logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 5230 - jakie karty graficzne MXM II można zainstalować?

kedly 21 Mar 2012 19:57 3137 11
REKLAMA
  • #1 10704760
    kedly
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Posiadam laptop marki ACER model Extensa 5230, padła mi płyta główna więc wymieniłem na nową, jednak po przełożeniu płyty laptop po uruchomieniu wydaje sygnał dźwiękowy o porządku długi-krótki-krótki co wskazywało by na to, że nie ma karty graficznej - okazało się że płyta nieco różni się od starej, posiada slot MXM II dla karty, i chyba przez to nie ma zintegrowanej grafiki.
    Moje pytanie brzmi - czy może ktoś mi pomóc w zlokalizowaniu listy możliwych do zainstalowania kart graficznych na tej płycie głównej?
  • REKLAMA
  • #2 10704813
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    napisz nam kolego jaki procesor włożyłeś do tej płyty .

Dodano po 3 [minuty]:

mi to po prostu wygląda na zły dobór napięcia procesora poprzez zworę .

daj jakieś info o płycie głównej .

i lektura wskazująca na Twoje racje

http://active-comp.pl/bios.html
  • #3 10704831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10705151
    darnok44
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Wydaje mi się, że ta płyta z dedykowaną grafiką montowana była w Acer Extensa 5630G, więc karty fabrycznie wkładane powinny działać:Link
  • REKLAMA
  • #5 10705275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10705633
    darnok44
    Poziom 23  
    Niestety nie, a powinno tak być. Nie wszystkie karty z acerów pracują w każdym acerze. W teorii standard mxm powinien zapewniać wymienność kart na tym złączu nie tylko w obrębie laptopów danego producenta. W praktyce niestety producenci bardzo często nie stosują się do wytycznych specyfikacji mxm i zawalają sprawę na poziomie biosu lub/i vbiosu.
  • #7 10707778
    kedly
    Poziom 10  
    Procesor ze starej płyty,
    Celeron SLB6M
    (1 Mb, 2.00 GHz, 667 MHz)
  • REKLAMA
  • #8 10708255
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10708386
    darnok44
    Poziom 23  
    Ależ ja nie podważ twojego doświadczenia. Najwidoczniej nie trafiłeś akurat na te problematyczne kombinacje kart i laptopów. Nie zmienia to faktu, że jest np problem z 9600m w aspire serii X920. Jest nawet cały wielostronicowy temat na notebookreview.com o modowaniu biosów laptopów w celu zadziałania powyższych nvidii.
  • #10 10709731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10747606
    kedly
    Poziom 10  
    Czyli nie mogę umieścić żadnej starszej karty typu Radeon X700 ? Muszą być te nowsze stosowane wyłącznie w acerach?
  • #12 10762789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Acer Extensa 5230, który po wymianie płyty głównej nie uruchamia się prawidłowo z powodu braku karty graficznej. Płyta główna ma slot MXM II, co sugeruje możliwość instalacji dedykowanej karty graficznej. Uczestnicy dyskusji wskazują, że na tej płycie można zainstalować karty graficzne MXM II dedykowane do laptopów Acer, jednak konieczna jest również wymiana chłodzenia. Wskazano, że karty fabrycznie montowane w modelu Acer Extensa 5630G powinny działać, ale nie wszystkie karty z różnych modeli Acer są kompatybilne. Użytkownik pyta o możliwość użycia starszych kart, takich jak Radeon X700, na co odpowiadają, że powinny działać tylko karty dedykowane do Acera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA