ALTON napisał: Tomcio555 niestety niemasz racji.Wzmacniacze firmowe z dawnych lat nie są oszukane wiem bo sam "handluje" takim sprzętem i przez moje ręce przeszło już ze 20 ton takiego sprzętu i powiem ci jedno.TO co wyprawiało się w latach 80 to cud.Żaden TDA czy LM nie podskoczy do pięt !.
Zdaje się niewidziałeś jeszcze wzmacniacza który jadł 200W z sieci a trafo ważyło 8Kg i zajmowało 1/3 obudowy a koniec mocy siedział na 2 parach 2SA1215 i 2sc2921 na kanał !..... nie takie rzeczy się widziało

Ja widziałem nie takie rzeczy. Projetuje w sprzedaje wzmacniacze do pracy w zastosowaniach estradowych o mocy 10W do 10kW i coś wiem w tym temacie. Mówisz jadł 200W z sieci to ile on miał na wyjściu TWOIM zdaniem ? co ? 2x100W? 2x70W? Napisz z chęcią posłucham. Pozatym moc STRAT tranzystora to nie moc wyjściowa wzmacniacza !! nie myl pojęc ! bo wprowadzasz innych w bład.
Pozatym co z tego ze tranzystor ma 150W mocy strat skoro takiej mocy nie odprowadzisz skutecznie z niego ( podawana moc przy temperaturze obudowy 25stopni). Robiąc wzmacniacze to niekiedy sam radiator wazy 8kg do tranzystora który ma moc strat powiedzmy blisko 1000W a sa takie elemetny i sa stosowane w profesjonalnych konstrukcjach. Jak czytam poniektóre posty na tym forum to mi sie włosy jeża na głowie co poniektórzy urzytkownicy wypisują za zbdury ! szkoda gadac i wodule przyłączac sie do takich tamatów próbując komus coś wytłumaczyc.
Panowie kazde urządzenie elektroniczne ma swoją sprawnośc. Nie ma nic za darmo. Jeśłi wzmacniacz jest dobrej firmy to ma obliczony lekki zapas zasialnia.To nie jest tak ze urządzenie pobiera 200W z sieci i 200W oddaje do obciązenie ! Sam transformator wprowadza straty, potem ciepło w stabilizatorach, spadki na diodach !!! ciepło w końcowych tranzystorach mocy ! to wszystko składa sie na Pobór mocy z sieci. Ale to w sprzęcie codziennego uzytku spotykane jest coraz to zadziej ! jak producenci to obchodza ? ano stosują w wiezach, zalecają do wzmacniaczy i innych audiograjków odpowiednie zestawy głośnikowe ! o odpowiedniej skuteczności ! i to stąd sie bierze to ogromna moc ! dzwięku w poniektórych urządzeniach audio na dzisiejszym rynku.
Ja wiem ze takich ludzi jak ja sie nie słucha i sie ich lekcewazy bo "przez moje ręce przeszło z 20ton" ......:/ ale tacy jak ja mają czasami troche racji.... i coś do powiedzenia w tym temacie w jakim sie specjalizują .....
Pozdrawiam i chyle czoło przez twórcami urządzen ze 200% sprawnościa:) aha

ja nikomu nie ublizam a jeśli ktoś sie poczuł urażony to przepraszam .....