logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum FT 7174 - Spalona cewka Lz1 na płytce PW3, brak odchylania poziomego

mixerek 03 Kwi 2012 21:55 2540 17
REKLAMA
  • #1 10754137
    mixerek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, wszystkich forumowiczów, dziś w tv Universum ft 7174 padło mi odchylanie poziome pojawiła się pionowa kreska na środku kineskopu, przejrzałem płytkę WN po prawej stronie tv i znalazłem spaloną cewkę opisaną na płytce jako Lz1. Niestety cewka całkowicie się spaliła i nie jestem w stanie odczytać z niej żadnych informacji. Cała płytka jest opisana jako PW3. Mam więc wielką prośbę jeśli ktoś się spotkał z tym problemem lub zna symbol tej cewki to bardzo proszę o pomoc bo inaczej czekają mnie święta bez telewizora... poniżej zamieszczam zdjęcia płytki WN oraz poległej cewki. Z góry dziękuję za wszystkie posty.

Universum FT 7174 - Spalona cewka Lz1 na płytce PW3, brak odchylania poziomego Universum FT 7174 - Spalona cewka Lz1 na płytce PW3, brak odchylania poziomego Universum FT 7174 - Spalona cewka Lz1 na płytce PW3, brak odchylania poziomego Universum FT 7174 - Spalona cewka Lz1 na płytce PW3, brak odchylania poziomego
  • REKLAMA
  • #2 10754267
    obcy7
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 17
    Cytat:
    bo inaczej czekają mnie święta bez telewizora...

Oj czekają... Ale nie jest jeszcze za późno jak z rana zgłosisz się do swojego lokalnego serwisu.
    Cewkę możesz oczywiście wymieniać, ale to i tak nic nie da.
    Powodzenia.
  • Pomocny post
    #3 10754361
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    obcy7 napisał:
    Cewkę możesz oczywiście wymieniać, ale to i tak nic nie da.

Inaczej, będzie z głowy skutek, ale przyczyna nadal widnieje. Jakie to drugie zdjęcie ciekawe, i jak dobrze widać to coś... :wink:
    Z doświadczenia, mała regeneracja zasilacze też by się przydała.
  • #4 10754383
    obcy7
    Użytkownik obserwowany
    Daj spokój radsat, niech sobie chłopaki z Łodzi zarobią na Święta. Też muszą z czegoś rodziny utrzymać :wink:
  • REKLAMA
  • #5 10754456
    mixerek
    Poziom 11  
    obcy7 napisał:
    Daj spokój radsat, niech sobie chłopaki z Łodzi zarobią na Święta. Też muszą z czegoś rodziny utrzymać :wink:

Widzisz, rozumiem potrzebę zarobku serwisantów, ale koszt naprawy tego tv w serwisie przekracza jego wartość niestety. Więc albo pogrzebię w nim sam albo trafi na złom.
  • #6 10754473
    obcy7
    Użytkownik obserwowany
    Cytat:
    Więc albo pogrzebię w nim sam albo trafi na złom.

Twój wybór, nic nam do tego. Więc grzeb sobie do woli. :wink:
    Pisząc jednak w tej części forum musisz przestrzegać zasad działu i wykazać się znajomością zasady działania naprawianego urządzenia. A tego tu nie ma, więc tamat i tak wisi już na włosku.
  • #7 10754511
    mixerek
    Poziom 11  
    Dzięki Wielkie, znalazłem uszkodzony kondensator ale nadal mam problem z symbolami uszkodzonej cewki... ewentualnie jaki zamiennik moge podstawić
  • #8 10754529
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    mixerek napisał:
    znalazłem uszkodzony kondensator

Nawet na zdjęciu go widać, sukcesem chyba tego nie nazwiesz?
  • REKLAMA
  • #9 10754542
    mixerek
    Poziom 11  
    lamer. napisał:
    mixerek napisał:
    znalazłem uszkodzony kondensator

Nawet na zdjęciu go widać, sukcesem chyba tego nie nazwiesz?

oczywiście że nie sukcesem będzie uruchomienie bądź co bądź już wiekowego odbiornika
  • #10 10754543
    obcy7
    Użytkownik obserwowany
    Podziękuj moderatorowi radsatowi, bo to on cię naprowadził, już lepiej nie można było. Możesz mu kliknąć pomógł, to dla niego taka zachęta i pewnie wtedy dalej poprowadzi cię za rączkę. Kliknij mu "pomógł" on to zbiera :)
    A wszystkie serwisy z łodzi podziękowania za utracone zyski ślijcie do Radomska :D
  • #11 10754577
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    mixerek napisał:
    oczywiście że nie sukcesem będzie uruchomienie bądź co bądź już wiekowego odbiornika

Powiem Ci, że dobór cewki korekcji to żaden sukces. Rozumiem oczywiście, że odchylanie już masz?
  • #12 10754593
    mixerek
    Poziom 11  
    Jeszcze szukam kondensatora. jak nie znajdę to jutro kupię.
  • #13 10758071
    mixerek
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Wymieniłem uszkodzony kondensator, jednak wtedy przestało uruchamiać się trafo, po zmierzeniu pozostałych elementów zasilacza znalazłem uszkodzoną diodę zenera. Po jej wylutowaniu trafo wystartowało odchylanie sie pojawiło, jedynie obraz jest zwężony po obu stronach - domyślam się że to brak cewki. Rozumiem że jak wstawię sprawną diodę i cewkę wszystko będzie ok. Czy dobór cewki pozostaje mi na zasadzie metody prób i błędów czy zacząć od jakiejś przybliżonej wartości.
  • REKLAMA
  • #14 10761145
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    mixerek napisał:
    Rozumiem że jak wstawię uszkodzoną diodę i cewkę wszystko będzie ok.

Jak wstawisz uszkodzoną, to na pewno nie będzie OK. Lepiej wstaw sprawną :D :D :D
  • #15 10761592
    mixerek
    Poziom 11  
    Pomyłkę poprawiłem. Byłem już wczoraj zmęczony, przepraszam :D Zostaje tak naprawdę kwestia doboru cewki czy na zasadzie metody prób i błędów czy zacząć od jakiejś przybliżonej wartości.
  • #16 10767934
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Zacząć od zaniesienia TV do warsztatu. Nie ta cewka jest przyczyną zawężonego obrazu. Da się to naprawić, ale trzeba wiedzieć jak działa TV.
    mixerek napisał:
    oszt naprawy tego tv w serwisie przekracza jego wartość niestety.

A skąd wiesz? Byłeś, pytałeś? Wątpię.
  • #17 10784288
    mixerek
    Poziom 11  
    Tak pytałem, dojazd, sprawdzenie, diagnoza to ok. 50 zł. A to jeszcze nie naprawa. A wartość odbiornika nie przekracza 100 zł
  • #18 10784344
    obcy7
    Użytkownik obserwowany
    Cytat:
    dojazd, sprawdzenie, diagnoza to ok. 50 zł. A to jeszcze nie naprawa. A wartość odbiornika nie przekracza 100 zł

To kup sobie nowy i nie zawracaj głowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Universum FT 7174, w którym wystąpiło uszkodzenie odchylania poziomego, objawiające się pionową kreską na ekranie. Po zbadaniu płytki WN (PW3) odkrył spaloną cewkę Lz1, której symbol jest nieczytelny. Forumowicze sugerują, że wymiana cewki może nie rozwiązać problemu, a koszt naprawy w serwisie przewyższa wartość telewizora. Użytkownik podjął próbę samodzielnej naprawy, wymieniając uszkodzony kondensator i diodę zenera, co przywróciło odchylanie, ale obraz pozostał zwężony. Pojawiły się pytania dotyczące doboru zamiennika cewki oraz dalszych kroków naprawczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA