logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć regulator obrotow do silnika wentylacji?

marekwawaa 19 Kwi 2012 20:29 8034 10
REKLAMA
  • #1 10812698
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Może mi ktoś powiedzieć jak podłączyć ten regulator do silnika od wentylacji okapu? Od silnika wychodzą mi trzy przewody L,N i uziemienie.
    Tylko nie wiem jak go podłączyć do tego regulatora co mam?
    Jak podłączyć regulator obrotow do silnika wentylacji? Jak podłączyć regulator obrotow do silnika wentylacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10812818
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Witam.
    Wszystko masz rozrysowane na schemacie w instrukcji.
    Od wtyczki L do strzałki skierowanej w górę (przyjmując że kostka połączeniowa jest na dole), N do zacisku N. Natomiast silnik - N do 2 zacisku N natomiast L do zacisku najbardziej po prawej stronie, oznaczonego symbolem sinusoidy ze strzałką. Przewod ochronny z silnika łączysz bezpośrednio z przewodem ochronnym idącym do wtyczki bądź będącym w puszce - zależnie od tego gdzie montujesz regulator.
    Pozdrawiam
  • #3 10813049
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Podłączyłem wszystko i działa jak na razie nic się nie przepaliło tylko chciałbym się dowiedzieć czy silnik nie spali się jak będą za wolne obroty?????

Zdanie zaczyna się wielką literą. [retrofood]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10813145
    sk700
    Poziom 31  
    O ile minimalnie odkręcony regulator pozwoli na rozruch silnika nic złego stać się nie powinno. Gdyby jednak tak nie było podnieś minimalne obroty pr`kiem widocznym na zdjęciu, tak aby uniknąć sytuacji gdy wirnik stoi a prąd przez uzwojenia płynie gdyż mogłoby to spowodować ich przegrzanie a wiec uszkodzenie. Dla pewności podaj jeszcze moc silnika zastosowanego w okapie.
    PS. Odpowiadając na Twoja PW - możesz podłączyć z pominięciem obwodu N. Nie jest on wykorzystany przy regulacji a kostki oznaczone N są jedynie dla ułatwienia montażu w wypadku gdy łączysz oddzielne przewody - odpada konieczność stosowania dodatkowej kostki która zajmuje miejsce w puszce.
    Pozdrawiam
  • #5 10813209
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Silnik ma 125W więc nic się nie stanie???

Dodano po 3 [minuty]:

W sumie to nie wiem nie napisane jest.
  • REKLAMA
  • #6 10813321
    sk700
    Poziom 31  
    Więc 125W ma sam silnik czy cały okap?
    Jeśli cały to po odjęciu powiedzmy 40W na oświetlenie pobór prądu jest w zakresie regulatora. Jeśli jest konieczność wyreguluj minimalne obroty i skręć całość.
    Pozdrawiam
  • #7 10813424
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Sam silnik ma taka moc. A jak by mial 150 lub wiecej W to już źle???
  • #8 10813713
    sk700
    Poziom 31  
    W takim przypadku zastosowany regulator jest za słaby. Przyjmując cosφ = 0,8, napięcie U = 230V i moc silnika P = 125W prąd płynący w obwodzie przy pełnych obrotach wynosi 0,68A, a wg dokumentacji maxymalny prąd płynący przez regulator może wynosić 0,5A,
    O ile jest taka możliwość powinieneś wymienić regulator na mocniejsza wersje.
    Pozdrawiam
  • #9 10813823
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Z tego co wiem to jest to silnik kanałowy do spiro 120. To jak wezmę na maksymalne obroty i wszystko będzie chodziło i bezpiecznik nie spali się znaczy że ten regulator wystarczy do tego silnika???? A czy do takiego regulowania nadaje sie regulator do światła 16A 230V.??? To strona z tym regulatorem http://www.jula.pl/regulator-swiata-podtynkowy-sedna-401189
  • #10 10814178
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Jaki to jest silnik, bo wyczytałem na stronach producenta, że:
    Cytat:
    Our speed controllers are designed for single-phase AC induction motors and fans. Suitable motors are those designed for voltage control (phase angle control) and have a built-in temperature circuit-breaker.

Czyli sterowanie fazowe na triaku, a urządzenie posiada bezpiecznik termiczny.
  • REKLAMA
  • #11 10814354
    marekwawaa
    Poziom 10  
    Tak naprawdę to nie mam zielonego pojęcia nie mam dostępu do silnika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć regulator obrotów do silnika wentylacji okapu, który ma trzy przewody: L, N i uziemienie. Odpowiedzi wskazują, że należy podłączyć przewody zgodnie z instrukcją, gdzie L łączy się z odpowiednim zaciskiem regulatora, a N z zaciskiem oznaczonym N. Użytkownik obawia się, czy silnik nie spali się przy zbyt niskich obrotach, na co eksperci sugerują, aby ustawić minimalne obroty, aby uniknąć przegrzania. Pojawia się również kwestia mocy silnika (125W) i możliwości zastosowania regulatora, który może być za słaby przy wyższych mocach. Użytkownik rozważa użycie regulatora do światła 16A 230V, co budzi wątpliwości co do jego zastosowania w tym kontekście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA