logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Color LaserJet 5M błąd 18.4 - jak wyczyścić trans corona wire?

gienek6666 17 Kwi 2012 14:56 1267 4
REKLAMA
  • #1 10804176
    gienek6666
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam, drukarka jak w temacie. Po włączeniu i przetestowaniu pamięci na krótko zakręci i wyskakuje błąd 18.4 clean trans corona wire. Próbowałem spirytusem czyścić plastikowe i gumowe elementy ale to nie skutkuje. Czasem, ale bardzo rzadko załapie poprawnie i wówczas albo wydrukuje 1 stronę albo kilka stron ewentualnie się papier zatnie dalej ten sam błąd. Moje pytanie na co zwrócić uwagę, czy jest jakiś czujnik optyczny lub elektryczny za to odpowiedzialny, a może jakoś trzeba ten błąd zresetować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10804401
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Błąd ten oznacza problem z transferem.
    Otwórz maszynę i zlokalizuj element z "drucikiem" w środku.Z prawej strony masz czyścik,przesuń nim kilka raz po całej długości "drucika".Jeśli to nie pomoże zdemontuj cały element i wyczyść porządnie,także styki.Uważaj by nie uszkodzić pasa.
  • REKLAMA
  • #3 10804531
    gienek6666
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Znalazłem dwa takie suwaki jeden na dole przy taśmie a drugi na górze blisko bębna pod takim otwieraniem. Ten na dole jest dobry ale widzę że ten u góry ma zerwanych kilka drucików. Czy te zerwane druciki maję wpływ na działanie drukarki? Który jest odpowiedzialny za ten błąd, bo po kilkukrotnym przeciągnięciu obu błąd 18.4 ustąpił, zaczęła drukować brązowe strony następnie pojawił się błąd 13.1 winding jam ?

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Dodam jeszcze że kiedyś miałem taki sam problem z drukowaniem brązowych stron. Wtedy opróżniłem różowy pojemnik po lewej stronie drukarki i to pomogło, ale teraz nie skutkuje. Co może być zabrudzone bo jak otworzę górę po wydruku to drum jest czysty?
  • REKLAMA
  • #4 10807060
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Postaraj się o SM do tej maszyny.Ten błąd oznacza że musisz wykonać kalibrację czujnika.
    A druciki lepiej by były w komplecie.
    Pozdrawiam
  • #5 10807403
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Jakby były kłopoty z SM to napisz na PW gdzieś powinienem mieć,mam też takie maszyny sprawne mogę sprzedać na części,materiały.
REKLAMA