logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio Alina 2 Unitra Diora na nowe pasmo UKF?

prlunitra 10 Kwi 2012 11:34 9627 30
REKLAMA
  • #1 10777945
    prlunitra
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam. Bardzo bym chciał przestroić radio Alina 2. Bardzo mi na tym zależy.Na elektrodzie znalazłem temat dotyczący owego radia (przestrojenie jego) ale nic się z tego tematu nie dowiedziałem. Oprócz tego że jest podobne czy coś takiego do innych. Wiem że dolny kraniec pasma zmienia się indukcyjnością cewki (ściskanie rozciąganie), a górny kondensatorem (zmniejszenie pojemności), lecz o ile i gdzie, gdyż nie za bardzo mogę coś wyniuchać z tych schematów. Dziękuję za pomoc.

Dodam jeszcze że ktoś w tym radiu grzebał. Pewne wewnętrzne rzeczy są niekompletne (jakiejś śrubki nie ma osłonki na jakąś płytkę) ale jako w elektryce jest wszystko OK :)
  • REKLAMA
  • #2 10778093
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Niech kolega zacznie od sprawdzenia czy to radio gra czy nic nie gra jak nie gra to trzeba by zacząć od jego naprawy.
  • #3 10778101
    prlunitra
    Poziom 16  
    Radio gra/odbiera (gniazdo słuchawkowe też) jedyne co w nim to przeczyszczenie potencjometrów i wymiana żarówki od podświetlenia skali. Ale to dopiero po przestrojeniu (gdyż nie mam jeszcze takowej żarówki i utrudniony dostęp do niej;/)
  • #4 10779901
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Witam.
    Jeżeli głowica UKF działa i nie została rozgrzebana, to stosunkowo dobrą opcją jest założenie konwertera OIRT -> CCIR. Samodzielne grzebanie w głowicy bez doświadczenia skutkuje losowością uzyskiwanych wyników, ponadto ta głowica nie przestraja się dobrze.

Gdybyś jednak chciał, to podpowiem, że odbiornik Ewa ma tę samą głowicę, co Alina. Jeszcze kilka innych, ale skleroza... Generalnie pasować będzie opis przestrojenia radia z głowicą RG-12K. Schemacik: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776327-60.html#265039
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #5 10779953
    prlunitra
    Poziom 16  
    Wiem że są pochodne rada z tą głowicą, lecz chodzi mi konkretnie o przestrojenie, gdyż dla mnie jest lepszy efekt że się coś zrobiło "samemu" niż konwerter. Zresztą nie mam funduszy na takie cacko. Więc bardzo mi chodzi o przestrojenie (p.s. Dziękuję za schemacik, ale nie mam programu z rozszerzeniem djvu.dll)
  • #6 10779975
    Futrzaczek

Zatem w ruch idzie wyszukiwarka. I oto, co wypluwa:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic60696.html

PS. Konwerterek to kwestia kilkunastu złotych. Ale zrobisz, jak uważasz.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #7 10780007
    prlunitra
    Poziom 16  
    "Mi się udało przestroić przy pomocy C13 (odbiera tylko fragment górnego pasma). " tyle to ja mogę bez przestrajania na lustrzance. "C1 z 39p na 18p, C7 z 51p na 27p, C14 z 6,8p na 3,3p. Następnie stroić cewkami L3 i L6 może być potrzebne zmniejszenie ilości zwojów tych cewek albo zupełna ich eliminacja. Gdyby eliminacja tych cewek nie pomogła należy zmniejszyć ilość zwojów (0,5-2zw)cewek L2 L4 L5. Dodam jeszcze że są to tylko wskazówki nie gwarantujące poprawnej pracy głowicy RG-12K w tzw. wysokim paśmie. Na podstawie mojego doświadczenia sugeruję zastosowanie konwertera. Powodzenia!!!!. " tyle to ja też znalazłem i widzę, lecz nie wiadomo w końcu tutaj co zadziałało więc, chciałbym sprawdzoną metodę.
  • REKLAMA
  • #9 10780064
    prlunitra
    Poziom 16  
    Znalazłem tez tą stronę, lecz nie ma tam dokładniej tego objaśnienia. Wiem że dolne pasmo Indukcyjnością a górne pojemnością (zmniejszenie pojemności), lecz nie mogę się dokładniej dowiedzieć, o ile zmniejsza się pojemność kondensatora (zazwyczaj, lub jest jakaś regułka na to). Gdyż chcę być pewny że na 100% tyle powinno być zmniejszona pojemność, itd.
  • #10 10780345
    basior1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jakie przyrządy ma kolega do dyspozycji ?
  • #11 10782015
    egon42
    Poziom 37  
    prlunitra napisał:
    , lecz nie mogę się dokładniej dowiedzieć, o ile zmniejsza się pojemność kondensatora (zazwyczaj, lub jest jakaś regułka na to).
    Jeżeli nikt jeszcze nie przestrajał tego radia czy też nie chce się podzielić doświadczeniem to po prostu pojemności trzeba dobrać doświadczalnie metodą doświadczalną innej rady nie ma. Jeżeli kolega ma miernik częstotliwości to może próbować a jeżeli nie ma to marnie to widzę.
  • #12 10784009
    prlunitra
    Poziom 16  
    egon42 napisał:
    to marnie to widzę.
    Ja też gdyż takowego nie posiadam. Mam zamiar zrobić taki częstościomierz ale trudniej z elementami (procesorami itp.) Więc, Posiadam Miernik: Woltomierz, Pojemnościomierz (taka nazwa mi wpadła na poczekaniu no w każdym bądź razie to od mierzenia pojemności kondensatora) oraz miernik rezystancji. To wszystko co aktualnie mam (postaram się wyłapać Z jakiegoś punktu Częstościomierz lub go skonstruować ale elementów typu procesory brak oraz wyświetlaczy ledowych). Więc na razie przestrajanie tego radia ustanie. (Żeby nie było to jest to moje 3 radio które przestrajam. Pierwsze to był Zodiak, drugi Azymut a trzeci to jest ten co teraz "Alina 2").
  • #13 10784099
    Futrzaczek

Czyli nie masz praktycznie nic, a ta głowica przestraja się naprawdę niegrzecznie.
    W ramach samokształcenia, zamiast psucia głowicy, możesz wykonać konwerter na układzie LA1185 - polecam, ma niezłe parametry.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #14 10784143
    prlunitra
    Poziom 16  
    Mógłbym. Nastroić głowice potrafię:) lecz gorzej jest z "Wymianą" kondensatorów.
    (Konwertera nie mógłbym już zastosować gdyż 1. Nie mam tych rzeczy typu Procesorki i sterowniki złożone (Ate coś tam AT itp.)
    Futrzaczek napisał:
    a ta głowica przestraja się naprawdę niegrzecznie.
    Mnie się bardzo łatwo ją przestraja. (próbowałem przestroić na sucho bez grzebania w układzie aby się oznajmić z tematem).
  • #15 10785279
    egon42
    Poziom 37  
    prlunitra napisał:
    Mnie się bardzo łatwo ją przestraja. (próbowałem przestroić na sucho bez grzebania w układzie aby się oznajmić z tematem)
    Jeżeli łatwo się przestraja to po co kolega zaśmieca forum i pisze niepotrzebne posty trzeba by napisać post w dziale diagnoza i napisać co zrobiłeś i tyle.
  • #16 10786052
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    prlunitra napisał:
    próbowałem przestroić na sucho bez grzebania w układzie
    A jak to jest? Bo nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • #17 10786798
    prlunitra
    Poziom 16  
    No że nic nie grzebałem tzn. Nie usuwałem ani nie zmieniałem kondensatorów tylko tym co jest oryginalnie przestroiłem od "radia Maryja" do chyba "radia zet" (nie jestem pewien), ale to przestrojenie pokryło 1/3 całego pasma UKF'u (88-108).
  • #18 10786868
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    prlunitra napisał:
    tylko tym co jest oryginalnie przestroiłem
    W jaki sposób? Nadal nie rozumiem.
  • #19 10787100
    prlunitra
    Poziom 16  
    Tak jak się przestraja, tylko że nie modyfikowałem tej głowicy względem elementów. (nie edytowałem kondensatorów stałych (tych ceramicznych, nie wylotowywałem ich ani nie zmieniałem ich pojemności), tylko zmieniałem indukcyjność cewki poprzez feryt oraz pojemność trymerka wkrętakiem to wszystko i wyłapało mi od radia maryja ok 5 czy 6 stacji :) .
  • #20 10787321
    basior1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Uważam że temat powinien być przeniesiony do działu Na wesoło HydePark.
    Tam kolega prlunitra będzie mógł dalej swobodnie opowiadać jak przestroił głowicę na częstotliwość radia "M" .( 124 częstotliwości w kraju) :cry:
  • #21 10787375
    prlunitra
    Poziom 16  
    basior1 napisał:
    k przestroił głowicę na częstotliwość radia "M" .
    Do czego pan zmierza?? Ja tylko napisałem co zrobiłem. Ale pomoc mi się przyda, gdyż bardzo chcę to radio przestroić tak jak być powinno.
    prlunitra napisał:
    "C1 z 39p na 18p, C7 z 51p na 27p, C14 z 6,8p na 3,3p. Następnie stroić cewkami L3 i L6 może być potrzebne zmniejszenie ilości zwojów tych cewek albo zupełna ich eliminacja. Gdyby eliminacja tych cewek nie pomogła należy zmniejszyć ilość zwojów (0,5-2zw)cewek L2 L4 L5. Dodam jeszcze że są to tylko wskazówki nie gwarantujące poprawnej pracy głowicy RG-12K w tzw. wysokim paśmie. Na podstawie mojego doświadczenia sugeruję zastosowanie konwertera. Powodzenia!!!!.
    czyli mam zrobić tak jak powiedział ktoś w temacie dotyczącym radia Ewa 2 tak? . Bardzo proszę o jakieś sensowne odpowiedzi, bo jak na razie to widzę że temat "nie ruszył" z miejsca w temacie przestrojenia, tylko czepianie się tego co napisałem.

Dodano po 6 [minuty]:

egon42 napisał:
    Jeżeli łatwo się przestraja to po co kolega zaśmieca forum i pisze niepotrzebne posty trzeba by napisać post w dziale diagnoza i napisać co zrobiłeś i tyle.
    przestraja mi się łatwo w sensie przez indukcyjność cewki oraz pojemności trymerka, ale chcę przestroić to radio aby odbierało wszystkie stacje co są. A próbowałem tak przestroić z tym co jest gdyż chciałem zobaczyć który trymer i cewka jest do czego na tej głowicy. 1. Kto pyta nie błądzi. 2. Gdybym wiedział jak ją do końca przestroić nie było by tego tematu na forum. Skoro mam problem z tą głowicą to ten temat jest.
  • #22 10787454
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    basior1 napisał:
    Uważam że temat powinien być przeniesiony do działu Na wesoło HydePark.
    Też tak uważam...
    prlunitra napisał:
    przestraja mi się łatwo w sensie przez indukcyjność cewki oraz pojemności trymerka
    Nowy sposób na przestrajanie. Wystarczy pokręcić i już gotowe :D
  • #23 10787941
    Futrzaczek

Cytat:
    Nowy sposób na przestrajanie. Wystarczy pokręcić i już gotowe

Tak, kręciciele...
    Niesłyszący nigdy o czymś takim jak amplituda sygnału heterodyny, współbieżność i zakres przestrajania czy selektywność obwodu wejściowego.
    Bo i po co komu taka wiedza? Wymień to i to, pokręć tym na pałę i się ciesz, że zaszumioną "Jedynkę" masz, bo nie miałeś nic.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #24 10788909
    egon42
    Poziom 37  
    Kolego jak pokręcisz trymerami czy też rdzeniami cewek to przestroisz radio ale na pewno nie w zakres 87,5mHz do 108mHz co najwyżej przesuniesz się w zakres do 76mhz no może max 80mHz a to że coś tam odbierasz to wynika z tego że heterodyna działa na częstotliwości sumarycznej a nie jak powinna na różnicowej i nie jest to prawidłowy zakres UKF. Dlatego do przestrojenia nieznanego radia miernik częstotliwości jest niezbędny bo bez niego nie ma sensu w ogóle brać się za takie przestrojenie.
  • #25 10789692
    prlunitra
    Poziom 16  
    No też o tym mówiłem. Że chciałem tylko sprawdzić co jest do czego na tej głowicy (RG-12K). Lecz chodzi mi o konkretną odpowiedź jak to zrobić, a właściwie które kondensatory zmienić na mniejszą pojemność. W temacie dotyczącym radia Ewa 2 dowiedziałem się jakie lecz nie jestem pewny czy to są te na 100% i czy efekt będzie zadowalający, więc proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #26 10789765
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    prlunitra napisał:
    Lecz chodzi mi o konkretną odpowiedź jak to zrobić, a właściwie które kondensatory zmienić na mniejszą pojemność.
    Kolego Ty sobie żarty robisz. Masz przecież już wszystko na tacy. Linki z opisami, schematami itp.
    prlunitra napisał:
    (p.s. Dziękuję za schemacik, ale nie mam programu z rozszerzeniem djvu.dll)
    Ale to twój problem... Ciężko zainstalować? Może jeszcze przyjechać i przestroić?

Ten temat nie należy przypadkiem się do kosza? To czyste lenistwo i żebranie o gotowca autora, którego już i tak dostał.
  • #27 10789794
    prlunitra
    Poziom 16  
    marian1981.02 napisał:
    Ale to twój problem... Ciężko zainstalować? Może jeszcze przyjechać i przestroić?

Ten temat nie należy przypadkiem się do kosza? To czyste lenistwo i żebranie o gotowca autora, którego już i tak dostał.
    po prostu chcę się upewnić że to co jest w linkach jest w 100% poprawne tylko o to mi teraz chodzi. A to że nie mam tego rozszerzenia djvu.dll to już inna sprawa, ja tylko napisałem i to wszystko. widzę że na marne czekałem na jakieś odpowiedzi które potwierdzą czy to co jest w tych linkach to w 100% poprawna metoda.
  • #28 10789800
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    prlunitra napisał:
    które potwierdzą czy to co jest w tych linkach to w 100% poprawna metoda.
    A coś taki wielki niedowiarek? Zrób jak pisze i zobacz... Trzeba się trochę samemu czasem wysilić a nie siedzieć i jeszcze pretensje...
  • #29 10789809
    prlunitra
    Poziom 16  
    Jak wymienię powiem co wyszło z tego "grzebania". Jeżeli będzie ok. zamykam temat. Jeżeli nie, to kontynuacja. (ale to dopiero w niedziele ).

Edit: Dzisiaj nie dałem rady (19 : 09 Niedziela o której mówiłem ) dzień mi przepadł więc rezultatów nie podam jak na razie. Jak będę miał czas i chęć wzięcia się za ten odbiornik to podam rezultaty wymiany tych kondensatorów.
  • #30 10816302
    prlunitra
    Poziom 16  
    Ostatnio jakoś mi czas przemija i zapominam o tym radiu. Ech... Jak będę miał czas to podam rezultaty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat przestrojenia radia Alina 2 Unitra Diora na nowe pasmo UKF. W dyskusji poruszane są różne metody przestrojenia, w tym zmiany indukcyjności cewek oraz pojemności kondensatorów. Użytkownicy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem może być zastosowanie konwertera OIRT -> CCIR, jednak autor woli samodzielnie przestroić radio. Wskazówki dotyczące zmiany pojemności kondensatorów oraz indukcyjności cewek są podawane, ale brak jest jednoznacznych instrukcji. Użytkownik wyraża chęć do samodzielnego przestrojenia, ale potrzebuje potwierdzenia skuteczności proponowanych metod. W dyskusji pojawiają się również uwagi na temat konieczności posiadania miernika częstotliwości do prawidłowego przestrojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA