logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać tranzystor jeżeli nie ma oznaczenia?

Cojestzajete 01 Kwi 2012 18:02 946 4
REKLAMA
  • #1 10745221
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z rozpoznaniem wartości tranzystora, ponieważ napis się na nim starł. Na płytce drukowanej nic nie pisze. Na wygląd jest identyczny z sąsiadem lecz to nic nie znaczy. Jest to układ do regulacji fazowej tyrystora. Nie znalazłem takiego schematu w sieci lecz z tych co są można by założyc że oba są takie same. Działajacy czyli prawy ma symbol JAN242006A CRP7348. Można jakoś to obliczyć jaka ma byc jego wartość? Czy wstawić taki sam? Chwilowo słabo szukałem i nie znalazłem jeszcze czy jest dostępny taki model. Na razie chcę wiedzieć czy warto sobie głowę zawracać.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10745249
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Regulator fazowy tyrystora.
    Najprawdopodobnie para komplementarna, jeden NPN a drugi PNP
    sprawdź omomierzem złącza tego dobrego, a drugi wstaw o przeciwnej polaryzacji.
    np BC211/ BC313
  • REKLAMA
  • #3 10745381
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    A nie domyślasz się jakie on może mieć wartości? Wpisuje to co pisze na tym dobrym i mi głupoty wyskakują w google.
  • REKLAMA
  • #4 10745447
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    JAN242006A CRP7348 ?
    to może być jakaś wersja przemysłowa,
    albo tranzystor jednozłączowy bo te miały "śmieszne" nazwy i trudno coś znaleźć
  • #5 10746970
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Na tytułowe pytanie:
    Cojestzajete napisał:
    Jak rozpoznać tranzystor jeżeli nie ma oznaczenia?

Jest tylko jedna odpowiedź:
    Narysować schemat ideowy układu i na tej podstawie wywnioskować co tam powinno być.
    Układ jest prosty, raptem kilka elementów, rozrysowanie go nie zajmie dłużej niż 15 min.

Regulamin p.3.1.17
REKLAMA