logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść dane i zainstalować Ubuntu na Lenovo Z575?

ledniowski99 08 Kwi 2012 00:03 2085 4
REKLAMA
  • #1 10769826
    ledniowski99
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam kilka pytań.
    Kilka miesięcy temu zakupiłem lenovo z575. Jestem z niego bardzo zadowolony jednak na przekór moim oczekiwaniom wydajność windowsa (przy korzystaniu takim jak ja) spadła.

No i niestety czeka mnie format tylko posiadam ok 300 gb WAŻNYCH danych.

Więc prosiłbym was o pomysł jak bym to mógł szybko i sprawnie przesłać do stacjonarnego komputera(niestety nie mam sieci- zreszta wifi długo idzie- ok 2mb/s) lub netbooka.

Następnym pytaniem jest: zostawić windowsa home edition(oryginalny razem z lenovo) czy przeinstalować na oryginalny- professional??
    Potrzebuje również zainstalować ubuntu lub inną dystrybucje linuksa(przy tym dysku jest to nie możliwe- każdy linuks chce zformatować cały dysk) a mam tylko jedną partycję.

No i ostatnie pytanie- Jak efektywnie spartycjonować dysk- 650 gb na 2 lub 3 systemy.

Jak to wy macie??

Dziękuję i czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 10769895
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Kolego najszybszym transferem do przesyłu danych będzie wymontowanie dysku z lapka i podłączenie go do stacjonarnego komputera.
    Co do home i professional to nie jest Ci potrzebny ten drugi, gdyż nie pracujesz w trybie domeny (mogę się domyślać) tak więc nie jest Ci potrzebna zmiana na "lepszy system"
    Co do reszty pytań czekaj dalej na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 10770130
    ledniowski99
    Poziom 12  
    ale tu chodzi o "czystość" systemu... bo ten od lenovo jest zaśmiecony niektórymi programami. a tak to miał bym szybciej...

no a professional ma tryb xp...
  • REKLAMA
  • #4 10770421
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    No to już możesz zrobić jak uważasz.
    A wygląda na to, że trochę Ci się włączył tryb żartownisia.
    System można doprowadzić do porządku poprzez kilka zabiegów: odinstalowywanie niepotrzebnych aplikacji, czyszczenie śmieci, czyszczenie rejestru, wyłączanie usług niepotrzebnych. defragmentacja, itp.
    Komputer wtedy przeżyje swoją drugą młodość, tylko że trzeba nad nim trochę posiedzieć i dobrać mu optymalne parametry
  • #5 10770703
    ledniowski99
    Poziom 12  
    Rychwal napisał:
    No to już możesz zrobić jak uważasz.
    A wygląda na to, że trochę Ci się włączył tryb żartownisia.
    System można doprowadzić do porządku poprzez kilka zabiegów: odinstalowywanie niepotrzebnych aplikacji, czyszczenie śmieci, czyszczenie rejestru, wyłączanie usług niepotrzebnych. defragmentacja, itp.
    Komputer wtedy przeżyje swoją drugą młodość, tylko że trzeba nad nim trochę posiedzieć i dobrać mu optymalne parametry

No dobra. Z tym się zgadzam tylko i chce spartycjonowac dysk... I podzielić na linuxa.

A jak bym chciał doinstalowac linuxa to linux chce sformatować caly dysk.
REKLAMA