logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć partycje D i E bez utraty danych na Windows?

konsum 22 Mar 2012 08:03 6658 4
REKLAMA
  • #1 10706245
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Mam dwie partycje na jednym dysku.
    Partycje systemową chciałbym trochę uszczuplić i dać więcej miejsca drugiej partycji. ('D')
    O to chodzi że nic nie mogę zrobić z tą drugą partycja.
    Gdy wybieram opcje do zmiany rozmiaru partycji i zmieniam rozmiar partycji systemowej to rzecz jasna rozmiar powinien być dodany do partycji drugiej, tak się nie dzieje, tylko tworzy się obszar nie przydzielony (partycja surowa).

Gdy już chciałem wykorzystać tę partycję co stworzył program przy odejmowaniu z systemowej, czyli sformatowałem ją nadałem literę ('E') itp. to też nie dało rady jej połączyć z tą partycją do celową bo program informował że ta druga partycja ('D') ma wersje systemu plików 0.0 a powinny mieć takie same wersje systemu plików.

Formatowanie partycji odpada bo mam tam dane i skopiować ich też nie mogę bo po godzinie kopiowania system daje informacje że nie może skopiować tego i tamtego bo ma takie widzimisię, że niby coś jest używane lub nie ma praw.
    Ręce mi już opadają walcze z tym od wczoraj.

System to Windows XP PRO SP3
    Program jakiego używam to Partition Magic 8
  • REKLAMA
  • #2 10706275
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    A rodzaje partycji są tożsame (obie są podstawowe)?
    Gdybyś miał wątpliwości o co chodzi, to dołącz zrzut z zarządzania dyskami.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 10706318
    otapi
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Najpierw musisz zwolnić trochę miejsca z partycji C: ( obszar nieprzydzielony powstanie) następnie to co jest nieprzydzielone dodać do partycji D: Nie robisz nowej partycji, nie formatujesz jej tylko to co jest nieprzydzielone dodajesz do D: a wszystko robisz przesuwając myszką kolorowe paski. Może być problem jeżeli te partycje są w obszarach innych dysków logicznych.

http://www.porady.org/zmiana-rozmiaru-partycji-windows-7-vista-xp/

BTW z doświadczenia wiem że PM potrafi się wywalić przy takich operacjach i potem jest bieda ;]
  • REKLAMA
  • #4 10706383
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Matuzalem napisał:
    A rodzaje partycji są tożsame (obie są podstawowe)?

Tak, są podstawowe. Przedstawiam screen z systemu i z PM8
    Zastanawia mnie fakt czemu w PM8 przy partycji 'E' są te znaczki "?!?" i tak samo w PM8 nie mogę wejść we właściwości tej partycji "e" bo jest jakiś błąd ERROR #4444.
    Jak połączyć partycje D i E bez utraty danych na Windows? Jak połączyć partycje D i E bez utraty danych na Windows?

otapi napisał:
    Najpierw musisz zwolnić trochę miejsca z partycji C: ( obszar nieprzydzielony powstanie) następnie to co jest nieprzydzielone dodać do partycji D:

No to ja tak własnie robię, wcześniej odejmowałem z tej partycji drugiej i od razu zostało przydzielone partycji systemowej (tylko że trochę się szarpnąłem i za dużo dałem i teraz muszę odjąć) bez żadnych wygibasów.
    A jak robię tak jak piszesz to patrz post nr. 1

PS.
    Partycja "E" to jest ta partycja "D" wcześniej opisywana.
  • #5 10707323
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    konsum napisał:
    Program jakiego używam to Partition Magic 8

Przedstaw swoją korespondencję z supportem programu (Twoje pytania, ich odpowiedzi). Przecież masz prawo do bezpłatnej pomocy jako legalny użytkownik.
REKLAMA