logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie kilku komputerów przez Internet do wspólnego dysku

denis2k1 20 Mar 2012 09:46 4344 6
  • #1 10698779
    denis2k1

Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    jak zrobić aby kilka komputerów w Polsce miało dostęp do jednego dysku/katalogu tak, aby użytkownicy mogli tam wrzucać i pobierać swoje dokumenty. Musi być ochrona hasłem, dobrze by było aby połączenie było szyfrowane, dodatkowo logowanie dostępu (kto i kiedy).
    Czy można tak zrobić że użytkownik będzie miał skrót na pulpicie jak do katalogu? Wolałbym uniknąć FTP jak w totalcmd ale jeśli się nie da to może być (ma być jak najprościej)
    Internet mają od prywatnych ISP, Neostradę lub inne. Tam gdzie jest wspólny dysk jest Windows XP, internet od ISP, zewnętrzny adres IP.
    Czy dałoby się to zrobić jako VLAN, VPN - poprawcie mnie bo nie jestem informatykiem.
    Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    EMILAB
    Wojska Polskiego 3/104, Nowogard, 38-440 | Tel.: 512XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.emilab.pl
  • #3 10698816
    lumarti
    Poziom 9  
    Witam,

Można stworzyć VPN i udostępnić dysk dla pozostałych użytkowników, ale problem polega na tym, że utworzenie wirtualnej sieci prywatnej wiąże się prawdopodobnie z wymianą routerów dostarczanych do providerów na takie, które umożliwiają postawienie VPN.

Myślę, że lepszym rozwiązaniem mogłaby być "chmura". SugarSync, Dropbox - to tylko niektóre z darmowych serwisów umożliwiających takie rozwiązanie. Tutaj minusem może być brak hasła dostępu.

Pozdrawiam
  • #4 10698913
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Dla VPN-a (OpenVPN) nie trzeba wymieniać sprzętu. Wystarczy serwer na XP i aplikacje kliencki na końcówkach - problem może być w konfiguracji tego wszystkiego.

Najprościej to chyba jednak Hamachi, SFTP.

Nasuwa się pytanie - czy to będzie wydajne rozwiązanie wynikające z przepustowości łącza i wiekowość plików które będą przesyłane.
  • #5 10699085
    Gawcio90
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ew, router z możliwością postawienia serwera tam gdzie XP, a klienci będą się łączyć już normalnie po przez klienta VPN w Windows.
  • #6 10701785
    denis2k1

Poziom 14  
    Ocena: 4
    Rozumiem że w Hamachi należy zrobić katalog i go udostępnić i wtedy wszyscy w sieci mają do niego dostęp?
    Komputer do którego dysku chcemy mieć dostęp będzie również pracował jako stacja robocza. Czy jest z tym jakiś problem w przypadku OpenVPN?
    Głównie chodzi o to aby dane były bezpieczne, mozna było robić kopie bezpieczeństwa.
    Konto firmowe:
    EMILAB
    Wojska Polskiego 3/104, Nowogard, 38-440 | Tel.: 512XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.emilab.pl
  • #7 10751357
    torbacz
    Poziom 10  
    Witam, jestem kompletnym laikiem, tylko praca zmusiła mnie do zainteresowania się tematem. Mam tak połączone komputery, większość z "końcówek" jest wyposażona w routery, ale nie wszystkie. W centrali stoi router, na którym zdefiniowane są połączenia LAN-LAN (dla końcówek wyposażonych w routery) i Host-LAN dla komp. łączącego się po modemie. Na komputerze "końcówce", na której nie ma routera, jest ustawione połączenie prywatne (Windows XP, połączenie sieciowe), na pulpicie skrót, który wystarczy kliknąć i komputer łączy się z siecią. Hasło zapisane jest na stałe i użytkownik go nie widzi (widzi gwiazdeczki :)) . Zmapowanie dysku, który stoi w centrali i zapisanie skrótu na pulpicie komputera-końcówki pozwala użytkownikowi na korzystanie z katalogu tak samo, jakby był to dysk lokalny (może czasem dłużej czekać, zależy od obciążenia). Na początku cała sieć chodziła mi tylko na 1 routerze w centrali, reszta komputerów miała tylko modemy (neostrada, NET24, inni dostawcy), ale częste problemy z jakością łącza zmusiły do stawiania routerów. W przypadku "normalnego" korzystania z internetu chwilowe przerwy nie stanowią większego problemu, czasem trzeba tylko dłużej czekac na otwarcie strony, a z reguły ze względu na krótki czas w ogóle nie są zauważalne. Jednak taka przerwa zrywała połaczenie prywatne i użytkownik końcówki musiał na nowo klikać w ikonkę, by to połączenie na nowo postawić :).
    Nie mam pojęcia czy te informacje się przydadzą, ale mam problem z połączeniem VPN - czy dobrze mi się wydaje, że skoro dwa routery są skonfigurowane do utworzenia połączenia VPN LAN-LAN i podłączone są do internetu to powinny się znaleźć i ustanowić połaczenie, niezaleznie od tego, czy do komputera-końcówki jest podłączony komputer? Nie wiem co się stało, ale jeden z routerów nie chce się połączyć. "Końcówka" korzysta z łacza prywatnego dostawcy i daje stałe IP. Gdy konfiguruję komputer na ten IP to mogę normalnie wejść przez VNC na komputer. Gdy odpinam komputer i na to samo IP ustawiam router to mogę spingować od siebie (przez internet) adres bramy, ale adresu IP już nie :(. Jak sprawdzić co może być nie tak??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na udostępnienie wspólnego dysku dla kilku komputerów w Polsce, z wymaganiami dotyczącymi ochrony hasłem, szyfrowania połączenia oraz logowania dostępu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie Hamachi do stworzenia wirtualnej sieci LAN, co pozwala na łatwe udostępnienie katalogu. Alternatywnie, można skonfigurować VPN (np. OpenVPN) na serwerze z Windows XP, co nie wymaga wymiany routerów, ale może być skomplikowane w konfiguracji. Inne opcje to usługi chmurowe, takie jak SugarSync czy Dropbox, chociaż mogą nie oferować pełnej ochrony hasłem. Użytkownicy mogą zmapować dysk na pulpicie, co umożliwia łatwy dostęp do plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA