logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - błędy CRC i problem z funkcją Ratsnest przy schemacie adaptera Mega8

coosha 24 Mar 2012 10:08 1344 6
REKLAMA
  • #1 10713452
    coosha
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie, zacząłem uczyć się programu Eagle od wczoraj wieczorem , wcześniej ozywałem protela96. Narysowałem pierwszy schemat "adapter megi8 " i napotkałem błędy crc nie bardzo wiem czym spowodowane oraz brak możliwości użycia funkcji Ratsnest(czyli jak już jestem w edytorze pcb i mam poprowadzone ścieżki to chce żeby puste miejsca były zalane miedzią chyba się to nazywa oszczędność środka trawiącego). Czy ktoś mógłby spojrzeć okiem i mi podpowiedzieć co jest nie tak? Z góry serdecznie dziękuje nawet za przeczytanie tego postu , pozdrawiam .
    Załączniki:
    • mega8adapter.rar (20.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10713677
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Aby pozbyć się wszystkich błędów spowodowanych szyną Bus, skasuj cały jej przebieg.
    Tak jak nazwałeś teraz poszczególne sygnały dochodzące do szyny Bus, to powoduje te błędy.
    W tym przypadku wystarczy jak zostawisz tylko odcinki sygnałów z ich nazwami, a wszystko wróci do normy.

Eagle - błędy CRC i problem z funkcją Ratsnest przy schemacie adaptera Mega8

Pozostałe ostrzeżenia możesz zaaprobować.

Tego nie rozumiem:
    Cytat:
    brak mozaikowości użycia funkcji ratsnest
  • REKLAMA
  • #3 10714868
    coosha
    Poziom 11  
    Chodzi mi o to ze jak rysuje schemat to chce włączyć ta funkcje oszczędzania środka trawiącego tak żeby wkoło ścieżek była miedz

Dodano po 6 [minuty]:

Dziękuje bardzo za pomoc panu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10715146
    marco47
    Poziom 41  
    Aby wypełnić puste przestrzenie powierzchnią miedzi, najpierw musisz uruchomić narzędzie Polygon.
    Po jego zaznaczeniu, obrysuj płytkę kończąc dokładnie w miejscu w którym zaczniesz.
    Następnie w opcjach ustaw Isolate na wielkość większą od 0.

Dopiero wtedy możesz użyć narzędzia Ratsnest, aby takie wypełnienie program stworzył. :D
  • #5 10715179
    coosha
    Poziom 11  
    Już wszystko mi śmiga. Nie wiem jak mam panu dziękować?
  • #6 10715209
    marco47
    Poziom 41  
    Po pierwsze nie pan, tylko kolega, a po drugie po to jest forum aby sobie pomagać, nie oczekując specjalnych podziękowań. :D
  • REKLAMA
  • #7 10715493
    coosha
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dziękuję i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął naukę programu Eagle i napotkał błędy CRC związane z szyną Bus oraz problem z funkcją Ratsnest, która ma na celu wypełnienie pustych przestrzeni miedzią wokół ścieżek. Otrzymał wskazówki dotyczące usunięcia błędów poprzez uproszczenie sygnałów w szynie Bus oraz instrukcje dotyczące użycia narzędzia Polygon do wypełnienia powierzchni miedzią. Po zastosowaniu tych rozwiązań, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA