logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt odbiornika IR do wieży: sterowanie CD i zmiana utworów

Mitnick 05 Sty 2005 19:15 2036 4
REKLAMA
  • #1 1112593
    Mitnick
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam mały problem mam zamiar zrobić wieże i pasuje mi do niej pilot i odbiornika podczerwień. Pasuje mi załatwić jakiś projekt coś w tym rodzaju. W sumie pilot mógłbym kupić, ale odbiornik pasowałoby zrobić. Mam zamiar go wykorzystać do wysuwania i wsuwania CD i do zmieniania piosenek itp. coś w tym rodzaju. Pasuje żeby ten odbiornik miał funkcje przełącznika no wiecie nalewno, o co mi chodzi.

POMUŻCIE PROSZE =]

PS. z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1112655
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Najsprytniej i najszybciej będzie kupić taki interes do samodzielnego montażu (np. Nord elektronik). Są dostępne takie, ale jednokanałowe. Znalazłem również zestaw Velleman'a : 15 kanałów i ma gotowego, ładnego pilota. Ma jedną wadę - jest dość drogi. Znajdziesz go w "elfie". www.elfa.se
    Jak masz ochotę to można zrobić pilota działającego na kodzie RC5 - potrzebujesz do tego programator, AT89Cxx51 i "bascom-a". Po przeczytaniu help-a nie powinno być problemów. Aplikacja to w zasadzie zasilanie, reset, x-tal i tranzystory wyjściowe. Pilota można wtedy zastosować jakiego dusza zapragnie - tyle, że trochę roboty. :-)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1113109
    Mitnick
    Poziom 12  
    Dzieki
    Pierwszą cześć odpowiedzi zrozumiałem ale dalej jestem zielony jakieś programatory <hmmm>
    jak byś mugł to niewiem daj jakiś przykład z tego
    RC5 czy coś w tym rodzaju jak masz oczywiście czas a jak nie to WIELKIE DIEKI !!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1113529
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    RC5 to taki kod opracowany specjalnie dla pilotów na podczerwień. Znajdź koniecznie BASCOM-a w necie, tam wszystko jest elegancko opisane. Programator to taka przystawka do kompa, która pozwoli ci na zaprogramowanie mikrokontrolera (takiego układu, co może wszystko, tylko trzeba mu powiedzieć, co ma robić). Jak zdobędziesz BASCOM, to wszystko zrobi się jasne. :-)
    pozdro
  • #5 1113570
    Mitnick
    Poziom 12  
    Dzieki ale sobie już sam poradiłem znalazłem stronke z 12 kanołowym pilotem i odbiornikiem w cenie 57 zł ;p heheh, ale dzieki za pomoc spoko gość z ciebie.
    DZIĘKI !!!!
REKLAMA