logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić firmware BT Home Hub z UK do konfiguracji z Neostradą?

Tomek72222 31 Mar 2012 15:00 9925 26
REKLAMA
  • #1 10740143
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!

Posiadam urządzenie takie jak w temacie.
    Urządzenie pochodzi z UK i nie jestem w stanie skonfigurować go pod neostradę.
    Czytałem, że należy zmienić firmware i powinien chodzić, ale nie wiem jak to zrobić.
    Było już o tym na forum , ale linki wygasły.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam

Dodaje obrazek aktualnej z konfiguracji jak to wygląda:

• REKLAMA
  • #2 10740202
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Co masz w statusie routera? Login i hasło masz BT a nie z TP-sy.
  • #3 10740319
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Otóż o to chodzi, że nie da sie zmienić loginu ani hasła, cały czas powraca do standardowych (BT).

Status:
  • #4 10740349
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Może ten link ci pomoże - Link.
  • #5 10740492
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Bardzo dobry artykuł, ale niestety u mnie lista firmware jest pusta :(

Udało mi się zmienić firmware do wersji 6.2.6.E i wygląda to następująco:

Gdy próbuje ustawić własne dane do neo , BT tak jakby je sprawdza (migają diody tak jak po resecie, następnie wywala taki błąd:

Podejrzewam , że zmiana obecnych ustawień naprawiłaby ten problem (VPI / VCI powinno być ustawione 0 / 35)

Pytanie tylko, jak to zrobić?... Macie może jakieś pomysły? Ja przegrzebałem chyba już wszystkie opcje i nie mogę znaleźć właściwej...
  • REKLAMA
  • #7 10780814
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Niestety coś jest nie tak z Twoją stroną . bo wyskakuje mi błąd 404 ...
    Trzeba szukać jakiegoś innego sposobu, najlepiej downgrade do starszej wersji, którą da się odblokować. Aktualnie przy próbie wyskakuje mi błąd autentyczności i nic więcej nie mogę z tym zrobić :(

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły / sprawdzone sposoby?
  • REKLAMA
  • #8 10781163
    imonka63
    Poziom 10  
    Witam , na pewnym forum znaleźli sposób , aby dostać się do stron konfiguracyjnych w BT home , które nie są dostępne z normalnego panelu użytkownika . Więc zrób tak : połącz się , ze swoim routerem BT i jak wejdziesz na link z poprzedniego postu ( dostęp do internetu nie jest potrzebny) , to będziesz miał dostęp do strony gdzie sam wpiszesz swoje dane tzn dostawcy etc i zatwierdzisz , nawet jak wyskoczy błąd to i tak powinieneś połączyć się z internetem . Jak znajdę chwilę , to spróbuję znaleźdż to forum , to Ci prześlę .Powodzenia

Co do sprawdzenia tego sposobu , to sprawdziłam na swoim bthome 2.0 b
  • REKLAMA
  • #9 10794052
    imonka63
    Poziom 10  
    Witam , nie wiem czy temat Cię jeszcze interesuje , ale gdyby tak to jak obiecałam przesyłam link do strony , którą ja się posiłkowałam ( bez odblokowania, jak zastosowałam się do porady , uzyskałam dostęp do internetu z netii , w przypadku twardego resetu wszystko trzeba zacząć od nowa) http://www.psidoc.com/archive/index.php/t-248.html?s=78c7b8a9ebba8f922424c0fa19ce3797

Przesyłam również link do strony domowej tego forum http://psidoc.com/ , gdzieś tam znalazłam informacje co do linku z pierwszego mojego postu , jest to link uniwersalny do wszystkich modeli bt i myślę , że wszystko tam znajdziesz , aby obniżyć firmware , lub zastosować alternatywne itp. Powodzenia

Znalazłam , ten temat http://www.psidoc.com/showthread.php/450-Sett...or-use-with-a-non-UK-or-a-non-standard-UK-isp.
  • #10 10796194
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Temat jak najbardziej nadal mnie interesuje :)
    Linki które od Ciebie otrzymałem dotyczą BT Huba w wersji 2.0 , a ja mam 1.0
    Wielkie dzięki za pokazanie mi tego forum , dzięki niemu powróciłem do wersji firmware 6.2.2.6 :)
    Prawie nawet udało mi sie odblokować Huba, ale stoję na jednym punkcie i nie mogę go przejść.
    Poniżej wklejam treść ostatniej części poradnika. Stoję na punkcie 4, bo po wybraniu firmware nie mam aktywnego przycisku 'Next'

Ktoś wie jak to obejść? ;)

Section 3 - Upgrading to the Thomson firmware

1. First check that you can access the web control panel at http://192.168.1.254/. Having established that you can, proceed to the next step.
    2. Go to the Upgrade-Thomson folder and run the executable upgradeST.exe
    3. The wizard will launch; if prompted enter username admin and password admin.The updater will search for your Home Hub and eventually present a screen where you can click the Have disk button to tell it which firmware to load. Note that it is critical that you select the appropriate firmware depending on which unlock method you chose to perform - please see the What's in this package section of this document for more information.
    4. Having selected the appropriate firmware, click the Next buttons to proceed.
    5. The hub will now start to upgrade and will take about 5 to 10 minutes. At some stage it may ask you for a new name and password. Enter Administrator (capital A) and leave the password blank. If you followed the instructions exactly to this point it should continue to 100%. Even if it throws up an error at the end it will probably be okay.
    6. Once able to get to the the new web interface at http://192.168.1.254/, "Return to factory default settings" in order to flush any redundant/incompatible settings that may have been carried over from BT firmware 6.2.2.6.
  • #11 10797610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10797684
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Nie wiem czy zauważyłeś , ale do zmiany firmware muszę użyć programu "SpeedTouch Upgrade Wizard" , i przeglądarka potrzebna była mi do pierwszego podpunktu , by sprawdzić łączność pod 192.168.1.254 którą przechodzi bez problemu.
    Problemem jest to, że nie mam aktywnego przycisku next (jest tak jakby wyłączony) a jest on niezbędny do wykonania podpunktu 4 ;)
    Może wina leży po stronie niewłaściwego oprogramowania (firmware) ?
    Ale robiłem wszystko po kolei, także powinno chodzić, a tak nie jest :(
  • #13 10799053
    imonka63
    Poziom 10  
    Zacznę od tego , że jestem totalnym laikiem i wiem tyle co wyczytam z neta , w samym zmianie firmware nic nie pomogę , ale wpadłam na pomysł , który może być totalnie bzdurnym , ale co szkodzi spróbować.
    W moim bt home 2b kluczowym linkiem do zmiany ustawień był http://192.168.1.254/index.cgi?active_page=9164~~HEAD=iobj i co zauważyłam jak przechodziłam po zakładkach mojego urządzenia , to zmieniała się w adresie liczba 9164 , np. na 9163 lub inną . Jak wejdziesz w panel użytkownika , zwróć uwagę na liczbę zmieniającą się w Twoim adresie jak zmieniasz poszczególne zakładki , może sam znajdziesz stronę ukrytą do zmiany konfiguracji VPI/VCI , loginu i hasła w Twoim modelu . :?:
  • #14 11283545
    dzordz majkel
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Tomek72222 ----- dales rade z tym HUBem ? pytam bo mam okazje go kupic za grosze

Dodano po 12 [minuty]:

Tomek72222 napisał:
    Temat jak najbardziej nadal mnie interesuje :)
    Linki które od Ciebie otrzymałem dotyczą BT Huba w wersji 2.0 , a ja mam 1.0
    Wielkie dzięki za pokazanie mi tego forum , dzięki niemu powróciłem do wersji firmware 6.2.2.6 :)
    Prawie nawet udało mi sie odblokować Huba, ale stoję na jednym punkcie i nie mogę go przejść.
    Poniżej wklejam treść ostatniej części poradnika. Stoję na punkcie 4, bo po wybraniu firmware nie mam aktywnego przycisku 'Next'

Ktoś wie jak to obejść? ;)

Section 3 - Upgrading to the Thomson firmware

1. First check that you can access the web control panel at http://192.168.1.254/. Having established that you can, proceed to the next step.
    2. Go to the Upgrade-Thomson folder and run the executable upgradeST.exe
    3. The wizard will launch; if prompted enter username admin and password admin.The updater will search for your Home Hub and eventually present a screen where you can click the Have disk button to tell it which firmware to load. Note that it is critical that you select the appropriate firmware depending on which unlock method you chose to perform - please see the What's in this package section of this document for more information.
    4. Having selected the appropriate firmware, click the Next buttons to proceed.
    5. The hub will now start to upgrade and will take about 5 to 10 minutes. At some stage it may ask you for a new name and password. Enter Administrator (capital A) and leave the password blank. If you followed the instructions exactly to this point it should continue to 100%. Even if it throws up an error at the end it will probably be okay.
    6. Once able to get to the the new web interface at http://192.168.1.254/, "Return to factory default settings" in order to flush any redundant/incompatible settings that may have been carried over from BT firmware 6.2.2.6.
    Przycisk NEXT masz nie podzwietlony bo program nie widzi nowego softu ... zeby go zalapal trzeba wcisnac wczesniej HAVE DISK i odnalesc soft ktory powinien byc w folderze programu ktorym wlasnie soft chcesz wgrac (nie uwaznie czytales poradnik ;-) ..... a druga sprawa to z tego co widzialem w poradnikach na innych (zagranicznych stronach-podam linka) wgrywajac soft z innego rutera lamiemy HUBA http://www.josephn.net/unlocking_bt_home_hub [/code]
  • #15 11284693
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Niestety nie. Poszedł już jakiś czas temu na Allegro, niech ktoś inny się z Nim męczy ;)
    Soft próbowałem wgrać na milion różnych sposobów - Hub był jednak uparty i trzymał się swojego oprogramowania :)
    Może nowy właściciel go sobie złamał, mi niestety się nie udało...
  • #16 11286682
    dzordz majkel
    Poziom 10  
    ..... szkoda.... a moge wiedziec jaki teraz ruter posiadasz ?
  • #17 11287596
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Mam dwa :)
    Do niedawna używałem Thomsona TG585 V8 , ale coś się porobiło, że nie mogłem się zsynchronizować, a aktualnie podłączony mam Pentagram Cerberus P6331-42
  • #18 11292980
    dzordz majkel
    Poziom 10  
    ....rezygnuje z huba ,za duzo maja z nim problemow ,jednemu sie udaje innemu nie,doloze i kupie cos innego, myslalem nad tym tompsonem co napisales,jest za 3 dyszki , ale skoro tobie chyba wysiadl to musze cos innego poszukac , zadnych polskich opini o nim niema wiec jeszce sie zastanawiam nad nim
  • #19 11293527
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Router angielski, mało kto go w Polsce ma :)
    Zasięg WiFi miał nieco lepszy niż w Pentagramie, ogólnie nie miałem z nim żadnych problemów, ale pewnego wieczora po prostu utraciłem połączenie z netem i nie mógł się zsynchronizować ponownie. Nie wiem o co chodzi :)
    A Huba bym bym nie brał ze względu na gabaryty - strasznie duża obudowa i ciężko go gdzieś schować :)
  • #20 11296048
    dzordz majkel
    Poziom 10  
    dzieki za info , a powiedz mi jeszcze masz jeszcze tego tompsona ? jesli tak to czy napewno wysiadl - chcialoby Ci sie to sprawdzic ? a co do tego HUBa to mam mozliwosc go kupic juz odblokowanego (wersja 1.0) - wymiary mnie nie odstraszyly .... jak sie technicznie sprawuje ... musze wspomniec ze wifi nie jest mnie potrzebne , mam 10 mega i zwykly modem zwyczajnie nie wyrabia - konieczny router a te modele mnie interesuja
  • #21 11297004
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Właśnie podłączyłem Thomsona i... Działa! :)
    Nie wiem, co mu się wtedy stało, ale teraz działa jak dawniej :)
    Jak Hub się sprawuje technicznie tego nie mogę powiedzieć, bo go nie używałem z racji tego, że był zablokowany.
    Dzięki wielkie za podsunięcie pomysłu sprawdzenia go jeszcze raz :)
  • #22 11297080
    dzordz majkel
    Poziom 10  
    tym razem ja nie dokladnie czytalem .... (co do hub-a ) a powiedz tego tomsona gdzie kupiles ? bo z tego co czytam to te z uk (niewiem jak z innych krajow) nie chca dzialac w pl .... trzeba soft zmieniac
  • #23 11297088
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Na Allegro, wcześniej pochodził z UK.
    Był zablokowany, ale łatwo i szybko udało mi się go odblokować i chodzi bez problemów (raz przestał działać, jak pisałem wyżej) .
  • #24 11967074
    tpieczka
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam
    A wiecie może jak wykorzystać bt home hub 3.0. Mam neta bezprzewodowego, chcialbym wykorzystać ten router pod kątem wifi.
    Da się to jakoś skonfigurować ?

Pozdrawiam
  • #25 12458973
    Tomek72222
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ponownie!
    Dzisiaj dostałem kolejnego BT HUBa 1.0 i udało mi się go odblokować!
    Wszystkich zainteresowanych tematem odsyłam pod poniższy link:
    http://www.josephn.net/unlocking_bt_home_hub

Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
  • #26 13593323
    puzi20
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    czy wiecie jak ustawić parametry pod neostrade ? udało mi się wgrać firmware ale nie moge ustawic tych parametrow
  • #27 14477795
    kyrem
    Poziom 11  
    Witam,
    ponowię pytanie: czy da radę zastosować BT Home hub 3.0 do pracy jako router we współpracy z modemem xDSL poprzez wgranie alternatywnego softu?
    Będę wdzięczny za wszelką podpowiedź

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada BT Home Hub z UK i ma problem z jego konfiguracją do pracy z Neostradą. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zmiany firmware, co może umożliwić poprawną konfigurację. Użytkownicy dzielili się linkami do artykułów oraz wskazówkami, jak uzyskać dostęp do ukrytych ustawień routera. Wiele osób napotkało trudności z aktywacją przycisków w interfejsie, co może być związane z nieodpowiednim firmware. Pojawiły się również pytania o możliwość użycia BT Home Hub 3.0 z modemem xDSL. Użytkownicy wymieniali doświadczenia z różnymi modelami routerów, takimi jak Thomson TG585 V8 oraz Pentagram Cerberus P6331-42, a także omawiali problemy z synchronizacją i zasięgiem WiFi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA