logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300?

PawelStrzelecki 19 Maj 2007 02:36 3008 10
  • #1 3899381
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    Witam
    Dopiero wkraczam w świat PLC - poprzez prace magisterską, więc z tego tytułu napotykam dużo problemów.
    Aktualny polega na tym aby wyciągnąć dane z CPU i poprzez moduł IT CP-343-1 przesłać je do komputera PC.
    Posługując się poniższą dokumentacją
    "IT-CP Instructions for the CP 343-1 IT and CP 443-1 IT.pdf"

http://www.siemens.co.jp/simatic/japan/as/net/data/HBcpit_e.pdf
    (również załącznik)

Postanowiłem postawić serwer FTP na module IT. Punkt 3.3 dokumentacji.
    W tym module nie było wcześniej konfiguracji w ten sposób, w sensie nie było pliku file_db.txt w katalogu config (którego też nie było) oraz nie było żadnego katalogu cpuX (X = 1 ... 4), więc stworzyłem własnoręcznie te katalogi i pliki (file_db.txt w katalogu config oraz cpu1db4 w katalogu cpu1).
    Plik "file_db.txt":
    # CPU Rack Slot
    #-----------------------------
    cpu1 0 2

# File Name File DB Number
    cpu1db4 4

Wszystko się zgadza z HWConfigiem - Slot 2
    Następnie stworzyłem i umieściłem w CPU blok danych DB4 (zgodnie z punktem 3.3.4), używając jako nagłówka UDT1 z biblioteki SIMATIC_NET_CP
    Niestety nie jest tak jak myślałem że wywołując komendy ftp-owskie "get/put" ściągnę dane z bloku DB4 na komputer PC.
    Jeśli ktoś wie jaki błąd popełniam lub jak dokładnie skonfigurować serwer FTP na CP-IT aby dostać sie do danych z CPU to proszę bardzo o wskazówki.
    Pozdrawiam
    Paweł Strzelecki
    Załączniki:
    • IT-CP Instructions for the CP 343-1 IT and CP 443-1 IT.pdf (2.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3917296
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    teoretycznie wszystko ok, tylko ten plik w katalogu cpu1 powinien powstać sam, jak wygląda ten plik ktory sciagniesz, jakie dane sa w db4, za malo szczegolow zeby cos powiedziec

Dodano po 11 [minuty]:

proponował bym skasować wsio z katalogu cpu1 a
    cpu1db4 4
    poprawić na
    cpu1db4.txt 4
    dane z db bedzie mozna odrazu podglądać notatnikiem
    a najlepiej to połącz sie z CP jakimś softem FTP zobacz jakie atrybuty ma plik cpu1db4.txt date dlugosc
  • #3 3921912
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    Więc tak. Jeśli chodzi o plik cpu1db4 to nie powstaje sam, katalog cpu1 też sam nie powstaje. Właściwie w jakim momencie powinien on powstać? Przy restarcie modułu CP czy po ponownym włączeniu zasilania
    Dla szczegółu wspomnę, że katalog config również nie istniał i sam go stworzyłem.
    Dalej jeśli chodzi o ściągany plik to tutaj ciężko cokolwiek powiedzieć. Ponieważ ja sam go tworzyłem i umieszczałem na dysku więc w nim jest to co ja stworzyłem - czyli nic lub to co wpiszę.
    W db poza 20 bajtowym nagłówkiem na podstawie wzoru z UDT1 z biblioteki SIMATIC_NET_CP jest 10 bajtów w postaci 5 zmiennych typu int.
    Ogólnie nie działa komunikacja na linii CPU CP.
    Mam też jeszcze jedno pytanie: czy na serwerze CP można tworzyć samemu katalogi? bo ja nie mogę stworzyć bezpośrednio na serwerze FTP katalogu (mimo nadania sobie wszystkich praw). Wyskakuje błąd typu "wystąpił błąd podczas tworzenia nowego folderu na serwerze FTP Szczegóły: 501 syntax errors in parameters or arguments". Czy to sprawa ustawień czy po prostu się tak nie da i muszę go u siebie na dysku zrobić a dopiero potem przetransferować na FTP.
    Wrzucam kilka screanów na których jest podgląd bloku danych , widok file_db na serwerze oraz ten błąd przy tworzeniu katalogu.
    Właśnie nie wiem czemu się nie tworzy nic samemu jak powinno.
    a ps jeśli chodzi o prawa dla pliku cpu1db4 to są -rw-rw-rw- podobnie dla katalogu cpu1 drw-rw-rw-
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? file_db wiidziane na FTP.JPG (98.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? przy tworzeniu katalogu.JPG (98.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? db4-data view.JPG (182.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3923682
    zembol
    Poziom 25  
    hm wszytsko wyglada ok, rozumiem za w netpro jest utworzenie polacznie typu TCP conection i zaznaczona jest opcja use Ftp protocol, zarobil bym tak wywalil wszytsko z cpu prgram bloki db, zaladowal ustawienia fabryczne dla CP, wlasciwosci CP w simatic menger zakladka diagnostic i run ustawinie fabryczne restart potem znowu we wlasciwosciach zakladka FTP i tam wpisc
    cpu1db4 4
    poprawić na
    cpu1db4.txt 4
    nie trzeba ladowac do CP pliku file_db.txt, nastepnie zaobaczyc co pojawi sie w katloagach
    potem db do sterownika ustawiamy odpowiednie bity w nagluwku bity ( tylko wtedy mozliwy zapis )
    1.0 true
    1.2 false
    1.3 true
    z tego co pamietam po zapisie zmienia sie 1.2 na true i prubowac
    dla prób z db jako dane dalbym np zanki STRING[200]
  • #5 3932938
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    Hej tu może być pies pogrzebany, bo nigdy nic nie ustawiałem odnośnie FTP. Tzn możesz mi powiedzieć (proszę o dokładną ścieżkę):
    gdzie zaznacza się w opcjach use FTP protocol
    Z tymi ustawieniami fabrycznymi to z HWConfiga wybrać Właściwości CP i w zakładce Diagnostic->Run i następnie Operating Mode->Clear/Reset Mode? czy coś jeszcze trzeba ażeby załadować ustawienia fabryczne.
    Gdzie znajduje się ta zakładka FTP?
    Na razie ciągle wrzucam plik file_db ale katalog cpu1 się nie pojawia.
    W razie wątpliwości powiedz jakie dokładnie screany mam wrzucić ażeby sprawdzić czy wszystko poprawnie ustawione
    Dzięki wielkie
  • #6 3933715
    zembol
    Poziom 25  
    Reset do sutawien fabrycznych tak jak napisales
    HWconfig wlasciwosci CP powina byc zakladka FTP pomiedzy zakladka DNS paramiter a PROFINET a j oprosil bym sceern z HWconfiga
    Pozdro
  • #7 3939403
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    chyba mam coś nie tak ponieważ nie moglem znaleźć tej zakładki
    Wrzucam screany z HW Config
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? CP HWConfig Users.JPG (119.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? CP HWConfig symbols.JPG (118.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? CP HWConfig Options.JPG (123.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? CP HWConfig DNS Parameters.JPG (114.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? CP HWConfig addresses.JPG (118.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? HWConfig Genetral.JPG (138.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? HW.JPG (118.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3939407
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    a i dodatkowo wersje oprogramwoania
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować serwer FTP na IT CP-343-1 dla PLC S7-300? instaled sofware.JPG (112.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3939596
    zembol
    Poziom 25  
    HWConfig Genetral.JPG dziwne ale nie widze tam funkcjonalnosci FTP, nie moge tez teraz znalesc 6GK7 343-1GX00-0XE0 to bardzo stary modul mogl nie miec funkcjonalnosci FTP
    jak widac http://support.automation.siemens.com/WW/llis...arch&searchinprim=0&nodeid0=10805605&x=9&y=13
    dopiero nowe CP Advanced maja IT communication ( opis ponizej tabelki )
    a jeszcze poprosze konfiguracje polaczenia z NetPro ( Configure Network ), hm odpalilem stepa i naprawde nie widze funkcjonalnosci FTP dla tego CP

Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

http://support.automation.siemens.com/WW/llis...&aktprim=0&extranet=standard&load=treecontent poprawiony link
  • #10 3944752
    PawelStrzelecki
    Poziom 10  
    hmm w sumie chyba masz racje. tez przeglądałem i dop 343-1GX11 ma mozliwość FTP .
    Kurcze masz jaki pomysł jak teraz ściągnąć dane z CPU np z DB-ków na komputer PC ??
    Bo poza karkołomnym pisaniem softu pod FC-ki SEND/RECV nie mam żadnego pomysłu. A może masz jakieś materiały do tej koncepcji
  • #11 3945962
    zembol
    Poziom 25  
    Moze OPC

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera FTP na module komunikacyjnym IT CP-343-1 w systemie PLC Siemens S7-300 w celu przesyłania danych z CPU do komputera PC. Użytkownik samodzielnie tworzył brakujące katalogi i pliki konfiguracyjne (m.in. file_db.txt i katalog cpu1), jednak plik cpu1db4 nie powstaje automatycznie, a komunikacja między CPU a modułem CP nie działa. Wskazano, że plik cpu1db4 powinien mieć rozszerzenie .txt, co umożliwia podgląd danych. Zalecane jest przywrócenie ustawień fabrycznych modułu CP oraz sprawdzenie konfiguracji połączenia TCP z włączoną opcją FTP w NetPro. Jednakże okazało się, że model CP 343-1GX00-0XE0 jest starszy i nie obsługuje funkcjonalności FTP, która pojawia się dopiero w nowszych wersjach, np. 343-1GX11. W związku z tym zaproponowano alternatywne metody pobierania danych z CPU, takie jak wykorzystanie protokołu OPC lub pisanie własnego oprogramowania z funkcjami SEND/RECV. Użytkownik prosił o wskazówki dotyczące lokalizacji opcji FTP w konfiguracji HWConfig, jednak w starszym module ta funkcja nie jest dostępna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA