logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wodomierz do stalowej rury i alu-pex w kuchni?

ANDRZEJlodz1977 11 Kwi 2012 17:51 5518 6
  • #1 10782929
    ANDRZEJlodz1977
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam was piszę do was bo już sam nie wiem co robić , muszę podłączyć wodomierz w kuchni ,sytuacja jest taka że wystaje mi ze ściany rurka stalowa z zaworem wstawionym przez administrację i muszę podłączyć do tego wodomierz , no niby prosta sprawa tyle że pomyślałem że dobrze by było od zaworu ze stalową rurką w ścianie przeciągnąć rurkę aluplex ze 3 metry i zrobić jej wyjście pod zlewem i tam na wierzchu podłączyć wodomierz oraz zrobić rozgałęzienia na bojler,kran,pralkę.No niby prosta sprawa bo za zaworem w ścianie wypuszczam aluplex pod zlew robię wyjście i podłączem wszystko aaaale powstaje pytanie czy do rurki aluplex mogę podłączyć wodomierz ?? byłem w administracji i facet powiedział że zaraz za zaworem głównym doprowadzającym wodę na stalowej rurze mam podłączyć wodomierz a potem mogę podłączać co chcę bo jak to określił ....przed licznikiem nie wolno podłączać giętkich rur !!!! tyle że moim zdaniem rury aluplex wcale nie są takie giętkie no co prawda wyginają się ale sam nie wiem co myśleć ???
  • #2 10783307
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Jeśli w administracji nie wyrazili zgody na giętką rurę, ,to dosztukuj rurą OC, załóż licznik,a za licznikiem zrobisz, jak będziesz chciał. W sklepach są obecnie różne odcinki rur OC z gwintami.
  • #3 10783310
    regazzi
    Poziom 1  
    podłączyć możesz ale zaplombować licznik to już inna sprawa :)
  • #4 10783887
    ANDRZEJlodz1977
    Poziom 9  
    No widać muszę udać się do adm by poinstruowali mnie jaka jest procedura legalizacji konserwacji wodomierza bo nie wiem , boje sie ze gdy sam zdejmę plombę to bede miał nieprzyjemności
  • #5 10790702
    skrawek22#09
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Większość stosowanych wodomierzy wymaga zachowania określonych (tu sprawdź w inst. ) odcinków prostych zarówno za jak i przed urządzeniem. Informacje te możesz również znaleźć w normie 14154 część 2.
    Ponadto administracja będzie chciała zapewne założyć wodomierz jak najbliżej przyłącza (tam gdzie jest odejście do twojego mieszkania) aby ograniczyć możliwość kombinowania.
  • #6 10791464
    ANDRZEJlodz1977
    Poziom 9  
    Najmocniej dziękuję !!!!!!!!!!!!!!!
  • #7 10798548
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nieprzestrzeganie zasad pisowni, dublowanie tematów. Regulamin!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem wodomierza w kuchni do stalowej rurki z zaworem, która wystaje ze ściany. Planuje użyć rury alu-pex, aby połączyć wodomierz oraz rozgałęzienia do bojlera, kranu i pralki. Otrzymuje różne porady, w tym sugestię, aby nie podłączać giętkich rur przed wodomierzem, co potwierdza administracja. Wskazano również na konieczność przestrzegania norm dotyczących odcinków prostych przed i za wodomierzem oraz na możliwość legalizacji i plombowania wodomierza przez administrację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA