logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu

grekpg 17 Kwi 2012 11:11 2686 4
REKLAMA
  • #1 10803573
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Nawiązując do pytania Link

Chodzi o podłączenie prądu wychodzącego z prądnicy umieszczonej na platformie która nastawia się na wiatr - jako że to się kręci szukam jakiegoś elementu którym to można podłączyć (chciałem dodatkowo 2 żyłowy kabel 1 wire do mierzenia obrotów wiatraka)

jedyne co znalazłem to z firmy www.dacpol.com.pl łącza obrotowe ale trochę przydrogawe ceny :

A2H – 2 stykowe.
    Cena netto: 98 USD/szt.

A4H – 4 stykowe.
    Cena netto: 254 USD/szt.

A6H – 6 stykowe.
    Cena netto: 524 USD/szt.

:) montował ktoś taki wiatrak ? jak najtaniej i najprościej to podłączyć ?
  • REKLAMA
  • #2 10805610
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Jaki prąd i napięcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10805683
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Ja jak i wiele innych osób nie stosuje żadnych szczotek itp. a po prostu przewód, który przez przygotowany otwór schodzi w dół. Wiatr nie zmienia swojego kierunku na tyle, żeby ukręcić ten przewód -zostawia się trochę zapasu. Raz na kilka miesięcy podczas konserwacji należy odwinąć przewód i tyle.
    Ale jeśli nie jesteś przekonany do takiego czegoś to można to rozwiązać np. tak:
    Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu Jak podłączyć elektrownie wiatrową poziomej osi obrotu

(Zdjęcia zaczerpnięte z www.wiatraki.memu.pl)
  • REKLAMA
  • #4 10807421
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzięki za odpowiedzi, ok już coś zaczynam rozumieć - jeżeli chodzi o prąd to bardzo mały
    - aktualnie zbudowałem wiatrak poziomy o średnicy śmigieł 1 metr, następny chce zbudować 1,7 lub 2 metry też poziomy ew jeden pionowy ok metr średnicy i 1,5 metra wysokości, a prądnice na razie mam jeden nieprzerobiony silnik z pralki, bede chciał dać do przerobienia i inne prądnice pod taką wielkość - wiec po pareset wat na maksa to może dawać (chce podłączyć te kilka wiatraków do grzałki 230 V - podobno to najrozsądniejsze rozwiązanie) więc prądnice będe załatwiał wysokonapięciowe po 230V,
    no chyba że okażą się jakieś problemy to może być inna jestem otwarty na sugestie :)
  • #5 10808222
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Ja polecam zbudować amerykankę lub ewentualnie przewinąć silnik z pralki grubszym drutem do ładowania akumulatora.
REKLAMA