logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z opcją automatycznego łączenia się z siecią Wifi

cumiso 03 Kwi 2012 22:13 2285 6
REKLAMA
  • #1 10754231
    cumiso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam potrzebował bym routera, który łączył by się automatycznie z dowolną siecią Wifi (nie zabezpieczoną oczywiście), tak jak to robią niektóre tel.kom., udostępniając mi internet po LAN.
    Szukałem na różne sposoby, (może nie wiem jak szukać) ale niestety nic na ten temat nie znalazłem.
    Wychodzę jednak z założenia, że jeżeli jest taka opcja w niektórych telefonach, to prawdopodobnie jakiś router też powinien w opcji bridge, lub Ap client łączyć się automatycznie z dowolną dostępną, niezabezpieczoną siecią Wifi.
    Mam zamiar wyjechać w trasę za granicę i planowałem zamontować coś takiego w aucie z podpiętą bramką VoiP. Z założenia w momencie postoju w zasięgu jakiejś sieci Wifi (np na stacji benzynowej) miałbym możliwość korzystania z telefonu podpiętego pod bramkę.
    Mógłby to być równie dobrze jakiś Accesspoint, gdyż posiadam bramkę SPA3102, która ma już w sobie router.
    Posiadam także chwilowo nie wykorzystany Wl500Gp v1, on sam w sobie nie ma takiej funkcji, może wystarczyło by zmienić mu firmware?
    Jeśli tak to na jaki?
    Nigdy nie wgrywałem do niego nic prócz oryginalnego, ale jak bym wiedział jaki firmware by na to pozwolił, to zawsze mogę spróbować.
    Jeśli nie tędy droga, to może udało by się zrobić coś z EW-7209APg, bo też posiadam.
    Od razu piszę, że nie mam zamiaru kupować specjalnie smartfona i instalować aplikacji do Voip, bo też tak można. Wolałbym jakąś tańszą opcję.
  • REKLAMA
  • #2 10754454
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jeśli nie jesteś w ruchu w czasie korzystania z neta to nie będzie raczej jakiejś wielkiej niewygody jak sobie za każdym razem zestawisz to połączenie ręcznie, czyli wchodzisz do routera konfiguracji i w sekcji [survey] wybierasz sieć i klikasz [connect]. W końcu nie robisz tego co na tyle często abyś to musiał automatyzować.
  • REKLAMA
  • #3 10754600
    cumiso
    Poziom 11  
    Generalnie problemu by z tym nie było, gdyby nie to, że nie chciałbym brać laptopa.
    ma on już swoje latka i lepiej mu będzie w domu. Mi się też przyda odpoczynek od neta.
    Nie zamierzam korzystać z tego podczas jazdy.
    Domyślam się, że więcej bym się wkurzał niż było by to warte.
    Czasem telefony komórkowe wariują przechodząc podczas rozmowy z jednego Bts na drugi, a co dopiero router spięty z jednym Ap przechodząc na inny.
    Raczej słabo mobilne rozwiązanie.
    Jakbym miał już brać laptopa, to podłączył bym się bezpośrednio do jego karty sieciowej po LAN i udostępnił internet z karty Wifi na LAN.
    Kombinuję tak tylko dlatego, że wolałbym po upewnieniu się podczas postoju, że mam internet na bramce (wystarczy spojrzeć na kontrolki LED) wziąć po prostu do ręki telefon i móc zadzwonić.
    Tak po prostu, bez zbędnych kombinacji w trasie
    (i żony wku...wiającej się, że znów otwieram laptopa, zamiast np. zająć się dziećmi).
  • #4 10754696
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Nigdy nie spotkałem się z taką funkcją w żadnym urządzeniu - nawet te z opcjonalnym oprogramowaniem nie mają takiej funkcjonalności. Domyślam się, że dlatego, iż APki, routery itd traktuje się raczej jako sprzęt stacjonarny.
    W sumie w smartfonie nie mam takiej opcji, przegooglałem trochę Internet i okazuje się, że trzeba do telefonów dogrywać jakieś zewnętrzne aplikacje - ale może się coś zmieniło.

Fakt faktem - niekiedy hotspot wymaga kliknięcia potwierdzenia regulaminu, przepisania kodu CAPTCHA, w końcu część sieci może wisieć bez dostępu do Internetu, mieć filtracje MAC - tu jest za dużo niepewności, router nie będzie wiedział do której sieci się łączyć, kiedy próbować przeskoczyć na inną.

Bez laptopa się nie obejdziesz(albo jakiegoś chińskiego tabletu z WiFi, smartfona, etc)
  • REKLAMA
  • #5 11217147
    cumiso
    Poziom 11  
    Jako, że niestety nie znalazłem żadnego rozwiązania problemu, zabrałem laptopa mojego syna (zabawka, ale dużo mniejszy) z udostępnionym internetem z Wifi na porcie lan, pod lan podpiąłem bramkę a pod bramkę tel stacjonarny (bezprzewodowy). Jak podczas postoju znalazłem sieć, mogłem sobie dzwonić po stawkach z Voip. Nie boli tak jak opłaty roamingowe za tel. komórkowy.
    Niestety nie udało mi się tego w żaden sposób zautomatyzować. Za każdym razem trzeba odpalać laptopa i szukać sieci, łączyć z nią i sprawdzać czy jest internet.
    Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie ma urządzenia, które pozwoli na automatyczne łączenie z niezabezpieczoną siecią.
    Może jednak ktoś ma jakiś pomysł?
  • #6 13130969
    jaceknycz
    Poziom 1  
    Witam. Mam ten sam problem. Camper i WiFi. Chyba coś znalazłem. http... electrodisc.com/dd-wrt/broadcom/autoap.htm
  • REKLAMA
  • #7 13131334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera, który automatycznie łączyłby się z niezabezpieczonymi sieciami WiFi, aby móc korzystać z VoIP w trasie. W odpowiedziach podkreślono, że większość routerów nie ma takiej funkcji, a użytkownicy sugerują, że ręczne łączenie się z siecią może być jedynym rozwiązaniem. Wspomniano o problemach z automatycznym łączeniem, takich jak konieczność potwierdzenia regulaminu lub wprowadzenia kodu CAPTCHA. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na użycie laptopa do łączenia się z siecią WiFi i udostępniania internetu bramce VoIP. Pojawiła się także sugestia dotycząca oprogramowania DD-WRT, które może wspierać automatyczne łączenie.
REKLAMA