logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC Fe770 - Obraz "rozjeżdża" się w poziomie i jest wklęsły.

valuss 28 Paź 2012 15:19 1242 2
REKLAMA
  • #1 11460417
    valuss
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Monitor NEC FE770. Od jakiegoś czasu obraz "rozjeżdża" się w poziomie i jest wklęsły. Na 99% będą to zimne luty, ponieważ monitor uderzony ręką na jakiś czas zaczyna działać poprawnie. Dodatkowo gdy występuje "rozjechanie" próby regulacji kształtu obrazu z menu nie dają zupełnie nic. Trzecim efektem jest obniżona jasność monitora, aczkolwiek ta występują nawet jak monitor wyświetla poprawnie.
    Moje pytanie brzmi, gdzie konkretnie (mam zacząć szukać zimnych lutów lub uszkodzonych elektrolitów? Gdzie w tym monitorze znajduje się układ odchylania ?
    A może przyczyna leży gdzieś indziej ?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11460524
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Układ odchylania zwykle jest w pobliżu wtyczki od cewek odchylających ;)

Zdejmij osłonę, przelutuj podejrzane miejsca i wtedy napisz czy coś się zmieniło.
  • #3 11490181
    valuss
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Monitor naprawiony. Podejrzenie okazało się słuszne - zimne luty a właściwie to odklejona od płyty ścieżka.. Nie wiem jaka była przyczyna, bo żadnej temperatury w tym miejscu (kondensator) nie zaobserwowałem.
    Rada 11111olo mimo, że banalna, okazała się bezcenna - dzięki. Bez namierzenia układu odchylania nie miałbym żadnych szans na znalezienie winowajcy.
REKLAMA