logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z Internetem mimo sprawnego kabla i pingu do routera

Widzisz 16 Sie 2012 13:39 1296 11
REKLAMA
  • #1 11214813
    Widzisz
    Poziom 9  
    Witam.

Od kilku dni nie działa w moim komputerze połączenie internetowe. Połączenie fizycznie (kabel) jest w porządku, ping dociera do komputera podpiętego pod ten sam router (właśnie z niego piszę). Do wczoraj moje miejsca sieciowe były dla innych komputerów widoczne.

Re-instalacja sterownika karty sieciowej nie pomogła.
    Próbowałem kilku programów antywirusowych (Eset NOD, potem Avira, ClamWin - dwa ostatnie z Hiren's Boot CD, wersja 07-12-2011). Programy coś tam "wypluwały", ale nie znalazły / nie usuneły źródła problemu.

Zamieszczam screena z RootkitReveal v1.7 i plik log z hjackthis v1.99 w załączniku, nie wiem jak te dane zinterpretować. Prosze też o jakieś rady, co jeszcze moge zrobić / sprawdzić?

Załączniki:
    • hijackthis.txt (8.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11215019
    devwebtel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Zrób reset prądowy.
  • REKLAMA
  • #3 11215218
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Co masz w ipconfig /all wpisanym do cmd?
  • REKLAMA
  • #4 11215486
    Widzisz
    Poziom 9  
    Reset nie pomógł.

• #5 11215510
    jimasek
    Masz w mieszkaniu jakiś router, czy tylko kabel od dostawcy?
    Sprawdź jeszcze ping wp.pl oraz ping 8.8.8.8
  • #6 11215547
    Widzisz
    Poziom 9  
    Jest jakiś router, nie wiem jaki, jeżeli to ważne moge sprawdzić.

C:\Documents and Settings\Gucio>ping wp.pl
    Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta wp.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę
    .

C:\Documents and Settings\Gucio>ping 8.8.8.8

Badanie 8.8.8.8 z użyciem 32 bajtów danych:

Upłynął limit czasu żądania.

Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty),
  • REKLAMA
  • #7 11215563
    jimasek
    Pytam jak masz ten internet doprowadzony do mieszkania, tylko kabel i karta sieciowa w komputerze?
  • #8 11221336
    Widzisz
    Poziom 9  
    To sieć osiedlowa, dostawca daje nam IP wewnętrzne typu 10.0.*.* i ma skrzynki na klatkach schodowych, tam są modemy (światłowód >> lan), switche i routery (chyba).
    Podłączona jest do tego sieć domowa przez kolejny switch i router sprzętowy+wifi (w zasadzie na domyślnych ustawieniach fabrycznych, bez filtrowania, firewalli, itp - tylko nasze ip sa wpisane).

Te domowe urządzenia chyba działają dobrze, bo 3 inne komputery nie mają problemów, podobnie laptop przez radio.
    IP jest przydzielane dynamicznie przez router (zakres 192.168.2.2 ... 255, router ma koncowke 1) i to też wydaje się działać.

Tylko mój, ten jeden komputer w którymś momencie przestał się łączyć z internetem, choć w otoczeniu sieciowym z pozostałymi komputerami - komunikuje się, pinguje je i sam jest widoczny.
  • Pomocny post
    #9 11221352
    jimasek
    Trochę za bardzo chaotycznie to opisujesz. Z tego co zrozumiałem masz kabel (RJ45) doprowadzony do mieszkania i u siebie masz jakiś router, czy tak? Co to za model i jak skonfigurowany (WAN i DHCP)?
  • #10 11221408
    Widzisz
    Poziom 9  
    Tak, internet doprowadzony kablem RJ45, router TL-WR340G, wszystkie ustawienia domyślne.
  • #11 11224518
    devwebtel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Czy łączy z innymi sieciami, które są zabezpieczone WPA-PSK lub WPA2-PSK?
  • #12 11225164
    Widzisz
    Poziom 9  
    W systemie odpalonym z płyty, po wpisaniu tych samych danych ip, DNS, itd. internet działał, więc zapewne coś siedziało w systemie, odpaliłem kilka antywirusów ale nic nie pomogły.

Uznałem, że wygodniej i szybciej będzie re-instalować system, teraz połączenie działa bez problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z połączeniem internetowym na komputerze, mimo że kabel i ping do routera działają poprawnie. Po re-instalacji sterownika karty sieciowej oraz użyciu kilku programów antywirusowych problem nie został rozwiązany. Użytkownik korzysta z sieci osiedlowej z dynamicznie przydzielanym IP, a jego router to TL-WR340G. Po dalszych próbach, w tym pingowaniu różnych adresów, okazało się, że problem leży w systemie operacyjnym. Ostatecznie, po re-instalacji systemu, połączenie internetowe zaczęło działać bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA