logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scalony stabilizator impulsowy 4V, 6-8A, alternatywa dla L4970 i LM2678

Teleman 04 Sty 2005 13:39 3342 5
REKLAMA
  • #1 1108850
    Teleman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Poszukuję w/w scalaka na którym mógłbym zbudować zasilacz 4V, 10A
    (wystarczy 6 - 8 A). L4970 odpada ze względy na dużą wydzielaną moc i koszt. Coś jak LM2678 na 5A, który przy częstotliwości pracy 260kHz, może pracować na radiatorze wykonanym na laminacie, ale te 5A to trochę mało.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1109284
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    4V 10A to jest 40W. Przy sprawności 90% ponad 4W do wypromieniowania w postaci ciepła. Siakoś sobie nie bardzo wyobrażam zrobienia tego na laminacie.
    Gdyby napięcie było niższe, możnaby pomyśleć nad wielofazowym stabilizatorem (taki jak do zasilania procesorów) - tutaj pomysłu nie mam. Znaczy mam - klasyczny: MC34063 + tranzystory na radiatorze, ale to Cię zapewne nie zadowala.
    Możnaby też pomyśleć o równoległych pMOSFETach w obudowie SO-8 (np. Si4435DY) ale zapewne również Cię to bawić nie będzie.
    W każdym razie nie spotkałem stabilizatora impulsowego na taki prąd.

BTW: wykonanie dławika do takiego stabilizatora również zadaniem banalnym nie jest.

RoMan
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1111110
    Teleman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Nie dodałem, że napięcie wejściowe ma się zawierać w granicach 16-45V, co dosyć mocno komplikuje problem. Z tego powodu odpadają konstrukcje stosowane w łytach głównych. Zastosowanie radiatora jest możliwe Poszukuję scalonej przetwornicy ze względu prostoty konstrukcji, ale chyba trzeba będzie się pochylić nad rozwiązaniem dyskretnym. Dławik nie jest problemem, firma Ferryster wykona każdy dławik i zapewnia dobre wsparcie techniczne.
    Pewnym problemem w rozwiązaniach dyskretnych jest potrzebna mi wysoka częstotliwość pracy przetwornicy (mniejsze gabaryty, kondensatory, dławik), ale rosną bardzo szybko zakłócenia, a urządzenie musi być zgodne z normami EMC.
  • REKLAMA
  • #5 1111149
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Układ MC34063A jak kolega wspomniał się do tego nada z zewnętrznym tranzystorem. Co prawda ma maksymalne napięcie zasilania 40 V ale z zewnętrznym tranzystorem kluczujacym da się to zrobić (robiłem na tym układzie przetwornicę z Uwy 100V, choć ta była na małe prądy, przy większym).
    Odpowiednie schenty znajdziesz w manualach do tego scalaka - są tam też i podstawowe wzory do obliczeń. Przetwornica taka jest w sumie prosta i tania i jak na razie nie zdażyło mi się, żeby przy dobrym dławiku coś działało nie tak jak powinno.
  • #6 1111361
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    No to po szybkim policzeniu, dla założonych napięć i prądu, dla częstotliwości 30 kHz (o tym potem) wychodzi mi gotowy dławik Ferystera DTMSS-27/0,047/15 http://www.feryster.com.pl/polski/dtmss27.htm. O ile mnie skleroza nie myli, to taki dławik kosztuje ok. 15 PLN.

Dlaczego taka niska częstotliwość pracy? Z powodów kilku ale przede wszystkim z tego, że pMOSFETy na napięcie rzędu 50V i duże prądy są dość drogie, nMOSFETy w step-down kłopotliwe w sterowaniu i dlatego najłatwiej użyć bipolarnego PNP jako klucza. A, że pracuje w warunkach bliskich nasyceniu, to nie ma sensu go katować szybkim przełączaniem z dużą częstotliwością.
    Na dokładkę MC34063 ma dość paskudne obyczaje przy pracy z wyższą częstotliwością...

Podsumowując - da się to zrobić spokojnie na MC 34063, napięcie nie stanowi problemu, dławik również. Kwestia znalezienia dobrego tranzystora PNP na napięcie 60V, zapewniającego h21e > 10 przy Ic = 12A. Cała reszta jest niemal banalna (kondensatory o niskim ESR, szczotka na 60V min 20A może być kłopotliwa).

RoMan
REKLAMA