logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki gsxr 1100 (olejak) - strzela z tłumika przy schodzeniu z obr.

łukasz0000 15 Kwi 2012 20:49 8552 10
REKLAMA
  • #1 10798146
    łukasz0000
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam kolegów!
    Zaczął się nowy sezon i wziąłem się za mój motocykl (zimą nie było kiedy);p Muszę wyeliminować problem który praktycznie mam od początku z moto, mianowicie chodzi o to że przy schodzeniu z wys. obr. ewidentnie wali w tłumik, wyczyściłem gaźniki wyregulowałem luzy zaworowe i dalej to samo, obroty jałowe też falują często gaśnie. Sprawdziłem cewki są ok, kable i fajki nie mają przebicia. Kolejna sprawa to bez przerwy pali świece, myślę że to wszystko sprowadza się do jednego kłopoty z mieszanką tylko że na chwile obecną nie mam narzędzi żeby wyregulować gaźniki i chciałbym się zapytać czy ktoś się w ogóle spotkał z czymś takim? Jak by coś to MOC ma, nie narzekam tylko... no wiadomo takie sprzęty warto by mieć dopięte na ostatni guzik :)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 10798731
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    Przyczyn może być kilka - za uboga mieszanka wolnych obrotów - falowanie, gaśniecie itp. Trzeba sprawdzić czy nie ciągnie fałszywego powietrza po przez króćce ssące, wyregulować skład mieszanki śrubami itd. a potem zsynchronizować gaźniki,
    Drugą przyczyna może być układ wydechowy. Wypalone uszczelki pomiędzy głowicą, a kolektorem powoduje zassanie świeżego powietrza do wydechu.W połączeniu z obecnością rozpylonego, nie spalonego paliwa w gazach wydechowych powoduje ich zapłon i strzały w tłumiki. Wzbogacenie mieszanki po gwałtownym zamknięciu przepustnic na wysokich obrotach jest chwilowe ale wystarcza na kilka strzałów. Jesli tłumiki są nieoryginalne to strzela jeszcze intensywniej.
  • #3 10798770
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    Kranik jeszcze i takie tam podciśnienia bym sprawdził.
  • REKLAMA
  • #4 10798994
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Stałym mankamentem tych motocykli są sparciałe gumowe króćce dolotowe. Ale sprawdziłbym jeszcze zapłon - konkretnie punkt występowania iskry. No i co to za określenie "pali świece"? Opowiedz mi jeszcze o tych świecach - jaki kolor ma ich gorąca część?
  • #5 10799434
    łukasz0000
    Poziom 10  
    Co do świec to chodzi o to że po założeniu kompletu świec po nie dłużej jak 500km przestaje chodzić na któryś gar wyciągam świece, a iskry nima ;/ . Co do uszczelek pod kolektorami to coś może i w tym jest bo zdejmowałem głowice jakiś czas temu ale stare uszczelki posmarowałem jeszcze pastą do uszczelniania tłumików. Ma ktoś jakiś patent jak spr. króćce dolotu?
    'Ale sprawdziłbym jeszcze zapłon - konkretnie punkt występowania iskry."- jak i w jakim celu przecież ten moto nie ma regulacji kąta wyprzedzenia, za wszystko moduł odpowiada, no chyba że się mylę to mnie poprawcie.
    "Kranik jeszcze i takie tam podciśnienia bym sprawdził."- no ok rozbierałem kranik ale ja nie jestem jakimś tam wyspecjalizowanym fachowcem i stwierdziłem że jest ok bo membranka i gumki uszczelniające (oringi) wyglądały na miękkie i niezużyte.
  • REKLAMA
  • #6 10799526
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    łukasz0000 napisał:
    Ale sprawdziłbym jeszcze zapłon - konkretnie punkt występowania iskry."- jak i w jakim celu przecież ten moto nie ma regulacji kąta wyprzedzenia, za wszystko moduł odpowiada

Ano w takim że jak sie moduł wywali to będzie źle sterował wyprzedzeniem.
  • #7 10799623
    łukasz0000
    Poziom 10  
    Jestem początkującym elektrykiem ;P i nie wiem czy dałbym radę samemu spr. ten moduł, wszystko może być możliwe bo jak nie w tym momencie będzie iskra to nie dość że będzie strzelał to i prawdopodobnie dlatego niszczy mi świece, zdjąłem gaźniki przebadałem organoleptycznie :D króćce i nie są jako tako sparciałe, miękkie nie widać żadnych pęknięć, czyli wykluczył bym że łapie lewe powietrze. Teraz stoję przed wyzwaniem ustawienia poziomu paliwa w gaźnikach.
  • REKLAMA
  • #8 10801362
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    Szczelność króćców i gaźników sprawdzasz spryskując samostartem po podejrzanych miejscach w czasie pracy silnika. Jeśli nastąpi zmiana w pracy silnika to jest nieszczelność.
    Moduł zostaw w spokoju. Sprawdź jedynie czy wszystkie połączenia elektryczne w instalacji są ok.
    Częste przebicia na świecach mogą być przyczyną złego składu mieszanki. Jeśli jest za uboga, świece się przegrzewają i łapią przebicie izolatora, kolor elektrod jest bardzo jasny, szary lub biały.
    Jeśli jest z kolei za bogata to kolor elektrod jest ciemny, na izolatorze i elektrodach osadzają się cząsteczki węgla w postaci nagaru i świeca ma przebicie.
    Inną przyczyna może być zarzucanie świec olejem z nieszczelnych pierścieni tłokowych.
    Rozumiem, że świece masz zgodne z serwisówką a nie dowolne dostępne w handlu z pasującym gwintem?
  • #9 10801527
    łukasz0000
    Poziom 10  
    O dzięki to króćce będę wiedział jak sprawdzić, świece montuje takie jak podaje serwisówka NGK JR9B, dzisiaj wyjąłem gaźniki ustawiłem dawkę paliwa też tak ja mówi serwisówka (2obr.) wymieniłem oringi na tym plastiku z pływakami, na iglicach też podniosłem o jeden rowek, jutro będę odpalał jeżeli to nie bedą króćce i mieszanka będzie ok, to pozostają tylko uszczelki przy kolektorach. A co do pierścieni olejowych to też coś w tym jest bo dymi na wysokich już nie pamiętam ale chyba na czarno, przy okazji spr. też sprężanie.
  • #10 10826351
    łukasz0000
    Poziom 10  
    Odpaliłem i zero różnicy strzela tak jak strzelała, ale to już mniejszy kłopot teraz mam problem z wolnymi obrotami zależy jak jej się ze chce raz chodzi na 1500rpm raz na 2500 jak obniżę obroty pokrętłem to bedzie chodzić ale do pierwszej przegazówki a potem już znowu gaśnie, chyba sam już sobie nie poradzę z tymi gaźnikami ;/ a i jeszcze pojawiło się paliwo w airboxie, normalnie masakra... Czy synchro mogłoby naprawić te problemy z gaźnikami?
  • #11 10854893
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Sprawdź dokładnie gaźniki - tam są takie "zaworki" , które się uszkadzają. Zrób synchro gaźników - to bardzo ważne. Masz oryginalny tłumik czy przelotówkę ? Jaki to rocznik ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motocyklem Suzuki GSX-R 1100, który objawia się strzałami z tłumika przy schodzeniu z wysokich obrotów oraz falowaniem obrotów jałowych, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Po przeprowadzeniu kilku działań, takich jak czyszczenie gaźników i regulacja luzów zaworowych, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zbyt uboga mieszanka paliwowa, nieszczelności w układzie dolotowym lub uszkodzenia w układzie wydechowym. Wskazówki od innych użytkowników obejmują sprawdzenie króćców dolotowych, synchronizację gaźników oraz kontrolę stanu świec zapłonowych. Użytkownik wymienia również problemy z dymieniem na czarno oraz obecność paliwa w airboxie, co może wskazywać na nieszczelności w pierścieniach tłokowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA