logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 101 - brak dźwięku i przegrzewanie się PA po wymianie kondensatorów

emachines18 03 Kwi 2012 10:30 1287 14
REKLAMA
  • #1 10751598
    emachines18
    Poziom 10  
    Witam. Potrzebuję pomocy odnośnie właśnie tego radyjka. Problem polega na tym, że strasznie grzeje się PA...;/ i nie ma żadnego głosu w głośniku zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Radio zostało nadpalone, wymienione główne kondensatory, diody itp. (nie wiem jakie, bo wymieniałem to, co widziałem). Proszę o podpowiedzi, co sprawdzić, żeby dać wam lepsze informacje. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10751812
    birband
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Prawdopodobnie radio zostało odwrotnie podłączone, dlatego musisz sprawdzić właśnie wzmacniacz m.cz, najlepiej wymień od razu. Posprawdzać też należy wszelkie napięcia zasilające i ewentualnie naprawić.
  • #3 10752171
    emachines18
    Poziom 10  
    A więc tak.. faktycznie radio zostało odwrotnie podłączone.. wywaliło kondesatory, głowna diode, i tyle.. Wymieniłem, radio wstało, ale brak dzwięku.. nawet żadnego szumu. Wymieniłem koncówke mocy, i tranzystor 2SC.. i nadal brak dzwięku, a koncówka mocy zaczeła sie grzac.. Przy nadawaniu wskaźniki od sygnału ida na maxa. Wykluczamy gruchę i wejście od gruchy bo przejścia są....;/
  • #4 10753179
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    emachines18 napisał:
    Problem polega na tym, że strasznie grzeje się PA...;/ i nie ma żadnego głosu w głośniku zarówno zewnętrznym, jak i wewnętrznym.

W tzw. nomenklaturze nazw PA to (tłum. własne polskie) wzmacniacz mocy a są w tym radiu takie DWA.
    - jeden to PA m.cz. oparty na IC5 (TDA2003)
    - drugi to PA w.cz. oparty na Q501 (2SC2078)
    Rozumiem, że chodzi o IC5.

Cytat:
    Radio zostało nadpalone, wymienione główne kondensatory, diody itp. (nie wiem jakie, bo wymieniałem to, co widziałem).

Jak pisał już birband na 99% masz popsuty IC5.
    Koniecznie musiałbyś sprawdzić podstawowe napięcia na IC5 . Dość częsty przypadek "uwalenie" TDA2003 po odwrotnym zasilaniu.
    I tak na n.5 układu powinno byś pełne zasilanie +13,6V a na wyjściu komplementarnym n.4 połowa tego napięcia zasilającego około +6,8V.

Pozdrawiam.
  • #5 10755965
    emachines18
    Poziom 10  
    A więc tak...
    - drugi to PA w.cz. oparty na Q501 (2SC2078)... W tym radiu jest KIA 72 18... a piszesz ze to jest (TDA 2003) tak mi sie bynajmniej wydaje.. to o to kolego CI chodziło>?????
    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Bo jeżeli KIA 7218 to faktycznie jest ten tda lub jakikolwiek zaminnik to po pomiarach występuje to następująca. napięcie na 5 n wynosi 8 V a 4n 3,5V... Sugerując sie innym postemAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany po pomiarach wygląda ze napięcie na C62 na + powinno być napieciem zasilania, a na - połowa max.. u mnie jest na + jak i na - takie same... dioda DZ1 sprawna, i Q5 też ma poprawne napięcia... Tranzystor 2SC 2078 na kolektorze jest max namięcia, po naciśnieciu gruchy obniża sie lekko , na emiterze i bazie brak napięcia lecz po przyciśnięciu gruchy pojawia sie ok 6 V
  • REKLAMA
  • #6 10756915
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    emachines18 napisał:
    A więc tak...
    - drugi to PA w.cz. oparty na Q501 (2SC2078)... W tym radiu jest KIA 72 18... a piszesz ze to jest (TDA 2003) tak mi sie bynajmniej wydaje.. to o to kolego CI chodziło>?????

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Bo jeżeli KIA 7218 to faktycznie jest ten tda lub jakikolwiek zaminnik to po pomiarach występuje to następująca. napięcie na 5 n wynosi 8 V a 4n 3,5V... Sugerując sie innym postemAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany po pomiarach wygląda ze napięcie na C62 na + powinno byc napieciem zasilania, a na - połowa max.. u mnie jest na + jak i na - takie same... dioda DZ1 sprawna, i Q5 też ma poprawne napięcia... Tranzystor 2SC 2078 na kolektorze jest max namięcia, po naciśnieciu gruchy obniża sie lekko , na emiterze i bazie brak napięcia lecz po przyciśnięciu gruchy pojawia sie ok 6 V

Kolego powiem po chłopsku wymień na sprawny końcówkę TDA2003, jeśli już to zrobiłeś to dotknij np igłą wejścia czyli pinu 1, a w głośniku usłyszysz tzw brum, ale przed ewentualną ponowną wymianą TDA wymień wszystkie elektrolity związane z nim. Niektórzy chcą podpowiadać, ale chyba przy okazji piszą magisterkę na ten temat. Nadajnik zostaw w spokoju, bo sobie namieszasz w głowie. Odlutuj driver i końcówkę nadajnika na czas naprawy samego odbiornika. W ten prosty sposób będziesz miał robotę łatwą i przyjemną. Potem pisz dalej o spostrzeżeniach. Będziemy po kolei usuwać usterki.
  • REKLAMA
  • #7 10757829
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.

To ja też jeszcze ostatni raz podpowiem.

Wymień końcówkę mocy m.cz. (masz inną wersję Alana 101) na Nową i po kłopocie.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

I wymień kondensatory elektrolityczne pracujące we wzmacniaczu.
    Te zaznaczone w kółku na czerwono. Wymień wszystkie zaznaczone bez analizy czy jest dobry czy zły.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Bez obrazy ale z prostej usterki zrobiłeś i szukałeś jakby pół radia wybuchło.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 10759095
    emachines18
    Poziom 10  
    Dobra dzięki chłopy. Po pracy wymienie co trzeba i zobaczymy co dalej z tym bedzie...
  • #9 10764943
    emachines18
    Poziom 10  
    A więc tak Panowie... WYmieniłem wszytskie wskazane kondensatory, wymieniłem końćówke mocy(KIA)... i nadal sie grzeje... i brak dzwięku. Na kondęsatorze C62, nadal cały czas jest napiecie 13 V na + , a na - też pełne 13 V , czyli zandego spadku napięcia nie ma..Jakie pomysły?
  • #10 10765721
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Masz ujową KIAnkę lub kondensator albo coś źle mierzysz/lutujesz, bo gdyby nawet nic nie działało to przy sprawnym KIA i C62 musisz mieć tam ok. 1/2 napięcia zasilania.
  • #11 10767370
    emachines18
    Poziom 10  
    dobra to powiedz mi co wytwarza tam te połowe napięcia??? Kianka, czy trafo??? ;/ Po wylutowaniu kondęsatora C62, na plusie mam ta całe napięcie czyli zasilajace, a na minusie ok 3 V .. ale to jak jest wylutowany..

Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/
  • #12 10768216
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    emachines18 napisał:
    dobra to powiedz mi co wytwarza tam te połowe napięcia

emachines18 napisał:
    a na minusie ok 3 V .. ale to jak jest wylutowany

Na jakim minusie? na masie obok układu? I co jest wylutowane układ? czy elektrolit C 62. To też dziwne, bo na minusie tego kondensatora, masz mieć połowę napięcia zasilania.

Cholera, bez przesady, zobacz na schemat scalaka i się dowiesz.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Masz mieć połowę napięcia zasilania. Pamiętaj, to jest dział serwisowy i jest wymagana pewna znajomość tematu. Łamiesz regulamin forum pkt 3.1.13, 3.1.17. Za chwilę temat wyląduje w koszu.
  • #13 10768261
    emachines18
    Poziom 10  
    Cholera jasna na masie kondensatora C62!
  • #14 10768368
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    :D :D Popatrz na schemat powyżej, który podał kol. 5ANJ. Co widzisz? Minusowa elektroda kondensatora C 62, jest podłączona do wyjścia układu KIA7217. Tak? I tam ma być połowa napięcia zasilania. Piszesz, że masz tam pełne napięcie, kilka Twoich wypowiedzi wyżej, teraz piszesz, że masz ok 3V. Pomierz to dokładnie i napisz co masz. Ale zanim zajmiesz się radiem, popraw wszystkie swoje wcześniejsze wpisy na zgodne z regulaminem. Tyle w temacie. Wesołych, spokojnych świąt Wielkiej Nocy.
  • #15 10771087
    emachines18
    Poziom 10  
    Tak racja pisałem ze mam pełne... ALE JAK WYLUTOWAŁEM KONDESATOR TO MAM 3 v!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moderowany przez Olek II:

Co to ma być? Nie pisz z caps lock. A te wykrzykniki to co? ozdobniki? Za olewanie regulaminu i wpisów mederatorskich ostrzeżenie i kosz!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Alan 101, które przegrzewa się i nie wydaje dźwięku. Po odwrotnym podłączeniu radia wymieniono kondensatory i diody, jednak problem z brakiem dźwięku oraz przegrzewaniem się końcówki mocy (IC5) nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięć na układzie TDA2003 oraz wymianę końcówki mocy i kondensatorów elektrolitycznych. Po wymianie komponentów, użytkownik nadal doświadcza problemów z napięciem na kondensatorze C62, co wskazuje na możliwe uszkodzenie układu KIA7217 lub błędne pomiary. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce i wymianie uszkodzonych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA