  • #7 1528196
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Udało się:)
    po zablokowaniu pinu 1 LA7332 oporem 1k obraz PAL wyswietlany jest poprawnie:)
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył magnetowidu Grundig VS700, który mimo kaset nagranych w systemie PAL, stale przełączał się na tryb SECAM, powodując migotanie obrazu między czarno-białym a kolorowym. Przyczyną mogła być uszkodzona lub zabrudzona głowica, jednak po jej weryfikacji skupiono się na układzie identyfikacji systemu wideo. Wskazano na układ LA7332, który pełni funkcję detektora standardów NTSC/SECAM/PAL, gdzie stan logiczny pinu 1 decyduje o wyborze systemu (wysoki dla SECAM, niski dla PAL). Zablokowanie pinu 1 LA7332 rezystorem 1 kΩ na stałe wymusiło tryb PAL, co skutkowało poprawnym wyświetlaniem obrazu. Dodatkowo zasugerowano pomiary oscyloskopowe w bloku chrominancji dla dokładnej diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA