logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarne pasy o bokach, u góry jak i na dole ekranu.

hazerwwo 09 Kwi 2012 16:35 10550 8
REKLAMA
  • #1 10775195
    hazerwwo
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Witam.
    Mam pewien problem, który męczy mnie już trochę czasu. A mianowicie na monitorze po bokach mam wyświetlane czarne pasy. U góry jak i po bokach jest to taki wąski pas, ale na dole trochę szerszy. Próbowałem przesuwać ekran przez menu monitora, ale w dalszym ciągu dzieję się to samo. Co ciekawsze to gdy przesuwam przez menu monitora, ekran w dół to gdy przesunę mocniej to cały pasek startu zamiast pokryć te czarne pasy na dole wchodzi w te czarne pasy i paska nie widać.
    Słyszałem o skalowaniu czy scalowaniu obrazu przez panel sterowania NVIDIA, ale niestety żadnej takiej opcji tam nie ma.

Sprzęt:
    Karta Graficzna - Geforce 7300GT
    Monitor - NEC FE770

Dzieję się tak na każdej grafice którą podstawię, więc to raczej jest wina monitora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10775232
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    W menu monitora reguluj coś w stylu H-Size / V-size, H-Position / V-Position itd.
    Jak nie da rady to monitor do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 10775242
    hazerwwo
    Poziom 22  
    No właśnie nie da rady, ale wątpie aby był uszkodzony monitor. Myślę, że jest to kwestia ustawienia, ale co ustawić to już nie wiem.
    Dodam, że na monitorze dzieję się tak już od jego posiadania. Monitor został odkupiony o ile pamiętam i od paru lat mam te pasy.
  • Pomocny post
    #4 10775278
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/...upported/CRT-MSFE770/CRT-MSFE770.xhtml?e=e1s1

może być jeszcze tak, że przesadziłeś np. z odświeżaniem czego lepiej nie robić - nie wiem jak ten model wtedy reaguje czy działa dalej czy się wyłącza itd.
    (w linku wyżej sterownik)

ustaw zalecane 1024 x 768 @ 85Hz [ max 1280 x 1024 @ 66Hz]
    Sprawdź też zachowanie po wejściu do BIOSu
  • REKLAMA
  • #5 10775287
    hazerwwo
    Poziom 22  
    Ustawiłem 1280x1024 i teraz te pasy są jeszcze większe.
    W BIOSie o ile się nie myle jest tak samo.
    Zaraz przetestuję sterownik.
    Dzięki za pomoc.
    Jednak mam już zainstalowany ten sterownik, tylko ściągnołem z innej strony.
  • Pomocny post
    #6 10775353
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jeżeli w biosie też masz obraz z ramkami to ewidentna wina monitora, jego ustawień.
  • #7 10775360
    hazerwwo
    Poziom 22  
    No właśnie wina monitora lub jego ustawień. Ja obstawiam winę złych ustawień, ale nie wiem co mogę jeszcze zmienić..
    Mam klawisz "Restart" na monitorze, ale boję się tego przycisnąć bo może jeszcze pogorszy sytuację.
  • Pomocny post
    #8 10775385
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Obawiać się nie ma czemu. Z podanego powyżej linka ściągnij instrukcję obsługi monitora i poczytaj. W menu OSD masz rozciąganie obrazu w pionie i poziomie.
  • REKLAMA
  • #9 10785684
    hazerwwo
    Poziom 22  
    Jakoś zdążyłem się już do tych pasków po bokach/u góry/na dole przyzwyczaić, więc póki co to mi nie przeszkadza aż tak. Trochę czarnego miejsca poprostu. Pewnie tak jak piszecie monitor jest już uszkodzony.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z czarnymi pasami wyświetlanymi na monitorze NEC FE770, które pojawiają się po bokach oraz na górze i dole ekranu. Pomimo prób regulacji ustawień H-Size, V-Size oraz H-Position, problem nie został rozwiązany. Użytkownik podejrzewa, że może to być kwestia ustawień, ponieważ problem występuje od momentu zakupu monitora. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień odświeżania oraz rozdzielczości, a także zalecają pobranie instrukcji obsługi w celu dostosowania opcji rozciągania obrazu. Ostatecznie użytkownik przyznaje, że przyzwyczaił się do problemu, sugerując, że monitor może być uszkodzony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA