logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq 8710P - instalacja XP zawiesza się po aktualizacji BIOS do F.20

Manfred48 03 Kwi 2012 08:29 3422 16
  • #1 10751297
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam.

Mam problem z laptopem HP Compaq 8710P. Nie mogę zainstalować systemu Windows XP. Instalator Windowsa przechodzi przez proces wstępnego ładowania sterowników urządzeń, po tym ekran robi się czarny, w lewym górnym rogu miga kursor i komputer wisi. Na mój nos problemem może być dysk SATA i brak sterowników do niego w instalatorze ale po utworzeniu płytki ze sterownikami za pomocą nLite jest to samo. Dodam, że zmieniłem BIOS z wersji F.01 na F.20 ale to chyba jeszcze bardziej pogorszyło sytuację gdyż wcześniej można było dojść do menu wyboru partycji (ale po tym też się wieszał). Powrócić do poprzedniej wersji też już nie mogę. Poradźcie proszę koledzy jak zainstalować tego XP lub jak powrócić do pierwszej wersji BIOS'u.

Pozdrawiam.
  • #2 10751304
    grzewoj
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Może masz włączony w BIOS tryb AHCI dla dysków?
  • #3 10751308
    Manfred48
    Poziom 17  
    Nie widzę takiej pozycji w BIOS.
  • #4 10751359
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Jesteś pewny, że wgrałeś odpowiednie sterowniki do nlite?
  • #5 10751377
    grzewoj
    Poziom 27  
    A masz coś takiego jak "Native-SATA" w BIOS? (Configuration->Native-SATA). Jeśli jest "SATA" spróbuj zmienić na Disable.
  • #6 10751473
    Manfred48
    Poziom 17  
    Jest opcja SATA NativeMode ale jej włączenie lub wyłączenie nic nie daje.

hiv_sick napisał:

Jesteś pewny, że wgrałeś odpowiednie sterowniki do nlite?

Na 99% tak.
  • #7 10751487
    grzewoj
    Poziom 27  
    Zakładamy że płytka z Windowsem nie jest uszkodzona a laptop jest sprawny. Jesteś pewny że awaria sprzętowa nie jest przyczyną? Wcześniejszy system działał be problemu?
  • #8 10751513
    Manfred48
    Poziom 17  
    Laptop nie jest uszkodzony, dyski były sprawdzane, pamięć także, próbowałem kilka rożnych płyt. Windows Vista działał bez problemu.
  • #9 10751913
    grzewoj
    Poziom 27  
    Może to coś pomoże.
  • #10 10763223
    waldkom
    Poziom 2  
    Witam,
    Udało się Panu rozwiązać problem?
    Chętnie skorzystam z doświadczenia, mój komputer ma identyczny problem.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #11 10763431
    Manfred48
    Poziom 17  
    Witam.

Zrezygnowałem z instalacji Windows XP i powróciłem do Windows Vista. Na razie nie udało się rozwiązać tego problemu, niemniej jednak nadal jestem otwarty na sugestie.

Pozdrawiam
  • #12 10777405
    waldkom
    Poziom 2  
    Dziękuję za informację zwrotną.
    Mam małą wiedzę w tym zakresie, ale o pomoc wystąpiłem do zaprzyjaźnionego działu IT. Jeśli uda się problem rozwiązać to dam znać.
    Pozdrawiam
  • #13 11884897
    daaniel88
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam Panowie

Czy może są nowe informacje na temat rozwiązania powyższego problemu ? Dodam iż posiadam identyczne objawy jak w temacie - ale na laptopie który dostałem w pracy zainstalowany był XP (!). System pracował bezproblemowo i stabilnie. Na jakiś czas zainstalowałem W7 i chciałem powrócić do XP. Lecz spotkkał mnie ten sam problem.
  • #14 11885750
    waldkom
    Poziom 2  
    Witam,
    Podobnie jak Pan miałem zainstalowany system XP, ale po instalacji Win 7 nie mogę w dalszym ciągu powrócić do XP. Po mimo prób ze strony działu IT nie udało się tego problemu rozwiązać.
  • #15 13109265
    daaniel88
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Delikatny powrót do tematu: Na HP znów działa XP - problemem był "pochopnie" zaktualizowany bios. HP na swojej stronie ma kilka wersji Bios - podobno z najnowszą są takie problemy. Pomogło jedynie wylutowanie kości Bios i zaprogramowanie jej w najstarszej wersji dostępnej u producenta.
  • #16 14147964
    ferec
    Poziom 1  
    Widzę że dużo użytkowników ma ten sam problem przez tą wersje biosu a Hp nic z tym nie robi jak dzwoniłem do Hp to już dla nich jest za stary model że by zrobić nowe aktualizacje biosu nawet im do serwisu tego laptopa nie idzie wysłać bo już się tym nie zajmują jedynie co mi pozostaje to samodzielnie zmienić płytę główną. Hp powiniem wziąć za to odpowiedzialność przecież to jest ich legalne oprogramowanie co psuje płyte główną w tym modelu jak to może tak być że po zaktualizowaniu biosu nie idzie wgrać windowsa xp i też są problemy z różnymi systemami jak się chce wgrać bootowalnie przez pendriva. Hp powinien całkiem za darmo przyjmować te modele i je naprawiać lub wymieniać plyty główne na swój koszt. jedynie pozostanie odlutowanie kości biosu i zaprogramowanie na nowo ale jak to się robi ?
  • #17 14147975
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    ferec napisał:
    ...pozostanie odlutowanie kości biosu i zaprogramowanie na nowo ale jak to się robi ?

Wraz z plikiem BIOS na pendrive oddaje się do serwisu. Oni mają i lutownicę i programator.

Temat kotlet...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na laptopie HP Compaq 8710P po aktualizacji BIOS do wersji F.20. Instalator zawiesza się po wstępnym ładowaniu sterowników, co może być związane z dyskiem SATA i brakiem odpowiednich sterowników. Użytkownik próbował różnych ustawień BIOS, w tym opcji Native-SATA, ale to nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sterowników oraz potwierdzają, że problemy mogą wynikać z aktualizacji BIOS, która uniemożliwia instalację XP. Wskazano również na możliwość powrotu do starszej wersji BIOS poprzez wylutowanie kości i zaprogramowanie jej. Użytkownicy zgłaszają podobne problemy, a niektórzy decydują się na powrót do systemu Windows Vista.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA