logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie po instalacji karty Gigabyte GTX 460, komputer Asus P7P55LX nie startuje

rafalhb 23 Mar 2012 18:13 17049 20
REKLAMA
  • #1 10711575
    rafalhb
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam, instalowalem dzis naprawiona karte graficzna i zrobilem male zwarcie, po ktorym komputer sie nie wlacza (zero pikania, po prostu NIC).

Specyfikacja:
    - plyta glowna - Asus P7P55LX
    - zasilacz - Chieftec CFT-650-14CS
    - karta graficzna - Gigabyte Geforce GTX 460

Z gory dziekuje za wszelkie POMOCNE odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10711581
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Odłącz go od sieci z gniazdka na chwilę i wtedy podłącz i włącz.
  • #3 10711605
    rafalhb
    Poziom 9  
    Dziekuje za odpowiedz, ale to, ze mam 1 post nie swiadczy o tym, ze jestem kompletnie zielony. Oczywiscie wpadlem na taki pomysl i nie pomoglo.
  • REKLAMA
  • #4 10711613
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Tu nie chodzi ile masz postów ale nawet się nie pofatygowałeś żeby napisać co już zrobiłeś a co nie więc się nie dziw że zaczynamy od podstaw... No to odłącz wszystko i spróbuj uruchomić sam zasilacz-poszukaj na elektrodzie jak to zrobić. Rozumiem że wiatraczki nawet nie drgną przy włączaniu?
  • REKLAMA
  • #5 10711622
    rafalhb
    Poziom 9  
    Przepraszam, ale sadzilem, ze rzeczy TAK OCZYWISTYCH nie trzeba pisac. Prosze mi wybaczyc.

Co do sprawy: tak jak piszesz - nawet nie drgna. Jak podlaczam zasilacz to zapala sie tylko dioda na plycie glownej i nic poza tym, natomiast gdy probuje komputer wlaczyc nie dzieje sie KOMPLETNIE NIC.

Ogolnie to wielka chwala Wam za takie forum, nie sadzilem ,ze w tych czasach ktos potrafi bezinteresownie pomoc. :)
  • #7 10711665
    rafalhb
    Poziom 9  
    Ok, nie rozumiem kompletnie nic z tego co mi przeslales :D
  • #8 10711685
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Odłącz zasilacz od płyty, zewrzyj te kable jak piszą w linku i jeśli dysk, napęd czy co innego tam zostawisz podłączone ruszy(będzie słychać) to znaczy że masz zwarcie na płycie lub czymś co masz do niej podłączone-ta wiedza już nam coś da...
  • #9 10711869
    rafalhb
    Poziom 9  
    Nie jest to zbyt pomocne gdyz nie mam zadnych popielatych kabli..
  • #10 10711905
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    rafalhb napisał:
    Nie jest to zbyt pomocne gdyz nie mam zadnych popielatych kabli..

Masz.

rafalhb napisał:
    i zrobilem male zwarcie

Może byś łaskawie dokładnie opisał, co się wydarzyło, co zmajstrowałeś i w jaki sposób?
  • #11 10711929
    rafalhb
    Poziom 9  
    Jesli sa to ukryte pod jakas czarna siatka, ktorej zdjac nie moge. :)

Laskawie moge powiedziec: zapomnialem wylaczyc zasilacza i omylkowo (wiem, zabrzmi zalosnie ale REKA MI SIE OSUNELA) dotknalem jakiegos mini-zlacza na plycie glownej srubokretem przy przykrecaniu karty graficznej i lekko zaiskrzylo.

EDIT: Moze porobic zdjecia?
  • #12 10712025
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Zdjęcia będą tu jak najbardziej wskazane, mam tu na myśli miejsce zwarcia. Co do problemu, to widzę, że średnio rozumiesz posty electro_Nick. Chodzi o to, że musimy ustalić jaki podzespół/element ucierpiał na zwarciu. W tym celu należy odłączyć wszystkie przewody i WYJĄĆ zasilacz z obudowy. Następnie we wtyczce podłączanej do płyty głównej (podłużna z dużą ilością kabelków) zewrzeć odpowiednie kabelki (np. wkładając jeden koniec drucika do jednej, a drugi do drugiej dziurki), i w jakiś sposób obciążyć zasilacz, czyli podłączyć jakieś urządzenie, np. napęd optyczny. Jeżeli po podłączeniu do prądu wentylator w zasilaczu zacznie się obracać, a napęd będzie działał (po wciśnięciu przycisku wysunie się tacka) to zasilacz masz sprawny.

W takim wypadku posprawdzaj (nie w obudowie) sprawność stacji dyskietek oraz dysku twardego. Jeżeli te również będą sprawne poszukiwania ograniczają się do płyty głównej oraz ram'ów. Załaduj wszystko do obudowy i podłącz. Następnie posprawdzaj kości RAM'u (wyjmuj, wkładaj w innych kombinacjach, czy pojedynczo) Jeżeli w jakiejś konfiguracji kostek komp sie włączy, to rąbną Ci RAM. Jeżeli nadal nic, to płyta główna do wymiany.

Mam nadzieję, że pomogłem :D

Oximon
  • #13 10712054
    rafalhb
    Poziom 9  
    Szczerze mowiac to wole nie kombinowac bo boje sie, ze jeszcze tylko go dobije... Dlaczego Wy-komputerowcy zawsze musicie wszystko tlumaczyc czlowiekowi na swoj sposob, ktorego nikt poza Wami nie rozumie? ;d
  • #14 10712115
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Nie tylko komputerowcy tu są, również elektronicy i informatycy i wiele innych profesji.Płyta główna jest uwalona bez serwisu się nie obejdzie.
  • #15 10712136
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Szczerze powiedziawszy nie jestem żadnym informatykiem z zawodu, tylko hobbystą, a to zasadnicza różnica. Poza tym już chyba bardziej łopatologicznie nie da się tego wytłumaczyć. Czy zwarcie dwóch kabelków to aż tak skomplikowane zadanie?

PS A możesz mi powiedzieć, co możesz zepsuć wyciągając zasilacz z obudowy? No chyba, że upuścisz go na ziemię...
  • #16 10712261
    rafalhb
    Poziom 9  
    Z moimi zdolnosciami manualnymi do tych spraw jestem przekonany, ze cos bym zepsul :D

Nie chodzi o zwarcie dwoch kabelkow tylko o fakt, ze nie moge ich znalezc gdyz wszystkie mam pozakrywane jakas czarna siatka, ktorej nie moge zdjac :)

Wydaje mi sie, ze Pan powyzej ma racje - bez serwisu sie nie obedzie...
  • REKLAMA
  • #17 10712288
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Nie musisz wiedzieć który kabel jaki ma kolor, wystarczy że spojrzysz na ten rysunek...
    Zwarcie po instalacji karty Gigabyte GTX 460, komputer Asus P7P55LX nie startuje
  • #18 10712684
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Proszę o wyjaśnienie jak grzebanie/zwieranie we wtyczce ATX, naprawi uszkodzoną przez zwarcie śrubokętem MB?
  • #19 10712813
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Przynajmniej będzie wiadomo co kupować-czy cały komputer czy tylko MB... Naprawić to nic nie naprawi bo nie o to w tym chodzi a tylko o to żeby upewnić się co jest naprawdę uszkodzone.
  • #20 10713126
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Dokładnie jak wyżej, będzie wiadomo co kupić. Z drugiej strony, jak zasilacz "wstanie" na wymuszonym starcie poprzez wtyczkę ATX nie oznacza to uszkodzonej MB. Ja miałem taki przypadek, że komp mi nie ruszał, wymusiłem rozruch PSU i wystartował, więc płyta poleciała na śmietnik. Parę miechów później miałem takiego farta, że znalazłem na dworze kompa na chodzie z płytą D845GRG - coś ruszyło mnie, podłączyłem mojego Chiefteca, a tu zonk - też nie "wstał", a na oryginalnie włożonym zasilaczu ruszał. Po pewnym czasie postanowiłem rozkręcić pacjenta i okazało się, że zasilacz nie chciał ruszyć przez ledwo wybrzuszony kondensator 1500uF 16V między radiatorem z tranzystorami(nie wiem, czy prawidłowo to nazywam - chodzi o czarną kostkę z trzema nóżkami) a czymś, co przypominało mi transformator(wybaczcie, nie jestem elektronikiem i niestety nie wszystkie części potrafię rozpoznać), tak więc najpewniej będzie wsadzić zasilacz do innego kompa i jak nie ruszy to jeżeli autor ma na tyle dużą wiedzę sugeruję rozkręcić zasilacz i poszukać winowajcy, jak nie to oddać do jakiegoś dobrego elektronika to z pewnością uruchomi zasilacz w parę godzin, może nawet szybciej bo usterka będzie widoczna na pierwszy rzut oka.
  • #21 10713182
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    rafalhb napisał:

Z gory dziekuje za wszelkie POMOCNE odpowiedzi.

Zanieś do serwisu.
    rafalhb napisał:

Szczerze mowiac to wole nie kombinowac bo boje sie, ze jeszcze tylko go dobije...

To jakich chcesz podpowiedzi? Zmów modlitwę czy może wypowiedz zaklęcie.
    rafalhb napisał:

Z moimi zdolnosciami manualnymi do tych spraw jestem przekonany, ze cos bym zepsuł

I zepsułeś.
    rafalhb napisał:

to że mam 1 post nie swiadczy o tym, ze jestem kompletnie zielony.

Jak widać świadczy.

Panu już dziękujemy, sądzę że nawet jakbyś dostał precyzyjną odpowiedź co jest uszkodzone to i tak ci się to nie przyda do niczego.
    Na 90% padła płyta, ale uszkodzenia zasilacza również nie można jescze wykluczyć w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem Asus P7P55LX, który przestał się uruchamiać po zwarciu spowodowanym podczas instalacji karty graficznej Gigabyte GTX 460. Po zwarciu komputer nie reaguje na włączenie, nie wydaje dźwięków, a jedynie świeci dioda na płycie głównej. Użytkownik otrzymał różne sugestie, w tym odłączenie zasilacza, sprawdzenie jego działania poprzez zwarcie odpowiednich pinów w wtyczce ATX oraz podłączenie dodatkowych urządzeń w celu obciążenia zasilacza. Wiele odpowiedzi sugerowało, że problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej lub zasilacza, a w przypadku braku postępów, zalecano skorzystanie z serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA