logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1911 - Dioda zasilania miga na czerwono, wyłącza się po 5 sek.

kulon 28 Mar 2012 20:56 4770 4
REKLAMA
  • #1 10730478
    kulon
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam sprzęt jak w temacie. Włącza się na ok 5sek. Po tym czasie wyłącza się a dioda od zasilania miga na czerwono.
    Tranzystory w końcówce mocy sprawdzone omomierzem, wyglądają na sprawne.
    Napięcie zasilania końcówki mocy jest 2x48V.
    Napięcia -5V +5V, -8V i +8V oraz 9V są.
    To tyle co udało mi się ustalić. Miał ktoś może taki przypadek i podpowie gdzie i czego szukać?
    Może ktoś ma schemat lub service manual.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10737429
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    1- Sprawdź przed przekaźnikami w którym z kanałów spada bardzo powoli napięcie na wyjściu. Do wymiany para tranzystorów w przedwzmacniaczu. Po kilkukrotnych próbach załączeniach pod rząd powinien załapać.
    2- Sygnał z zabezpieczeń nieprawidłowy (pięciopinowa wtyczka z pcb końcówek do pcb hdmi). Zimne luty na pcb końcówek mocy.
    3- Uszkodzony układ selektora wejść. Na wszystkich kanał stałe napięcie. Kostka do wymiany. Ciężko dostać. Tylko wylut. Jak wróce do polski zobacze czy mam
    Po za tym mam części do denonów. xx11, xx12.
    Z innymi przypadkami powyższego zachowania się nie spotkałem.
  • REKLAMA
  • #3 10738984
    kulon
    Poziom 12  
    Dziękuje za sugestie.
    Przydałby się jeszcze schemat lub wartości napięć na pięciopinowa wtyczka z pcb końcówek do pcb hdmi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10741021
    dzwiedziu
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Schemat i wartości mogę podrzucić jak do kraju wróce, po środzie.
    Podałem to co w większości przypadków zaobserwowałem, przy podanej sytuacji.
    Ale nie wykluczam innych uszkodzeń.
  • #5 10741286
    kulon
    Poziom 12  
    Udało się naprawić :)
    Uszkodzony był tranzystor w przedwzmacniaczu jednego kanału oraz jakaś dioda zenera 5V. Do tego tranzystor i rezystor, chyba w układzie kontroli(trudno bez schematu coś więcej powiedzieć).
    Dziękuje za pomoc.
REKLAMA