logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - błędy CRC i problem z funkcją Ratsnest przy schemacie adaptera Mega8

coosha 24 Mar 2012 10:08 1350 6
REKLAMA
  • #1 10713452
    coosha
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie, zacząłem uczyć się programu Eagle od wczoraj wieczorem , wcześniej ozywałem protela96. Narysowałem pierwszy schemat "adapter megi8 " i napotkałem błędy crc nie bardzo wiem czym spowodowane oraz brak możliwości użycia funkcji Ratsnest(czyli jak już jestem w edytorze pcb i mam poprowadzone ścieżki to chce żeby puste miejsca były zalane miedzią chyba się to nazywa oszczędność środka trawiącego). Czy ktoś mógłby spojrzeć okiem i mi podpowiedzieć co jest nie tak? Z góry serdecznie dziękuje nawet za przeczytanie tego postu , pozdrawiam .
    Załączniki:
    • mega8adapter.rar (20.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10713677
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Aby pozbyć się wszystkich błędów spowodowanych szyną Bus, skasuj cały jej przebieg.
    Tak jak nazwałeś teraz poszczególne sygnały dochodzące do szyny Bus, to powoduje te błędy.
    W tym przypadku wystarczy jak zostawisz tylko odcinki sygnałów z ich nazwami, a wszystko wróci do normy.

Eagle - błędy CRC i problem z funkcją Ratsnest przy schemacie adaptera Mega8

Pozostałe ostrzeżenia możesz zaaprobować.

Tego nie rozumiem:
    Cytat:
    brak mozaikowości użycia funkcji ratsnest
  • REKLAMA
  • #3 10714868
    coosha
    Poziom 11  
    Chodzi mi o to ze jak rysuje schemat to chce włączyć ta funkcje oszczędzania środka trawiącego tak żeby wkoło ścieżek była miedz

Dodano po 6 [minuty]:

Dziękuje bardzo za pomoc panu.
  • Pomocny post
    #4 10715146
    marco47
    Poziom 41  
    Aby wypełnić puste przestrzenie powierzchnią miedzi, najpierw musisz uruchomić narzędzie Polygon.
    Po jego zaznaczeniu, obrysuj płytkę kończąc dokładnie w miejscu w którym zaczniesz.
    Następnie w opcjach ustaw Isolate na wielkość większą od 0.

Dopiero wtedy możesz użyć narzędzia Ratsnest, aby takie wypełnienie program stworzył. :D
  • REKLAMA
  • #5 10715179
    coosha
    Poziom 11  
    Już wszystko mi śmiga. Nie wiem jak mam panu dziękować?
  • REKLAMA
  • #6 10715209
    marco47
    Poziom 41  
    Po pierwsze nie pan, tylko kolega, a po drugie po to jest forum aby sobie pomagać, nie oczekując specjalnych podziękowań. :D
  • #7 10715493
    coosha
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dziękuję i zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozpoczął naukę programu Eagle i napotkał błędy CRC związane z szyną Bus oraz problem z funkcją Ratsnest, która ma na celu wypełnienie pustych przestrzeni miedzią wokół ścieżek. Otrzymał wskazówki dotyczące usunięcia błędów poprzez uproszczenie sygnałów w szynie Bus oraz instrukcje dotyczące użycia narzędzia Polygon do wypełnienia powierzchni miedzią. Po zastosowaniu tych rozwiązań, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA