logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na PC, komunikat kabel sieciowy odłączony, router TP-LINK TL-WR340G

kluuseek 18 Kwi 2012 12:45 3967 7
REKLAMA
  • #1 10807657
    kluuseek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    wyłączyłem i włączyłem "Połączenie lokalne" i "Połączenie lokalne 2". Potem wyskakuje mi komunikat, iż "Połączenie lokalne" - kabel sieciowy odłączony i nie działa internet. Zrestartowałem komputer i zniknęło mi "Połączenie lokalne 2". Ale nadal nie mam internetu. Przywracałem system, odłączyłem kabel i podłączyłem. Gdy wpisałem w wierszu poleceń "ipconfig /all" wyskoczyło mi, że nośnik jest odłączony. Na laptopie internet działa normalnie. Kabel nie jest uszkodzony.
    Model routera: TP-LINK TL-WR340G . Kable są dobrze podłączone.
    W protokole internetowym [TCP/IP] pobiera wszystko automatycznie. System XP
    [Szukałem w googlach ale nic nie dawały tamte sposoby]
  • REKLAMA
  • #2 10807668
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Świecą Ci się kontrolki przy gniazdku gdzie wpinasz kabel sieciowy?
  • REKLAMA
  • #3 10807677
    kluuseek
    Poziom 10  
    Nie świecą się.
  • REKLAMA
  • #4 10807686
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    No to kabel nie łączy.
    Sprawdź na innym kablu.
    Ewentualnie sprawdź ten kabel na innym kompie.
  • REKLAMA
  • #5 10808361
    kluuseek
    Poziom 10  
    Hmm... oderwał mi się kawałem tego plastiku odstającego[wiecie o co chodzi ?]. Ale przycisnąłem to do routera i powinno działać. Niestety nie mogę tego sprawdzić, ponieważ laptop ma inne wejście i kabel się nie mieści :/
    A jeżeli to nie kabel to co innego może być[przyjmijmy, że palą się diody i/lub kabel działa]
  • #6 10808519
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 724
    kluuseek napisał:
    Hmm... oderwał mi się kawałem tego plastiku odstającego[wiecie o co chodzi ?]. Ale przycisnąłem to do routera i powinno działać

Masz do wymiany wtyczkę RJ45
    kluuseek napisał:
    Niestety nie mogę tego sprawdzić, ponieważ laptop ma inne wejście i kabel się nie mieści :/

Ty nie mylisz wejścia sieciowego z modemem analogowym ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 10808619
    kluuseek
    Poziom 10  
    Przeszukałem całą obudowę i tylko to wejście mi przypomina wejście do internetu.
    A możecie mi wytłumaczyć co robi ta wtyczka RJ45 i ile kosztuje oraz czy długo zajmie to wymienianie[moge sam to zrobic czy musze oddac do serwisu, poniewaz zbytnio nie sie znam na budowie komputerów]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem internetu na komputerze stacjonarnym, gdzie pojawia się komunikat o odłączonym kablu sieciowym. Po wyłączeniu i włączeniu połączeń lokalnych oraz restarcie komputera, problem nadal występuje, mimo że na laptopie internet działa poprawnie. Użytkownik sprawdził kable, które są dobrze podłączone, oraz przywrócił system. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie stanu diod na gniazdku, wymiana wtyczki RJ45 oraz testowanie kabla na innym komputerze. Użytkownik zauważył uszkodzenie plastiku przy wtyczce, co może wpływać na połączenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA