logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić stronę startową Internet Explorer???

dzimber 02 Sty 2005 13:34 5165 6
REKLAMA
  • #1 1103796
    dzimber
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Znam się dosyć dobrze na komputerach, lecz to co spotkałem u kumpla to mnie bardzo zdziwiło...Otóż kumpel ten ma stały dostęp do netu(neo) i od pewnego czasu nie może ustawić strony starowej. Zaczałem od zmiany strony startowej w ustawieniach Neo. Zrobiłem to. Później zrobiłem to samo we właściwościach przeglądarki, lecz gdy wyjde z tych ustawień klikają zastosuj, po kolejnym wejsciu w ustawienia w pasku strony startowej jest adres IP w ogóle innej strony, której nigdy nie ustawiałem na kompie i tak jest za kazdym razem. Wydaje mi sie ze jakis program blokuje zmianę tej strony startowej w przeglądarce. Czym to może być spowodowane???z góry dziekuję!pozdrowiam!
  • REKLAMA
  • #2 1103810
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Mi to wygląda na wirusa
  • REKLAMA
  • #3 1103826
    dzimber
    Poziom 12  
    Dodam jeszcze, że ta strona, która się domyslnie ustawia to po kliknięciu na nią dostajemy w prezencie trojana na kompa:)
  • REKLAMA
  • #4 1103845
    PerweR
    Poziom 13  
    Poczytaj pierwsze tematy w tym dziale. No i jak to proponuja niektorzy przerzucic sie z ie na mozille. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1103898
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    dzimber napisał:
    Dodam jeszcze, że ta strona, która się domyślnie ustawia to : http://213.159.x.x.pozdro.

Nie podaj więcej adresu tej strony, bo każdy, kto na nią wejdzie, jest atakowany trojanami z rodziny startpage. Najlepiej popraw swój post tutaj i w innym miejscu, gdzie też o to pytałeś (wykasuj adres), aby ciekawscy nie łapali tego świństwa.
    Do usuwania tych trojanów używasz hijackthis lub cwshredder, niektóre usuwane są przez dobre zntywirusy.
  • #7 1104004
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    dzimber, Twój kolga złapał trojana, który skutecznie podmienia wartość jednego klucza w rejestrze odpowiedzialnego za ustawienie strony startowej. Jeżeli chcesz mu pomóc to przy pomocy programu HiJack pobranego z http://www.spychecker.com/program/hijackthis.html wklej log i pomogę Tobie (Wam) usunąć "złośliwe" wpisy w rejestrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności zmiany strony startowej w przeglądarce Internet Explorer na komputerze z dostępem do internetu Neo. Po próbie ustawienia własnej strony startowej w ustawieniach Neo i właściwościach przeglądarki, adres strony startowej jest automatycznie zastępowany przez adres IP nieznanej, potencjalnie złośliwej strony. Przyczyną jest infekcja trojanem, który modyfikuje klucz rejestru odpowiedzialny za ustawienia strony startowej, blokując ich zmianę. Zaleca się usunięcie infekcji za pomocą narzędzi takich jak HiJackThis lub CWShredder oraz antywirusów. Wskazane jest także unikanie odwiedzania podejrzanych stron, które mogą automatycznie infekować system trojanami z rodziny startpage.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA