logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rzeczy, jakie się nie śniły filozofom...

osioł123 28 Mar 2012 21:10 1232 3
REKLAMA
  • #1 10730554
    osioł123
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam! Tu opiszemy wszystkie swoje ciekawe sytuacje...

Ja kiedyś(ładnych lat temu kilka) rozmawiałem przez telefon Nokia 5110. Rozmawiam, prawie pełna bateria a tu... pik! "Ładowanie baterii". Póki trzymałem telefon, bateria się ładowała... Odłożyłem, patrzę... bateria rozładowana... Telefon się wyłączył, włączył(sam) i pojawił się komunikat: Bateria naładowana...

Miałem kiedyś płytkę(konkretnie zasilacz kolegi) gdzie ewidentnie było widać zwarcie na płytce. Bezpiecznik się upalał, a na każdym innym omomierzu przejście z + do - miało wartość ponad graniczną górną skalę omomierza...
  • REKLAMA
  • #2 10730672
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Układ lampowy zmontowany pod wpływem ułańskiej fantazji. Na biurku, na pająka, bez żadnych ekranów czy reguł prowadzenia masy. Jeden wielki kłąb drutu. Zadziałał bezbłędnie... Inne układy, grzecznie i kulturalne poukładane, potrafią długo dokazywać swoimi "humorkami". Nie, żebym nie znał genezy takiego stanu rzeczy, lecz jest to na pierwszy rzut oka irracjonalne :)

Cytat:
    Miasto: Piotrków Trybunalski

Pozdrawiam współmieszczanina ;)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 10730704
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Cytat:
    Miałem kiedyś płytkę(konkretnie zasilacz kolegi) gdzie ewidentnie było widać zwarcie na płytce. Bezpiecznik się upalał, a na każdym innym omomierzu przejście z + do - miało wartość ponad graniczną górną skalę omomierza...

Może mierzyłeś z upalonym bezpiecznikiem? :D

Miałem kiedyś tranzystor BD135...albo BD139..., jeden ze sterujących w WS354, który w każdym możliwym teście był sprawny. Na miernik - sprawny, betametr pokazywał nawet dobrą betę, sprawdzałem go w układzie klucza - działał dobrze. Po wlutowaniu do wzmacniacza - stałe na wyjściu. Narobiłem się jak głupi. W akcie desperacji zacząłem zmieniać wszystkie tranzystory po kolei. Po wymianie tego stałe na wyjściu zniknęło...wlutowałem tranzystory końcowe i...wzmacniacz działa.
  • #4 10730722
    osioł123
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    A i witam Moderatora z moich stron! Znajomości nigdy za wiele :D
    Skoro czepiamy się już Piotrkowa, to może pamiętacie coś takiego:
    http://www.youtube.com/watch?v=Eb2Kfv5rjCY
    Oczywiście z bliżej nie wyjaśnionych przyczyn w chwili wybuchu transformatora pewna klasa elektroniczna miała pracownię...
REKLAMA