logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak edytować wizualizację FTP w Simatic CP343-1 Advanced?

matejkoelektryk 09 Kwi 2012 01:05 1192 7
REKLAMA
  • #1 10773447
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Witam

Potrzebuję pomocy w kwestii wizualizacji poprzez serwer ftp w cp343-1 advanced

Zrobiłem wizualizacje zgodnie z instrukcją :http://www.automatyka.siemens.pl/docs/docs_ia/mFAQ_13_CP-343-1_Java_.pdf

Wszystko działa ok , tylko pytanie jak lub czym edytować tą wizualizacje?
  • REKLAMA
  • #2 10781668
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Czy jest ktoś na forum co mi podpowie coś w temacie?
  • REKLAMA
  • #3 10781894
    DSB
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Applety Java możesz stworzyć w dowolnym środowisku do programowania w tym języku, np. NetBeans.

Ogólnie, polega to na pisaniu appletu jak dla zwykłej strony WWW i w tą stronę powinieneś szukać odnośnie edycji. Nie obędzie się bez pewnej wiedzy nt. Java i HTML.
  • REKLAMA
  • #4 10781905
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Czyli nie jest to takie proste:( A robiłeś kolego coś podobnego pod siemensa ?
  • #5 10781951
    DSB
    Poziom 16  
    Nie jest proste, gdyż wymaga znajomości Javy.
    Przymierzałem się kiedyś do tego typu rozwiązań, ale takie HMI wepchnięte do CP czy do CPU (nowsze jednostki 2PN/DP programowane w Step5.5/TIAv11) nie spełniały moich oczekiwań.
    Czy konieczne jest, żeby mieć dostęp z różnych komputerów do tej wizualizacji? Jeśli masz mniej niż 50 tagów, to są darmowe systemy SCADA.
  • #6 10781963
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Konkretnie to potrzebuję zrobić odczyt kilku temp. i myślałem że nie będę miał większych problemów a tu niestety:)
  • #7 10781979
    DSB
    Poziom 16  
    No cóż, jeśli cokolwiek programowałeś, to zrobienie apletu w Javie nie będzie wyzwaniem nie do przeskoczenia.
    O innych rozwiązaniach tego typu nic mi więcej nie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #8 10781988
    matejkoelektryk
    Poziom 11  
    Tak myślę że napiszę do siemensa do warszawy może oni podeślą mi jakieś materiały i podpowiedzi co i jak

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w edytowaniu wizualizacji FTP w urządzeniu Simatic CP343-1 Advanced. Zrealizował wizualizację zgodnie z instrukcją, jednak nie wie, jak ją edytować. Odpowiedzi sugerują, że edycja wymaga znajomości języka Java oraz HTML, a do tworzenia apletów Java można użyć środowiska programistycznego, takiego jak NetBeans. Użytkownik rozważa kontakt z firmą Siemens w celu uzyskania dodatkowych materiałów i wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA