logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do czego się używa "podwójne" terminale?

jakubkrawiec 02 Sty 2005 20:06 5118 8
REKLAMA
  • #1 1104638
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Do czego się używa takich terminali?
    Czy mają one związek z czymś takim jak bi - wiring i bi - ampling? Jesli tak, to co oznaczają te dwa terminy (gdzieś o tym czytałem nie wiedząc właściwie o czym czytam :) ).
  • REKLAMA
  • #2 1104667
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Dokłądnie tak jak napisałeś.
    Stosuje się głównie w zespołach dwódrożnych.
    Bi-wiring to podłączenie osobnym kablem głośnika wysokotonowego i niskośredniotonowego (kabel do wysokiego jest z reguły cieńszy).
    Bi-ampling, jak wyżej, ale osobne są również wzmacniacze.
    Zalety - lepsza stereofonia i ilość detali.
  • #3 1104678
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Nie rozumiem :? !
    Przy bi - wiringu do czego się podłącza wysokotonowy głośnik, skoro z tego co napisałeś wynika, że nie do wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #4 1104694
    IrekKo
    Poziom 32  
    No może zbyt dużych ogólników użyłem.
    W kolumnie z podwójnym terminalem głośnik wysokotonowy podłączony jest do jednej pary zacisków, a średnioniskotonowy do drugiej pary zacisków (oczywiście poprzez odpowiednie zwrornice).
    Ze wzmacniacza z jednego kanału prowadzimy 4 przewody, jedna para cieńszych, którą podłączamy do zacisków głośnika wysokotonowego i drugą parę grubszych przewodów do głośnika średnioniskotonowego.
    Kapujesz ? :)
  • #5 1104701
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Przy bi-wiring'u głośnik wysokotonowy podłącza się do tego samego wzmacniacza, ale osobnym kablem. Przy takim połączeniu "prąd" wysokich częstotliwości płynie w całym obwodzie aż do zacisków wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #6 1104965
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Dzięki!
    Za mały na to jestem chyba, albo za tempy ;) . Zdaje mi się że rozumiem, ale nie rozumiem. Ale rozjaśniło mi się. Rozjaśni mi się do końca jak zobaczę w jakimś gotowym zestawie podłączonym do wzmacniacza.
    Ja to tak rozumiem:
    bi - ampling - wzmacniacz posiada zwrotnicę i 4 końcówki mocy (2 do wysokich tonów i 2 do średnich), każdy głośnik jest podłączany osobnym kablem do osobnego wyjścia we wzmacniaczu;
    bi - wiring - wzmacniacz posiada 2 końcówki mocy i dwa wyjścia głośnikowe, zwrotnica znajduje się w subwooferze i z niego wyprowadzone są po 2 pary zacisków dla każdego kanału.
    Dobrze rozumiem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1105832
    IrekKo
    Poziom 32  
    No dobra na szybklo ci narysowałem:
    (przy bi-amplingu wej wzmacniaczy muszą być zwarte)
    Załączniki:
    • Do czego się używa "podwójne" terminale? bi.JPG (20.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1106642
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Chciałem dodać, że przy Bi- ampling'u często stosuje się podział aktywny (filtry aktywne)...
  • #9 1106696
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Kurde... tak na samym początku (po twojej pierwszej odpowiedzi) sobie to wyobrażałem. Tylko nie dochodziło do mnie, że to możliwe, żeby do jednego wzmaka dwa kable naraz podłączać.
    Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Podwójne terminale w kolumnach głośnikowych stosuje się głównie w zestawach dwudrożnych, umożliwiając osobne podłączenie głośnika wysokotonowego i średnioniskotonowego. Bi-wiring polega na podłączeniu jednego kanału wzmacniacza do dwóch par zacisków głośnika za pomocą osobnych kabli – cieńszego do wysokotonowego i grubszego do średnioniskotonowego, przy czym oba kable są podłączone do tego samego wzmacniacza. Bi-ampling to rozszerzenie bi-wiringu, gdzie osobne wzmacniacze zasilają głośnik wysokotonowy i średnioniskotonowy, często z aktywnym podziałem częstotliwości (filtry aktywne). Zaletą tych rozwiązań jest poprawa stereofonii i większa ilość detali dźwiękowych. Zwrotnice pasywne znajdują się w kolumnach, a w bi-amplingu mogą być zastąpione zwrotnicami aktywnymi. Podłączenie wymaga prowadzenia czterech przewodów z jednego kanału wzmacniacza do dwóch par zacisków w kolumnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA