logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie wzmacniaczy TDA 7294 i LM3886 - różnice i opinie użytkowników

bobek 02 Mar 2003 20:02 8400 27
REKLAMA
  • #1 114152
    bobek
    Poziom 10  
    porównywal ktos tda 7294 i lm 3886
  • REKLAMA
  • #2 114646
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    No właśnie dobre porównanie, oba układy to jedne z lepszych i bardzo popularnych wzmacniaczy konkurencyjnych firm National Semiconductors i ST Electronics. :Bad Talk: Mamy tu też 2 fronty: LM3886 ma końcówkę bipolarną i ogólnie jest chyba prostszy w budowie, TDA7294 jest na mosfetach. TDA7294 według katalogu może dostarczyć do 100W przy h=10%, LM3886 do 68, może trochę więcej.

Swoją popularność zawdzięczają dość niskiej cenie, stosunkowo dużej maxymalnej mocy i prostemu ukłądowi aplikacyjnemu. Ja wypowiem się tylko na temat TDA7294 ponieważ akurat zbudowałem sobie taką końcówkę do suba. (już nie pierwszą).

:arrow: Oświadczam, że nie jestem audiofilem, to jest tylko moja własna opinia oparta na odsłuchu kilku innych wzmacniaczy włąsnej i firmowej produkcji, moje opinie opieram na własnym słuchu, który jeszcze mnie nie zawiódł. 8)

:arrow: Schemat aplikacyjny (od tego też może zależeć jakość):
    :idea: Testu wykonałem na firmowym schemacie aplikacyjnym, dokonałem tylko zmiany wzmocnienia, trochę je zmniejszyłem, żeby zmniejszyć zniekształcenia nieliniowe i kilka innych parametrów, zmieniłem też wartości elementów w obwodzach mute i st-by, ponieważ przedwzmacniacz współpracujący trochę dłużej się uruchamiał, nie powinno to jednak wpłynąć na jakość. Zasilanie +,- 30V kondensatory: bateria 4 x 2200 uF + ceramiczne lizaczki, jeden mostek 10 A.
    Dałem tylko trochę słaby zasialcz, bo zbudowany z 2 transformatorów po tylko ok. 60 W połączonych symetrycznie. Ale może to mieć wpływ tylko na max moc, a nie powinno wpływać na parametry dźwięku.

:arrow: Odsłuch: Dźwięk bardzo czysty, brak jakichkolwiek zakłóceń czy przydźwięków z sieci (przynajmniej słyszalnych) dobre, czyste wysokie tony i silny ale nie dudniący bas, schodzący w niższ rejony. W sumie bardzo mi się podoba, nie jestem specjalistą w tej kategorii ale dla mnie jest cool. A na suba jest idealny, bo do obciążenia 4 ohm bez rzadnego problemu przy odpowiednim trafo dostarczy ok 90W.

:arrow: Budowa:
    Prosty ukłąd aplikacyjny, kilka kondziorów, chyba z 4 rezystory i to koniec, u mnie działał nawet na pająku bez jakichkolwiek wzbudzeń czy zwarć. Można go złożyć w 30 min.

:!: :?: Teraz niech ktoś się wypowie na temat LM3886 bo ja dużo dobrego o nim słyszałem ale nie miałem z nim bliżej styczności.
  • #3 116642
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Elo ja w sprawie LM3886 mam wzmacniacz stereo na tym układzie i wzmachol na subwoofer zasilanie 2* 42 V trafo 600 W 12 kondensatorów po 4700uF troszkę dużo ale planuje jeszcze 2 końcówki:-)
    mmm zastanawiam się nad tym co napisał kolega że LM3886 ma mniejszą moc od TDA7294 ? LM ma 11,5 A max wyjściowej mocy a TDA7294 11A czyli 0,5 A mniej :?
    Chodzi o to jeszcze ze LM nie ma stend-by . Nie chcę zachwalać LM bo nie miałem okazji słyszeć TDA . Ale ja nie narzekam kopie ostro :D
    A i płytka pod LM jest znacznie mniejsza 30*170 mm stereo . 3 pódełka po zapałkach :D .
    może ktoś miał okazję porównywać oba układy ?
  • #4 116919
    Jaco18
    Poziom 26  
    :arrow: No nie wiem czy ma aż 11,5 ampera, chyba jest jakieś ogranicxzenie, poza tym niższe napięcie zasilania. Płytka do TDA może nie istnieć, działa też znakomicie na pajaku :) A jak sie zrobi płytke to też jest malutka, u mnie 4,5 x 6,5 ok 8)

Ja nie twierdze że TDA jest lepsza, po prostu nie mam porównania :(

Przydałby się ktoś kto robił na obu końcówkach, może MDSC się wypowie, sądze że budował dużo różnych wzmaków i powinen opisać różnicę, o ile będzie chciał :)
  • #6 136948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 137145
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Mialem okazje sluchac lm3886, tda7294 i STK'ow. Wedlug mnie LM3886 to najlepsza koncowka mocy z TDK'ow i LM'ow. Dzwiek jest duzo bardziej precyzyjny, szbszy. W zakresie basu nie wiem, poniewaz nie sluchalem tych koncowek zaraz po sobie, odstep czasu byl dosc duzy. Jesli chodzi o "kopa" w zakresie basu to STK zalatwi sprawe.
  • #8 138130
    Jaco18
    Poziom 26  
    :arrow: Igod Czyli mówisz że LM3886 lepszy od STK np 4048?
  • #9 138246
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witajcie

Ja jeszcze nie zdecydowałem się jeszcze co będzie napędzać w moim wzmacniaczu główne kolumny. Kilku znajomych twierdzi że lepszy jesz LM3886.
    Jak już pisałem w innym wątku jednak przy moich wooferkach lepiej sprawuje się TDA7294 i jestem też w rozterce co wybrać.
  • #10 138259
    gawron
    Poziom 12  
    Zamiast rezystora od wzmocnia napięciowego (22kohm) proponuję wstawić potencjometr montażwy (od 47kohm do 100kohm) i wtedy możemy sobie płynnie regulować. Ja tak robię i jestem bardzo zadowolony.

pozdro :D
  • #11 138507
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Wg mnie LM pomimo mniejszej mocy ma cieplejszy dźwięk niż TDA, ale jeśli planujesz robić suba to polecam TDA większa moc :)
    Chociaż na upartego i można na TDA zrobić jakiś wzmachol do dobrych kolumn. Ja jednak jestem przekonany do wzmacniaczy na elementach dysktretnych :!: .

:arrow: (Zapomniałem dopisać :wink: )
    I na tranzystorach bipolarnych :!: .

W przypadku zmiany treści postu zalecane jest skorzystanie z przycisku zmień .
    zaza
  • REKLAMA
  • #12 138770
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Z LM'a też da sie wycisnąć dużą moc , nawet większą niż z TDA tylko wymaga to zastosowania zasilacza o dużym napięciu.
  • #13 138823
    Jaco18
    Poziom 26  
    Yoshi_80: Podoba mi się twoje motto :)
  • REKLAMA
  • #14 139028
    Świr
    Poziom 34  
    :? ...
    Z LM-a da się wycisnąć więcej niż 100W :?:
  • #15 139306
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Przy obciążeniu 4 ohmowym powinno się udać :) . LM ma nieco większy maksymalny prąd wyjściowy (11.5 A) niż TDA (10 A) co szczególnie może sie przydać przy połaczeniu mostkowym.
  • #16 140137
    Świr
    Poziom 34  
    Dzięki Yoshi nie wiedziałem o tym.
  • #17 140585
    igod
    Poziom 24  
    Jaco18: tak, uwazam, ze LM3886 ma lepszy dzwiek niz STK4048, mimo, ze nie ma takiego "kopa" w zakresie basu.
  • #18 141072
    Jaco18
    Poziom 26  
    :arrow: Yoshi_80
    Ale ten LM jest na tranzystorach bipolarnych w których może nastąpić zjawisko 2 przebicia tranyzstorów wyjściowych kiedy będzie wyżyłowany na maxa, duży prąd i duże napięcie, poza tym trzeba spojrzeć na moc strat. Jeżeli dasz maksymalne dozwolone napięcie to wydajność radioatora i złącza scalak-radiator może nie być wystarczająca i będzie się przy większych mocach często wyłączał. Tak jak z TDA nie można uzyskać więcej niż ciągłego 100 W, z katalogu wynika że przy 4 ohmach powinno dać nawet więcej, ale ważny jest problem ciepła. Może jakby kość zamrozić w ciekłym azocie :-), ale wtedy mogą pojawić się problemy spadku napięcia na doprowadzeniach.

:arrow: Igod: rzeczywiście 4048 ma potężnego kopa, a co do jakości dźwięku nie można się przyczepić, zniekształcenia 0,04 %, ale skoro tak mówisz to wierzę na słowo, sam osobiście nie miałem okazji sprawdzić :(
  • #19 142894
    igod
    Poziom 24  
    Nie mowie, ze dzwiek STK jest zly. W zakresie basu jest nawet lepszy niz LM, dzieki ogromnej mocy mamu duza kontrole nad basem, ale srednie i wysokie tony to wedlug mnie atut 3886.

Znieksztalcenia to nie wszystko.
  • #20 217246
    myst
    Poziom 12  
    Ja testowalem obie koncowki w zrobionych przez siebie wzmacniaczach i oswiadczam, ze LM jest zdecydowanie czystszy i ma bardziej przejrzyste brzemienie. Bas w tym wzmacniaczu jest zdyscyplinowany i punktowy. Przestrzen jest wręcz niesamowita a uderzenie Rammsteina przyprawia o pot na plecach, z drugiej zaś strony "Lot trzmiela" głaszcze Cie po uszach. Kiedy słuchasz solówek Parkera to czujesz klimat małej jazzowej knajpki:-) On po prostu gra tak dokładnie to co jest nagrane ze w sposób niesłychanie sugestywny wytwarza nastrój nagrania. Polecam stosować z granatowym Alpsem lub z cyfrowym przedwzmacniaczem typu CS3110 lub TDA 7318.
    TDA 7294 - Duuży bas - brzmienie chyba do disco i maluchów z dużym wooferem :-) Ja go używam do swoich satelitek, z powodu braku drugiego kompletu LMów. Trzeba przyznać ze wyszedl mi z tego wzmacniacza zdecydowanie cieplejszy dzwięk , choć nie wiem dla czego - mosy powinny być chyba agresywniejsze :?
    Ogólnie do subwoofera polecam TDA - do reszty LMa
  • #21 217387
    osiolek
    Poziom 12  
    popieram mysta i kilku przedmowcow. Po dlugich odsluchach moj wzmak do kina domowego wyglada tak ze suba obslguje TDA a centralny i suround'y lm'y,czyli naczej - TDA na bas, lm na srodek i wysokie
  • #22 218028
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    co do tda7294 to audiofilska firma audio aero uzyla tego sclaka w integrze prima integrated razem z lampami 6992 w przedwzmacniaczu. I co Wy na to?

.................a wzmacniacz kosztuje powyzej 5000 pln............
  • #23 218060
    myst
    Poziom 12  
    Nie wiem - wzmacniacza tego nie slyszalem, ale cena jego jest pewnie taka z powodu lamp a nie tda...
    Poza tym napisalem jak grają końcówki na LM i TDA i moze troche za malo napisalem o TDA.
    Według mnie (a dokładnie mojego ucha) TDA jako koncówka ma bardzo rozlany bas - tzn jest wszedzie i jest go pelno, natomiast jest malo dokładny. pozatym zdaje się być nieco skomprecsowany powyżej pewnej czestotliwości progowej której nie osiąga.
    To tyle jeśli chodzi o wrażenia - o górze sie nie wypowiadam bo pasmo duże jak każdy z tych układów. Średnica wydaje się być przy ostrych wysokich tonach i wyeksponowanym basie nieco cofnięta - mało czytelna. Mogę jedynie stwierdzić , że nie jest to wzmacnicz do klasyki a i muzyka rozrywkowa moze troche stracic na brzmieniu. Ale wszystko zależy od gustu. Jeżeli ktoś lubi takie "dyskotekowe" brzmienie to jest to dla niego na pewno interesująca propozycja.

Sorki za dlugiego posta
    myst
  • #24 218704
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    próba wyciśniecia z tda 7294 może być nieudana jeśli sie nie zastosuje odpowiednio dobrego chłodzenia (naprawde dobrego, wymuszonego)
    problemem jest spora rezsytancja termiczna złącze-obudowa
    bardzo ciekawa wydaje sie być możliwość pracy równoległej układów przedstawiona w pdf producenta lecz nie miałem okazji sprawdzenia praktycznie tego pomysłu
  • #25 219632
    capoeira
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    JA MAM KUPEWZMACNIACZY NA TDA I WTYM NA 7294. POZATYM MAM ORGINALNY WZM. SONY N ASTK 4162 II
    MOIM ZDANIEM TAK TO OKRESLAM TDA MA AGRESYWNY BAS CO JEST JEGO GLUWNYM ATUTEM NIEGDY TAKIEGO CUDA NIESŁUSZALEM.
    ALE STK MA PRZEJRZYSTY DZWIEK ALE PUSTY BAS. TEN Z STK BRZMI DŁURZEJ ALE NIEMA TAKIEGO POWERA.

TAK PRZY OKAZJI WLASNIE SONEGO LEKKO USZKODZILE I POSZYKUJE JEGO SCHEMATY TA-FE300R JAK KTOS BY MIAL BYŁ BYM WDZIECZNY:)
  • #26 219841
    Jaco18
    Poziom 26  
    Odpowiedziałem na maila..
  • #27 220944
    capoeira
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    dzieki ,bardzo mi pomoglo
  • #28 234610
    tknefel - GORKY
    Poziom 14  
    Ja zrobilem suba i zmocnile go tda 1562.To bylo zupelnie bez sensu. przecierz moj sum pracuje na bardzio niskich czestotliwosciach a z tej kosci zamiast 70W uzykalem cos okolo 15W. Podobnie jest z LM3886 ktory dobrze przenosi srednie i wysokie a nie basy. Natomiast STK zachowuje sie juz nieco lepiej jednakze pomimo ze LM ma wiekszy prad wyjsciowy niedoronany staje sie TDA7294. Zalecam budowe wzmacniacza dolnych czestotliwosci wlasnie na TDA7294.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja porównuje wzmacniacze TDA7294 i LM3886 pod kątem budowy, parametrów i jakości dźwięku. TDA7294 oparty jest na tranzystorach MOSFET, oferuje moc do 100W przy 10% zniekształceń i jest polecany do subwooferów ze względu na mocny, rozlany bas. LM3886, z końcówką bipolarną, ma moc około 68W, ale może osiągnąć większą moc przy odpowiednim zasilaniu i charakteryzuje się czystszym, bardziej precyzyjnym dźwiękiem, szczególnie w średnich i wysokich tonach. LM3886 ma wyższy maksymalny prąd wyjściowy (około 11,5A) w porównaniu do TDA7294 (około 10A), co jest istotne przy pracy mostkowej. TDA7294 wymaga dobrego chłodzenia ze względu na wysoką rezystancję termiczną złącza-obudowy. Wzmacniacze LM3886 są mniejsze i prostsze w konstrukcji, ale nie posiadają funkcji stand-by. W opinii użytkowników TDA7294 lepiej sprawdza się w niskich częstotliwościach (bas), natomiast LM3886 w średnich i wysokich (sopran, średnica). Wzmacniacze STK4048 również pojawiły się w dyskusji jako alternatywa z mocnym basem, lecz z mniej precyzyjnym dźwiękiem. Wzmacniacze na elementach dyskretnych i tranzystorach bipolarnych są również cenione za jakość brzmienia. W praktyce często stosuje się kombinację obu układów: TDA7294 do subwoofera, a LM3886 do kolumn głównych i surround. Wzmiankowano także zastosowanie TDA7294 w integrze audio aero Prima Integrated z lampami 6992, co podnosi cenę urządzenia. Podsumowując, wybór zależy od zastosowania i preferencji brzmieniowych, z TDA7294 rekomendowanym do basu i subwooferów, a LM3886 do bardziej precyzyjnego dźwięku w średnich i wysokich tonach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA