Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektryczne wspomaganie Seicento

Grzegorz.P 06 Jan 2005 12:31 109212 96
Optex
    Grzegorz.P
    Level 2  
    Witam,

Szukam materiałów dotyczących elektrycznego wspomagania do Seicento.
    Planuję zastosować takie wspomaganie w innym samochodzie (Suzuki Samurai '93)
    Na oko zadanie wydaje się proste, tniemy drążek kierowniczy, zabudowujemy wspomaganie z Seicento i podłączamy zasilanie, ale....
    Mam dylemat czy potrzebne jest dodatkowe sterowanie układu?

Zgodnie z przeczytanymi materiałami w internecie są różne sposoby sterowania wspomaganiem elektrycznym(chociażby CAN-bus). Pytanie czy w SC również musimy podawać takie informacje ak np. Dual Drive w Punto (chodzi tutaj o odłączenie wspomagania po przekroczeniu 75 km/h)
    Znalazłem nawet zdjęcie i widać, że są tam dwa przewody.

Jeden zasilanie silnika, a drugi? (sterowanie, czy np. włączenie przekładni typu City?)

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,
    Grzegorz Piestrak
  • Optex
  • Helpful post
    pablo11z
    Level 17  
    Witam
    Do tego jako komplet jest jescze centralka. Czy pobiero na jakies sygnały z komputera samochodu tego nie wiem.
    Pozdraiwam

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

Znalazłem schemat. Jednak jest to podłączone jeszcze w kilka miejsc .
    Grzegorz.P
    Level 2  
    Dzięki,

To juz dużo pomaga, teraz trzeba się skupić na sygnale jaki podawany jest na złącze A4 centralki.
    Jeżeli pokazuje się tam napięcie lub zanika po przekroczeniu pewnej prędkości to jesteśmy już w domu (wydaje mi się, że na 99% tak).
    Ale jeżeli ktoś ma jeszcze doświadczenie w tym względzie to byłoby super.

Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • Optex
  • Helpful post
    pablo11z
    Level 17  
    Czujnik prędkości pojazdu
    Czujnik prędkości pojazdu 49 jest wmontowany w linkę napędu licznika prędkościomierza. Czujnik jest podłączony do instalacji elektrycznej za pomocą trzystykowego złącza konektorowego.
    Wyglada na to że to zwykły halotron albo transoptor.
  • Helpful post
    pejot
    Level 12  
    witka
    to zdjecie to nie wszystko, bo potrzeba jeszcze centralki sterującej i wiazki kabli
    samych złączek na wiązce jest 5 + oczko do podpiecia pod aku, 2 zlaczki na kolumne (silnik i czujnik) 2 do centralki a ta biała po prawej to chyba do .... no własnie nie wiem na pewno, bo dopiero co odebrałem ten zestaw i tez bym chętnie zerkną na jakiś schemat elektryczny od seja
    Grzegorz.P
    Level 2  
    No cześć,

Wiemy juz bardzo dużo. Według mnie ta biała złączka jest do zestawu wskaźników na desce rozdzielczej. (patrz schemat zamieszczony powyżej)

Bardzo ważnej jest również zagadnienie mechaniczne. Czy możesz podać jakie jest przełożenie na wspomaganiu? (ile obrotów wałka prowadzącego do przekładni kierowniczej przypada na jeden obrót kierownicą?)

Jesli możesz to daj zanć, gdzie to kupiłeś i ile Cię kosztowało?

Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • Helpful post
    pejot
    Level 12  
    jesli chodzi o złączke to jest nie tylko do zestawu wskazników , bo tam niestety nie ma gdzie jej wpiąć, służy( według mnie) również do zasilenia elektroniki, i wejscia sygnału -inforamacji o predkości i to wszystko powinno się wpiąć w jakoąś kostkę gdzieś na istniejacej wiązce, ale moja uboga wersja takowej nie posiada i tu by mi się przydał schemat elektryczny tego wspomagania w "seju"

jakie jest przełożenie na wspomaganiu to niestety nie wiem :-(

a kupiłem na allegro-510 + przesyłka

może się znajdzie ktoś kto by schematem poratował??

pzdr.
    pietrek

Dodano po 23 [minuty]:

aa......
    jesli chidzi o przełozenie na wspomaganiu to pogrzebałem i znalazłem :

-liczba obrotów koła --- 3,95
    -skok zębatki(mm) ---- 150
    -przełoże. przekładni -- 19,8

są to dane układu kierowniczego bez wspomagania, czy się różnią - tego nie wiem

może to cos pomoże
    pzdr.
  • Helpful post
    pablo11z
    Level 17  
    witam
    Ano różnią się te dane dotyczące ilości obrotów kierownicy. Przekładnia do wspomagania ma mniejszą ilość obrotów. Teraz nie pamietam dokładnie ile, ale wieczorem postaram sie odnalezc.
    Pozdro
    pejot
    Level 12  
    na tych rys. wszystko mi sie zgadza z wyjątkiem:

- czujnika predkości pojazdu(49) , bo wydaje mi się że u mnie jest to trochę inaczej rozwiazane - nie mam linki prędkościomierza

-złącza diagnostycznego(184), bo wtyka która mi pozostała nie podpieta ma długą wiazkę i 6 żył a diagnostyczna -2 żyły

chyba mam jakąś nowszą wersję
    jutro może wyskocze do servisu i zobaczymy co czy jakiś papierek da sie od nich wyciągnąć

pozdr.
    pejot
    Level 12  
    witam

trochę to trwało ale... w servisie to maja takie pojęcie, że tylko załamać ręce i płakać, bo robili wszystko żebym tylko sobie odpuścił - nic z tego!!
    nie miałem czasu aby dokończyć robote ale na dzień dzisiejszy to wyglada tak:

czujnik prędkości - nie jest konieczny by działało, bo na postoju nie generuje żadnych impulsów a wspomagać kręcenie trzeba najbardziej

aby działało musi mieć +12V na B4 - stale
    A1 - po przekręceniu kluczyka
    A12 - po uruchomieniu silnika( alternator)
    i masę na B3

oczywiście przy podpietm - czujniku momentu i silniku wspomagania

sygnalizacji awarii wspomagania jeszcze nie rozpracowałem, ale do działenia nie jest potrzebna

a ze względu na brak czasu nie podpinałem jeszce czujnika predkości wiec nie wiem czy dziala progresywnie czy tylko wyłacza wspomaganie przy pewnej predkosci

jak skończe dam znać

pzdr.
    lutek007
    Level 11  
    Orientujecie się co do wspomaganie elektrycznego do punto II
    Bo chcę zamontować sobie wspomaganie do punta
    bobojad
    Level 13  
    Witam, co do tego czujnika predkosci to warto by bylo to rozpracowac, chocby po to zeby zrobic przycisk "City", bo przy szybszej jezdzie lepiej nie uzywac wspomagania, ja bym sie bal przynajmniej :P. Podejzewam ze to jest po prostu sygnal VSS - mozna bez problmu zalozyc taki czujnik tam gdzie montuja taksometry. Chyba ze predkosciomierz jest elektroniczny to ze schematu powinno sie dac znalezc, albo popatrzec po licnziku z tylu.
    pablo11z
    Level 17  
    Witam
    Czujnik to raczej zwykły hallotron. W pierwszych wersjach SC liczniki były mechaniczne wiec czujnik zakładało się jako przelotka między skrzynią biegów a linką idącą do licznika. W obecnych wersjach liczniki są już elektroniczne więć pozbyto się linki. Czujnik wkręca się w skrzynie w miejscu gdzie kiedyś wkręcana była linka.
    Pozdro
    bobojad
    Level 13  
    A ktos sie orientuje jak wyglada czujnik w module silnika do wspomagania? Prawdopodobnie będę musiał użyć samej centralki do sterowania własnym silnikiem i przekładnią, no i ten czujnik by sie przydało jakoś zastąpić. Założę zębatkę na kolumnie kierownicy i do tego jakiś silnik, sterowane gotowym sterownikiem. Ma ktos wogole jakis pomysl lub namiary na DIY sterownik programowalny albo jakis regulowany do tego wspomagania? Fajna rzecz i każdy samochod moznaby w to wyposażyć bez problemu.
    karolw88
    Level 11  
    Może trochę głupie pytanie ale czy da się zamontować elektryczne wspomaganie z seicento do cinquecento 700 ? Pamiętam kiedyś widziałem cinquecento z wspomaganiem, ale czy jest to wykonalne proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    pablo11z
    Level 17  
    Powinno się dać, ale to już pewnie rzeźba będzie. Wymienić trzeba maglownicę i kolumnę kierowniczą ( nie wiem czy nie trzeba przerabiać mocowania kolumny ). Dodatkowo zrobić wiązkę do wspomagania i dołożyć czujnik prędkości ( z tym może być problem, bo trzeba sprawdzić czy oryginalny pasuje ), podłączyć jakąś wolną kontrolkę na tablicy jako kontrolka wspomagania.

Pozdro
    karolw88
    Level 11  
    Czy maglownica jest jakaś specjalna do wersji z wspomaganiem ? bo na allegro nie widzę, do czego potrzebny czujnik prędkości? , czy potrzebny jest jakiś sterownik ?
    pejot
    Level 12  
    karolw88 wrote:
    Czy maglownica jest jakaś specjalna do wersji z wspomaganiem ?

Ja u siebie nie wymieniałem takowej, żona jeździ i se chwali.

karolw88 wrote:
    ...do czego potrzebny czujnik prędkości?

nie wiem czy dziala progresywnie, ale chodzi o to że przy większej predkości wspomaganie powinno byc mniejsze lub wyłączone

karolw88 wrote:
    ...czy potrzebny jest jakiś sterownik ?

Tak - potrzebny jest sterownik do sterowania silnikem wspomagania,który przy pomocy czujnika momentu określa moc wspomagania (chyba że sie mylę to prosze mnie poprawić)
    karolw88
    Level 11  
    Hmm, chyba największy problem mam z czujnikiem prędkości ( nie można zrobić jakiegoś wyłącznika i włączać tylko na np parkingu ? ), jeśli chodzi o centralkę to na pewno trzeba ją podpiąć .. no właśnie w co żeby jako tako działało ? i jeszcze jedno co to jest czujnik momentu gdzie on się znajduje czy może trzeba zamontować ?
    Trochę dużo pytań ale chcę się zapoznać z tym dobrze
    Pozdro
    pablo11z
    Level 17  
    Z tego co rozumiem to nie chcesz podłączać czujnika prędkości i włączać wspomaganie ręcznie tylko na postoju ? Przy braku podłączonego czujnika centralka pewnie wykryje niesprawność układu i może całkowicie wyłączyć wspomaganie. Możesz podłączyć czujnik do centralki, ale nie wkręcać go w skrzynie. Tyle, że to może wpłynąć na bezpieczeństwo. Czujnik ten przekazuje sygnał informujący centralkę o prędkości pojazdu a ta zmienia siłę wspomagania progresywnie do prędkości jazdy. Im szybciej jedziesz tym mniejsze jest wspomaganie. Jeśli pozostawisz czujnik prędkości nie podłączony do skrzyni, centralka będzie dostawała sygnał tak jakbyś był na postoju i będzie ustawiać maksymalną wydajność wspomagania. Przy większych prędkościach samochód może się zrobić bardzo czuły na ruchy kierownicą i nie wiadomo jak będzie zachowywał się zimą . Z odłączaniem wspomagania od zasilania w czasie jazdy to też nie jest dobry pomysł. Jaki masz problem z podłączeniem czujnika do skrzyni ? Jeśli problemem jest to, że nowe czujniki prędkości nie pozwalają podłączyć linki do prędkościomierza to kup czujnik przeznaczony do wersji Citimatic. Wkręca się go w skrzynie a z drugiej strony podłącza się linkę prędkości.
    Co do czujnika momentu to jest on zabudowany w kolumnie w okolicy silnika napędzającego wspomaganie.
    Pozdro
    karolw88
    Level 11  
    To już dużo wyjaśnia.
    Czyli trzeba zrobić : zamocować kolumnę z wspomaganiem, centralkę, czujnik prędkości ( zastanawia mnie czy pasuje do CC ? ), podłączyć czujniki i silnik wspomagania do centralki .
    Co jeszcze trzeba podłączyć, podpiąć ?
    karolw88
    Level 11  
    Tak czytałem ale elektryk ze mnie marny :cry:
    fatom
    Level 12  
    Witam
    Poszukuję czujnika prędkości (VSS) do seicento 1.1 SPI z licznikiem na linkę. Niestety w moim autku tego nie ma linka wchodzi bezpośrednio do skrzyni biegow. Wiem że są dopinane jako przejściówka na linkę, ale gdzie to kupić. Proszę o pomoc.
    Kaki
    Level 11  
    Pejot i jak, udalo Ci sie to uruchomic w Aucie?

Zastanawiam sie nad adaptacja do Starego VW Polo... czujnik predkosci, to nie problem, bo akurat mam kontaktron w predkosciomierzu do MFA
    marekcb
    Level 1  
    Witam . Mam wspomganie od punto 2 i potrzebuje schemat podlaczenia . Zamierzam to zalozyc do punto 1 niestety to co tu pokazujecie od seicento jest inne , jesi ktos z was posiada materialy do punto 2 to bylbym wdzieczny.