W praktyce pomiarowej starszych instalacji, z tego co się zorientowałem bardzo powszechną praktyką jest przyjmowanie przy ocenie ochrony przeciwporażeniowej krotności zadziałania wkładki bezpiecznikowej Bi równej 2,5. Wartość ta nijak mi nie pasuje do charakterystyk wkładek i np tabeli "Największych wartości prądów wyłączania wkładek topikowych" dostępnych np pod adresem Link
gdzie wartości wynoszą przykładowo przy czasie 5s dla bezpiecznika BiWTs20A - 3,0 i dla BiWTz20A - 5,2. Dla krótszych czasów wartości te są oczywiście jeszcze większe.
Wg mnie jest to błąd a wartość krotności 2,5 dotyczy wkładek przemysłowych szybkich WT-00/gF gdzie dla czasu 5s wartości te są rzeczywiście nawet mniejsze niż 2,5.
Możecie mnie utwierdzić w w/w przekonaniu?
gdzie wartości wynoszą przykładowo przy czasie 5s dla bezpiecznika BiWTs20A - 3,0 i dla BiWTz20A - 5,2. Dla krótszych czasów wartości te są oczywiście jeszcze większe.
Wg mnie jest to błąd a wartość krotności 2,5 dotyczy wkładek przemysłowych szybkich WT-00/gF gdzie dla czasu 5s wartości te są rzeczywiście nawet mniejsze niż 2,5.
Możecie mnie utwierdzić w w/w przekonaniu?