logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie bezpieczniki do wentylatora spawarki Bester Spb315?

icos13 19 Kwi 2012 21:07 3032 6
REKLAMA
  • #1 10812914
    icos13
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witajcie. Mam pytanko o bezpieczniki wentylatora spawarki z tematu bo u mnie niestety ktoś sobie wyciął całe bezpieczniki i odpiął wentylator wraz z kilkoma innymi rzeczami. Przeglądałem schemat z elektrody i wygląda że silnik pobiera 4 A ? Jakie zabezpieczenie było zamieszczone oryginalnie - wielkościowo (6A) ? i fizycznie (gniazda na bezpieczniki topikowe , automat jakiś ?)
    Dodatkowo mam pytanko czy ktoś rozbierał układ przełączający(tą przednią część) we włączniku głównym 0/1 ponieważ ma spory luz po przesterowaniu i obawiam się że noże mogą wychodzić ze styków . Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10813758
    CGB_Spender
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    icos13 napisał:
    Ciekawe tylko czy to są 5x20 tulejki czy jakieś większe. Gogle podpowiada 5x20...
    I takie były stosowane 5x20. DTR podaje, że 2A zwłoczne.
  • REKLAMA
  • #3 10819357
    icos13
    Poziom 14  
    Witajcie, dzisiaj odpaliłem spawarkę po wstępnym usunięciu zaniedbań z kilku(nastu/dziesięciu) lat. Zrobiłem mały teścik ze spawaniem a jako że spawacz ze mnie żaden to ... mam pytanko. Na początku drugiego zakresu zauważyłem dosyć spore odpryski które wraz z podniesieniem prądu spawania zmniejszyły się . Czy jest to zjawisko normalne amperaż z pierwszego i drugiego zakresu nakłada się i być może że lepszą jakość uzyskuje się przy przełączeniu na 1 zakres? Dodam że być może jest to moje subiektywne odczucie a jak dodałem spawacz ze mnie żaden... spawałem elektrodą 3,25 płaskowniki grubości 4 mm.
    Witajcie .Trochę odkopuję swój temat .Później scalę ewentualnie post z moim poprzednim postem -jeżeli będzie taka sugestia od moda?
    Wziąłem się po dosyć długim czasie do sklejania wszystkiego do kupy. Założyłem nowe wkładki bezpieczników wentylatora i robię sobie układ załączania wentylatora na przełączniku 2 pozycyjnym . 1 pozycja automat czyli załączenie wentylatora z termostatu(mam 50st) druga ciągłe załączenie. Mam kilka wątpliwości.
    1. Gdzie założyć termostat bo jak włączy się wentylator to przy szybkim przedmuchu pewnie schłodzi termostat a nie zostaną schłodzone dobrze diody i uzwojenia.Ktoś radził żeby założyć obok termostatu diod . Niestety wygląda na to że w tej spawarce ktoś go wyciął.
    2 Tak sie zastanawiam jakie zrobić sterowanie 230V z zabezpieczeniem powiedzmy 0.5A czy w celach bezpieczeństwa zejść do 24 AC lub DC. Jeżeli robić sterowanie na 24/12 to czy można gdzieś w spawarce znaleźć takie napięcie czy robić oddzielne trafo + ewentualny mostek .
    Pozdrawiam Wojtek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11222336
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Witam. Stosowanie okresowego wyłączania wentylatora w tych spawarkach nie ma żadnego uzasadnienia. Jest to rozwiązanie wręcz szkodliwe. Spawarka ta jest przewidziana do 60% czasu spawania w stosunku do całkowitego czasu pracy. Po to zostawia się te 40%, aby wentylator mógł w tym czasie schłodzić nie tylko prostownik, ale transduktor , transformator i przewody. Co będzie kontrolować prze wzrostem temperatury te elementy. Jeżeli chodzi o hałas to okresowe załączanie i wyłączanie wentylatora jest bardziej denerwujące dla obsługi jak praca ciągła. Z czasem organizm oswaja się z hałasem. No wydaje mi się, że Kolega nie ma na myśli oszczędności z tego tytułu. Prostownik tej spawarki jest bardzo wrażliwy na wzrost temperatury, dla niego zabójczym może być nawet zmiana kierunku obrotów wentylatora. Ponadto praca wentylatora świadczy o pewnej prawidłowości pracy spawarki, inaczej jak sterowanie wg. histerezy czujnika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11222499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11222662
    kazimierzbrejta
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    Wszystko okaże się przy pierwszym przecinaniu stali elektrodą.
  • #7 11223002
    icos13
    Poziom 14  
    Witajcie .Dziękuję za porady Jako że jest to dokładnie spawarka mojego wuja i chciał zdecydowanie takie rozwiązanie i już nie dał sobie wyperswadować rozwiązania z ciągłym chłodzeniem .Gdyby to ode mnie zależało to pewnie zrobiłbym to 100% stałe załączenie bo wuj ma małą spawarkę 1f do małych rzeczy a ta niestety będzie mocniej użytkowana ale coż klient nasz pan .(Wuj z zawodu jest spawaczem i czasem spawa tą spawarką duże piece które pękły itp). Obecnie została doprowadzona do awarii przez to że ktoś przegrzał 1 styk i jedną diodę bo odciął wentylator.
    Pomijając całą polemikę chciałbym zrobić sterowanie tak jak opisałem .Uważam że do chwilowych zastosowań powinna wytrzymać bez chłodzenia . Po 1 załączeniu wentylatora praca już 100% z wentylatorem samoczynnie podtrzymywana . Najbardziej nagrzewająca się część to chyba radiatory diod?
    Co myślicie na temat napięcia sterowania .Robić to jak leci na 230 czy szukać części na napięcie obniżone ?
    Pozdrawiam.Wojtek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru bezpieczników do wentylatora spawarki Bester SPB315, po tym jak oryginalne bezpieczniki zostały usunięte. Użytkownicy sugerują, że stosowane były bezpieczniki topikowe 5x20, a DTR wskazuje na 2A zwłoczne. Pojawiły się również pytania dotyczące układu przełączającego w włączniku głównym, który może mieć luz, co budzi obawy o prawidłowe działanie. W kontekście chłodzenia spawarki, podkreślono, że wentylator powinien działać ciągle, aby zapobiec przegrzewaniu się elementów, a także zasugerowano zastosowanie zabezpieczeń termicznych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z różnymi ustawieniami prądu spawania oraz ich wpływem na jakość spawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA