logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

k=2,5 - czyli skąd ta wartość krotności zadziałania wkładki bezpiecznikowej Bi

Cuthbert 17 Kwi 2012 14:17 22676 10
REKLAMA
  • #1 10804079
    Cuthbert
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    W praktyce pomiarowej starszych instalacji, z tego co się zorientowałem bardzo powszechną praktyką jest przyjmowanie przy ocenie ochrony przeciwporażeniowej krotności zadziałania wkładki bezpiecznikowej Bi równej 2,5. Wartość ta nijak mi nie pasuje do charakterystyk wkładek i np tabeli "Największych wartości prądów wyłączania wkładek topikowych" dostępnych np pod adresem Link
    gdzie wartości wynoszą przykładowo przy czasie 5s dla bezpiecznika BiWTs20A - 3,0 i dla BiWTz20A - 5,2. Dla krótszych czasów wartości te są oczywiście jeszcze większe.

Wg mnie jest to błąd a wartość krotności 2,5 dotyczy wkładek przemysłowych szybkich WT-00/gF gdzie dla czasu 5s wartości te są rzeczywiście nawet mniejsze niż 2,5.

Możecie mnie utwierdzić w w/w przekonaniu?
  • REKLAMA
  • #2 10838478
    traction
    Poziom 11  
    Nikt cię tu w błędzie nie będzie utwierdzał.
  • REKLAMA
  • #3 10843004
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 268
    traction napisał:

Witam. Dokładnie tak jak Kolega powyżej napisał. Dodam, że w niektórych rejonach kraju, panuje przekonanie, że w celu ratowania porażonego piorunem, należy zakopać porażonego po szyję w ziemi. :D

Po to producent zabezpieczeń sporządza charakterystyki, żeby z nich korzystać i opierać się na nich przy doborze, czy ocenie skuteczności zadziałania.
  • #4 10872548
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Cuthbert napisał:
    W pełni zgadzam się z przedmówcami, choć z k=2,5 dla Bi spotkałem się i to nawet w czasie szkolenia na Świadectwo Kwalifikacyjne (!)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10879541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10879716
    TWK
    Specjalista elektryk
    Cóż, o starych instalacjach nie pomyślałem. Natomiast od dawna zastanawiałem się nad stworzeniem bazy danych przepisów z poszczególnych lat do wykorzystania podczas pomiarów. A są w eksploatacji przecież instalacje przedwojenne. Proponuję stworzenie bazy wiedzy w zakresie przepisów obowiązujących w poszczególnych latach. Kto pomoże?

Mam książkę z 1948 roku, w której zalecane jest stosowanie przepisów niemieckich VDE0140, 0141. Co ciekawe występuje w tej książce współczynnik 2,5 bez rozróżnienia rodzajów bezpieczników. Co było wcześniej, a co później?

Gdzie znajdę ww. Zarządzenie?
  • #7 10879888
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 268
    WojcikW napisał:
    Witam
    Forum Elektroda nie jest dobrym miejscem na takie pytania. Robiąc pomiary starych instalacji należy stosować przepisy i tabele obowiązujące w dniu oddania danej instalacji do eksploatacji. Np. od 1968r. do 1990r. obowiązywało Zarządzenie Ministra Górnictwa i Energetyki oraz Ministra Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych z dnia 31 grudnia 1968 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinna odpowiadać ochrona przeciwporażeniowa w urządzeniach elektroenergetycznych o napięciu do 1 kV, gdzie dla BiWts do 100A współczynnik k=2,5. Po 1990r. do 1994r. obowiązywało to rozporządzenie:
    http://dokumenty.rcl.gov.pl/D1990081000001.pdf
    gdzie dla bezpieczników topikowych instalacyjnych o działaniu szybkim k=2,5 do wartości 35A. Oczywiście wkładki instalacyjne o działaniu szybkim to BiWts a o działaniu zwłocznym BiWtz.
    Pozdrawiam

W takim razie, jeżeli dzisiaj Szanowny Kolega, uda się wykonać pomiary i sporządzić protokół z ochrony przeciwporażeniowej to powoła się na stare przepisy? Czy ewentualnie zrobi nieco inaczej?
  • #8 10879978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10884457
    Cuthbert
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    WojcikW napisał:
    Forum Elektroda nie jest dobrym miejscem na takie pytania.

Dlaczego nie ;) Dzięki Tobie uzyskałem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie!!! :)

Jakiś czas temu spotkałem się z interpretacją, że tylko przepisy dotyczące ochrony przeciwpożarowej wymuszają przebudowę/modernizację obiektu do nowych przepisów. Zmiany pozostałych przepisów techniczno-budowlanych nie powodują obowiązku modernizacji obiektu a więc jak dla mnie to wykonując pomiary instalacji powiedzmy 20-letniej powinienem się oprzeć na przepisach z tamtego okresu. Oczywiście nie wyklucza to przekazania zaleceń modernizacji do wymagań obowiązujących przepisów.
  • REKLAMA
  • #10 10886027
    TWK
    Specjalista elektryk
    Cuthbert napisał:
    Dlaczego nie :wink: Dzięki Tobie uzyskałem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie!!! :)
    To ja ponawiam moje pytanie:
    TWK napisał:
    Gdzie znajdę ww. Zarządzenie?

I nie obowiązywało to zarządzenie do 1990. W 1976 wydano nowe przepisy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19760060031

Ponawiam też prośbę do Adminów: czy w dziale "Rozporządzenia i akty prawne" można stworzyć temat z archiwalnymi aktami prawnymi w zakresie ochrony pporaż?
  • #11 10886219
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    Nie wiem o które zarządzenie Ci chodzi. Zerknij do Monitor Polski 1960 nr 38 pozycja 190. W tym zarządzeniu zresztą znajdziesz odnośniki do wcześniejszych dokumentów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wartości krotności zadziałania wkładki bezpiecznikowej Bi, która w praktyce pomiarowej starszych instalacji często przyjmowana jest na poziomie 2,5. Użytkownik zauważył, że ta wartość nie zgadza się z charakterystykami wkładek, które wskazują wyższe wartości prądów wyłączania. Odpowiedzi uczestników forum potwierdzają, że wartość 2,5 dotyczy wkładek przemysłowych szybkich WT-00/gF, a dla wkładek BiWts do 100A obowiązywały przepisy z lat 1968-1990, które ustalały ten współczynnik. Uczestnicy podkreślają znaczenie stosowania przepisów obowiązujących w momencie oddania instalacji do eksploatacji oraz potrzebę archiwizacji przepisów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA