logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ping nie spadł po zwiększeniu prędkości internetu z 1 Mb/s do 6 Mb/s?

rubri24 18 Kwi 2012 16:00 2388 16
REKLAMA
  • #1 10808248
    rubri24
    Poziom 9  
    Witam. Pare dni temu podpisalem umowe na zwiekszenie predkosci internetu, z 1mb/s na 6mb/s. Wszystko chodzi jak nalezy, lecz niestety ku mojemu zdziwieniu ping sie nie zmienil. Tak naprawde nie chodzi mi o rady "wylacz programy, sciagnij cfos speed" tylko o to, dlaczego ten ping nie spadl i od czego zalezy. Nizej wrzucam screen z parametrami lacza i z wynikiem ze speedtestu. Z gory dziekuje za pomoc.

• REKLAMA
  • #2 10808296
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10808313
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Wartość pingu - jest to czas po jakim serwer odpowiada na wiadomość i właściwe nie zależy od tak zwanej prędkości internetu. Napisałem tz. prędkości internetu gdyż w rzeczywistości jest to przepustowość tj. ile danych można przepuścić w jednostce czasu.
  • #4 10808778
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    nuszek - przepustowość a "przepościć".. dziwna niekonsekwencja w Twojej wypowiedzi...

Ping nie spadł, gdyż masz i miałeś tryb interleaved(czyli z przeplotem, pozwalający w technologii ADSL uzyskać stabilniejsze łącze niż tryb FastPath), który ma to do siebie, że niestety ping jest wyższy.
    TP nie włącza trybu FP dla pakietów wyższych od 1Mbit.
  • #5 10811347
    rubri24
    Poziom 9  
    Pittu4 napisał:
    po co ci potrzebny jak najniższy ping? grasz w gry multiplayer takie, jak Couner-Strike?

Tak gram w ET, CODa i jeszcze pare gier multiplayer, glownie gram w takie gry ; )

Dodano po 1 [minuty]:

piterus99 napisał:
    nuszek - przepustowość a "przepościć".. dziwna niekonsekwencja w Twojej wypowiedzi...

Ping nie spadł, gdyż masz i miałeś tryb interleaved(czyli z przeplotem, pozwalający w technologii ADSL uzyskać stabilniejsze łącze niż tryb FastPath), który ma to do siebie, że niestety ping jest wyższy.
    TP nie włącza trybu FP dla pakietów wyższych od 1Mbit.

A nie ma jakies mozliwosci napisania do nich, zeby zmienili ten tryb? Czytalem w internecie ze tryb moze zmienic tez konsultant do ktorego dzwonimy, ktoremu zajmie to ok. 1 min.
  • REKLAMA
  • #6 10811790
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Nie będą chcieli tego robić z prostego powodu - nie mają z tego powodu żadnego benefitu, a prawdopodobieństwo, że spadnie CI synchronizacja, wystąpią błędy, zacznie się rozłączanie = będziesz truł jeszcze raz, będą wysyłać zespół itd rośnie lawinowo.
    W umowie nic o czasie odpowiedzi serwerów nie ma...

Możesz spróbować, ale patrząc na Twoje parametry średnio widzę, żeby ktoś zaryzykował.
  • #7 10811957
    rubri24
    Poziom 9  
    To widzisz sens w tym zebym sprobowal, czy jednak pogodzic sie z tym pingiem?
  • #8 10812167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10812495
    rubri24
    Poziom 9  
    Ping jest stabilny, ale jesli na serverze mam ping 98, a inni maja po 48 to troche da sie to odczuc.
  • #10 10813418
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam
    Po za tym ping który podajesz jest z serwisu speedtest.net a to już jest zależne od tego do jakiego serwera pingujesz.
    Sprawdź sobie ręcznie jaki masz ping do konkretnego serwera np . serwera na którym najczęściej grasz, bo z doświadczenia wiem że speedtest często przekłamuje.

i jeszcze dodatkowa informacja Tepsa często ma kiepskie połączenia z innymi sieciami na punktach styku

sprawdź sobie jaki masz ping np. do DNS tepsy 194.204.152.34 albo 194.204.159.1.

i będziesz miał odpowiedź czy to twoje łącze jest kiepskie czy tepsa ma kiepskie połączenie z siecią do której pingujesz.
  • REKLAMA
  • #11 10814749
    rubri24
    Poziom 9  
    Wyszlo mi to:

• #12 10819548
    rubri24
    Poziom 9  
    to dostane jakas pomoc?
  • #13 10820867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 10822910
    rubri24
    Poziom 9  
    Ping jest przyzwoity, a ja chce zeby byl dobry ^^
  • #15 10823037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 10823689
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam

Hmmm no nie wiem czy to przyzwoity PING ja na łączu TPSA mam 18 ms do DNS 194.204.152.34

Powiedz kolego jak wygląda twoja konfiguracja sieci

router/modem i tym podobne rzeczy, coś pokombinujemy. (Sorki nie doczytałem ty masz nowego Liveboxa)

Po pierwsze zadzwoń do nich (TPSA) i poproś o restart portu i zgłoś to do TPSA możliwe że coś jest u nich spaprane a o tym nie wiedzą.
  • #17 10824760
    rubri24
    Poziom 9  
    Mam routera Combo ZTE, parametry sieci podalem wyzej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące braku poprawy pingu po zwiększeniu prędkości internetu z 1 mb/s do 6 mb/s. Odpowiedzi wskazują, że ping nie jest bezpośrednio związany z prędkością internetu, lecz z trybem interleaved, który stabilizuje połączenie, ale zwiększa ping. Użytkownik rozważa możliwość zmiany trybu na FastPath, co może obniżyć ping, jednak inni użytkownicy ostrzegają przed ryzykiem związanym z synchronizacją i stabilnością łącza. Ping na poziomie 60 ms jest uznawany za akceptowalny dla gier online, ale użytkownik zauważa, że wyższy ping w porównaniu do innych graczy może być odczuwalny. Sugerowane jest również sprawdzenie pingu do konkretnych serwerów oraz kontakt z dostawcą internetu w celu ewentualnej zmiany ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA