logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kody migowe w Peugeot 309 bez interfejsu?

piokie 03 Sty 2005 13:08 12943 6
  • #1 1106066
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Jak w temacje temat nawjązuje do mojego wcześniejszego tematu o 309.
    mam problem z podpięciem się interfejsem do tego autka. Znalazłem 2 wtyczki zielone pod maską obie dwu pinowe. Ani jedną ani drugą nie mogę się połączyć z ECU. chciałbym spróbować odczytać kody migowe a też mi zabardzo nie wychodzi. Może ktoś ma jakiś doswadczenia z autkiem. jedna wtyczka od stronu pasażera na wysokości przedniej szyby druga koło akumulatora.
  • #2 1107411
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1107931
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    wywołanie kodów migowych peugeot 309 oraz kody błedów
    Załączniki:
    • Jak odczytać kody migowe w Peugeot 309 bez interfejsu? kody błedów.jpg (27.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odczytać kody migowe w Peugeot 309 bez interfejsu? kody peugot 309.jpg (87.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1111160
    piokie
    Poziom 18  
    Próbnik diodowy jak rozumiem to dioda plus rezystor dopasowanny do napięcia 12V.
  • #5 1175616
    interside
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Tu są chyba wszystkie kody do Peugeot i Citroen wraz z opisem usterek. Ja kody w swojej 406 wywołuje migowo i niema z tym problemów wiec chyba niema, po co wydawać kasę, na jakie kolwiek interfejsy i oprogramowanie:)
    Pozdrawiam właścicieli francowatych - Piotrek.
    Załączniki:
    • Opisy kodów diagnostycznych citroen i peugeot.rar (12.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1175770
    piokie
    Poziom 18  
    Nie wiem ja w pozostałych peugeotach ale w 309 należy na 4s zewrzeć do masy styk złącza diagnostycznego poczekać chwile ECU zgłosi kod 12 (start trybu diagnostycznego) należy znów poczekać chwile i zewrzeć styk i już teraz ECU wysyła kod błedu chyba że nie ma błędu to ECU wyśle kod 11 (brak błędu). W przypadku wytąpienia błędu każdorazowo należy zewrzeć styk po wystąpieniu błędu aż do kodu 11.
  • #7 6070205
    daro30elektro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Czy ta procedura także może odnosić się do Citroena zx 1,4i 95r

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytu kodów błędów w Peugeot 309 bez użycia interfejsu diagnostycznego. Użytkownik napotkał problem z podłączeniem do ECU poprzez dwupinowe zielone wtyczki pod maską (jedna przy przedniej szybie od strony pasażera, druga przy akumulatorze). Wskazano, że w Peugeot 309 do odczytu kodów migowych należy na pinie 4 złącza diagnostycznego zwierać do masy, co inicjuje tryb diagnostyczny i powoduje wysyłanie kodów błędów w formie impulsów świetlnych (kod 12 oznacza start trybu, kod 11 brak błędów). Procedura wymaga powtarzania zwarcia po każdym kodzie błędu aż do uzyskania kodu 11. Wspomniano także o użyciu próbników diodowych (dioda plus rezystor dopasowany do 12V) do odczytu sygnałów. Dyskusja zawiera również odniesienie do podobnej procedury w Citroenie ZX 1.4i z 1995 roku. Podkreślono, że odczyt kodów migowych jest możliwy bez konieczności stosowania specjalistycznych interfejsów i oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA