logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Funai 2000 MK II - piszczenie z zasilacza, TV się nie włącza

snakemen 06 Sty 2005 15:42 1860 6
REKLAMA
  • #1 1114943
    snakemen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam

Mam pewien problem z tym modelem TV. A mnianowicie telewizor nie włancza się słychać jedynie piszczenie z zasilacza o ile dobrze mi się wydaje to z transformatora T4.

Czy ktos spotkał się może z podobnym problemem albo wie jak mogę usunąc usterkę

Za jakiekolwiek sugestie z góry dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1115275
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    przypuszczalnie uszkodzon,odły tranzystor odchylania poziomego odłącz go a w jego miejsce podłącz zarówke między kolektor a emiter .jesli zaswieci to uszkodzony jest tarnzystor.jesli nadal piszczy zasilacz to sprawdz gałąz nap +B poczynając od diody w zasolaczu.ponadto wymien elektrolity po stronie pierwotnej w zasilaczu,nie patrz ze ładnie wyglądajązycze sukcesów mariusz
  • REKLAMA
  • #3 1115306
    halotron
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Miałem podobną usterkę.Numer z żarówką wprowadził mnie w błąd były uszkodzone cewki odchylania na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #4 1116277
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Niepamiętam dokładnie, ale jeśli jest to przetwirnica zbudowana na scalaku STK... lub STR.... to posyukaj takiego kondensatorka 1,5nF-1500V lub 2,2nF-1500V pewnie będzie uszkodzony(najczęściej rozerwany).
    Wymień go jeśli dalej piszczy to uszkodzony scalak. Ale tak jak wcześniej piszę orientacyjnie bo niepamiętak w której serii Funai była ta przetwornica, ale objawy są typowe dla tego układu
    Pozdrawiam Soniak
  • #5 1170439
    snakemen
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam ponownie
    Długo nie odpisywałem bo dopiero teraz miałem czas aby ponownie zajrzec do tego TV. Jakby kogoś to interesowało to uszkodzony okazał sie tranzystor przy trafopowielaczu 2SD1398. Oczywiscie wymieniłem tez elektrolity w zasilaczu.

Mam jednak jeszcze inne pytanie a mianowicie telewizor ten ma problemy z pamiętaniem ustawień koloru, kontrastu, oraz programu na ktorym to ostatnio wyłączyło się TV. Zauwazylem ze jesli wyłączy się telewizor na programie parzystym np. 2, 4, to telewizor włączy sie na tym samym programie jeśli natomiast wyłączy się go na programie nieparzystym, to po jego ponownym załączeniu pojawia sie program parzysty zawsze o jeden nizszy niz na ktorym TV był wyłączany (czyli np. wyłączam na programie 3, po ponownym włączeniu pojawia sie program 2).

Moze ktos ma jakies sugestie zwiazane z ta usterka
  • REKLAMA
  • #6 1172335
    Golkowis
    Poziom 20  
    Ocena: 65
    Odpowiada za to pamiec przy procesorze, wymien ja i zaprogramuj tv od nowa.
  • #7 1178128
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Podobny numer występował w moim prywatnym Funai 2000 MK6, tam występował procesor TMP47C434N-R214. Zaczeło się podobnie , a później zamiast numeru kanału na OSD zaczynały się pokazywać dziwne chińskie znaczki, następnie przestał reagować na pilota w końcu już nic niedziałało.
    Skończyło sie wymianą procesora TMP47C434N
    oznaczenie R214 to wersja programu ale jeśli początek nazwy się zgadza to cierpliwości i jeśli usterki zaczną sie powtarzać jak u mnie to tylko wymiana procka pomoże, Koszt około 70pln.
    Pozdrawiam Sonak

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Funai 2000 MK II nie włącza się, a zasilacz wydaje piszczenie, prawdopodobnie z transformatora T4. Przyczyną może być uszkodzony tranzystor odchylania poziomego, który można sprawdzić podłączając żarówkę między kolektor a emiter. Jeśli problem nie ustępuje, należy zbadać gałąź napięcia +B, diody oraz wymienić elektrolity po stronie pierwotnej zasilacza. Inna możliwa usterka to uszkodzone cewki odchylania na kineskopie. W przypadku przetwornicy z układem scalonym STK lub STR warto sprawdzić kondensator 1,5nF lub 2,2nF o napięciu 1500V, który często ulega rozerwaniu; jeśli wymiana kondensatora nie pomaga, uszkodzony może być scalak. W opisywanym przypadku uszkodzony okazał się tranzystor 2SD1398 przy trafopowielaczu, a także wymieniono elektrolity w zasilaczu. Dodatkowo telewizor ma problemy z zapamiętywaniem ustawień koloru, kontrastu i ostatniego programu; przyczyną jest uszkodzona pamięć przy procesorze, którą należy wymienić i ponownie zaprogramować TV. W podobnym modelu Funai 2000 MK6 występowały problemy z procesorem TMP47C434N-R214, objawiające się błędami OSD i brakiem reakcji na pilota, które rozwiązała wymiana procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA