logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować VLANy i VPN w małej firmie bez serwera Windows/Linux?

miooodek 03 Kwi 2012 14:23 2082 2
REKLAMA
  • #1 10752248
    miooodek
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Chcę zadać swoje pytanie do praktyków, którzy mogą polecić mi jakieś rozwiązanie.

Chcę przebudować aktualną sieć w mojej firmie, wg następującego schematu.

Utworzenie vlanów dla:
    1. serwera usług
    2. biura nr 1
    3. biura nr 2
    4. biura nr 3
    5. hali magazynowej (tu operują jedynie kolektory danych)
    //komputery znajdują się w jednym budynku

Chcę by komputery z osobnych vlanów nie mogły się ze sobą komunikować jedynie z serwerem i internetem.

Dodatkowo chcę możliwie ukrócić możliwości dostania się do sieci wifi poprzez shared key. Wypadało by zintegrować radiusa. Problem w tym, że nie mam żadnego komputera z windows server, lub z linuxem żeby od strzała to skonfigurować.

Kolejnym krokiem jest zabezpieczenie sieci przed atakami z internetu, przygotowuje się do wprowadzenia zdalengo dostępu. Tutaj przydało by się rozwiązanie VPN myślę że maksymalnie 8-10 klientów równocześnie.

Nigdy nie konfigurowałem vpn inaczej niż pomiędzy dwoma firewallami. Tutaj ciężko będzie każdemu pracownikowi dać urządzenie do domu. Interesowało by mnie rozwiązanie innego typu, i z możliwie dobrą autentykacją, nie wiem na ile to możliwe ale słyszałem o jakiś kluczach usb.

Ogólnie pole do popisu jest, z rozmów pomiędzy sieciowcami wynika że lepiej dla mnie jest zainwestować w sprzęt poleasingowy. Lub rozwiązania open source.

Tak to sobie wymyśliłem, nie wiem czy dobrze, pytanie do praktyków, ponieważ potrzebuje zakupić urządzenia spełniające dane wymagania a od tygodnia dzownie po allegro i sklepach ze sprzętem otrzymując odpowiedź, "ja tym tylko handluje"

Aha i jeszcze możliwość logowania większości zdażeń i z firewalla i radiusa.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i wytknięcie błędów rozumowania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10752308
    forestowy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Myślę że router Cisco choćby z serii 2600/ 2600XM + karta Cisco AIM-VPN będzie ok. Do tego Switch 2950 i wyjdzie tanio ale w 100 Mb/S.
  • #3 10752324
    miooodek
    Poziom 10  
    A jak będzie wyglądało konfigurowanie klienta takiego vpn?

Prawdę mówiąc naczytałem się o różnych rozwiązaniach i chcę by było to możliwie proste i skuteczne, a użytkownicy podpisywali się swoim loginem i hasłem lub "kluczem usb". Wiem też, że rozwiązania róznych fim wymagają instalacji specjalnego softwaru do łączenia się z vpn. A nie da się tego zrobić po prostu spod windowsa?
REKLAMA